Canon har lanserat en ny multifunktionsskrivare, Pixma MX495, som främst är riktad till hemmakontoret. Den ersätter den tidigare modellen Pixma MX395, som i stort sett hade samma egenskaper men saknade möjlighet till att använda trådlös anslutning.

Den nya skrivaren däremot är fullpackad med sådana möjligheter. Tillverkaren har utrustat MX495 med ett flertal mobila funktioner: Apple Airprint, Google Cloudprint och appen Pixma Printing Solutions kan nås via wifi. Dessutom har den ett åtkomstpunkt-läge som gör att du kan ansluta mobila enheter direkt med skrivaren utan att gå via en internetanslutning. Med de här egenskaperna kan du lätt använda ett nätverk och dela skrivaren mellan flera datorer och trådlösa enheter.

canon pixma lifestyle
MX495 kan anslutas till Canons molntjänst Cloud Link med vilken du direkt från skrivaren kan göra utskrifter från olika molntjänster som Googledrive, Dropbox, Facebook och Onedrive.

Skrivaren är även försedd med fax samt automatisk arkmatare som rymmer 20 ark, dock ingen automatisk duplexfunktion; dubbelsidig utskrift måste skötas manuellt. Det är inte en stor och skrymmande maskin utan är trots att den har en arkmatare upptill en rätt liten och smidig skrivare. Pappersfacket är placerat nedtill under utmatningsfacket och rymmer upp till 100 ark.

Knepig menyhantering

Skrivaren är även utrustad med en funktion som varnar om du har laddat fel papper enligt pappersinformationen som registrerats för skrivaren. Detta för att förhindra felaktiga utskrifter. När du skriver ut eller kopierar från kontrollpanelen visas ett varningsmeddelande på displayen. Du kan välja att byta papper, ändra informationen eller helt enkelt stänga av funktionen om du hellre vill det. När du skriver ut via datorn eller mobilen är funktionen som standard inaktiverad.

canon pixma lifestyle
Med rätt appar är det en barnlek att skriva ut från både telefoner och surfplattor.

Kontrollpanelen på MX495 är enkel och överskådlig, med knappar för skanning, kopiering, inställningar och fax. Men menyerna som visas i den enradiga monokroma displayen är något omständliga. Du måste stega dig igenom respektive menys alla inställningsalternativ ända till den sista - även om du bara ska göra en enda ändring - innan du kan utföra skanningen eller kopieringen.

Missa inte: Bästa 3d-skrivarna för konsumenter

MX495 använder en patron för svart och en kombipatron för cyan, magenta och gul. Även med de stora XL-patronerna är bläckkostnaderna per sida rätt höga: svartvitt hamnar på 46 öre och färg på 66 öre per sida, beräknat på Canons uppgifter och med bläck från Nordicink. Sidor med högre upplösning samt fotoutskrifter blir betydligt dyrare.

Hyfsade färgkopior

Utskriftskvaliteten är ganska bra, särskilt färgutskrifterna har bra skärpa och färgåtergivning, även om de är något ljusa. Färgkopior blir likaså lite ljusa och kan behöva ställas in ett snäpp mörkare i inställningarna för att bättre motsvara originalet. Samma gäller skannade bilder. Fotoutskrifter håller också rätt bra kvalitet för att vara en relativt enkel fotoskrivare med fyra bläckfärger. Färgomfånget lider en del av det: ingen riktigt djup svärta och både mörka partier och detaljer i de ljusaste områdena når inte ända fram.

Svart text klarar den relativt bra, men det finns en liten skugga intill alla tecknen som gör att kantskärpan inte är den allra bästa.

 canon pixma lifestyle
Bläckpatroner är lätta att byta, men var beredd på att det kan svida i plånboken.

Pixma MX495 tar god tid på sig vid utskrifter. Tio sidor text skriver den i standardläget på 1 minut 22 sekunder. Men med högre upplösningen går det betydligt långsammare. Kantfria A4-foton i färg och med standardkvalitet tog i genomsnitt nästan tre minuter, medan samma foton med hög kvalitet tog mer än åtta minuter att skriva ut i vårt test.

Omdöme

På plussidan har Canon Pixma MX495 det låga priset, den kompakta storleken och de mobila utskriftsfunktionerna. Men det låga inköpspriset vägs upp av höga bläckkostnader. Och vi är inte heller imponernade av utskriftshastigheten. Det gör att den förtjänar ett väl godkänt betyg, men inter någon klockren rekommendation.

 
Fakta: Canon Pixma MX495

Tillverkare/kontakt: Canon, www.canon.se
Skrivarupplösning: Upp till 4 800 x 1 200 dpi.
Skannerupplösning: 600 x 1 200 dpi.
Antal bläckpatroner: 2.
Antal utskrifter (XL): svart patron: 400 sidor. färgpatron: 300 sidor.
Skrivarhastighet: Svart: 8,8 sidor/minut, färg 4,5 sidor/minut.
Färgskärm: Nej.
Pappersmagasin: 100 ark / dokumentmatare 20 ark.
Kantfri utskrift: Ja.
Utskriftshastighet A4-foto: 2 minuter 55 sekunder (standardkval), 8 minuter 10 sekunder (hög kval).
Gränssnitt: Usb, 802.11n/g/b.
Kopiering: Max hastighet 3,6 sidor/minut (färg).
Kopiering förminskning/förstoring: 25/400 procent.
Ljudnivå: 4,5 dBa (vid drift).
Strömförbrukning: 7 W (vid drift), 1,6 W (vänteläge).
Storlek (bredd x djup x höjd): 43,5 x 29,5 x 18,9 cm.
Vikt: 5,9 kg.

Pris bläckpatron (XL) (nordicink.se): 185 kronor (svart), 197 kronor (färg).
Pris skrivaren: 690 kronor.


Mobila utskriftsfunktioner.
Storleken.
Billig att köpa in.


Hög utskriftskostnad.
Ingen vidare utskriftshastighet

Canon Pixma MX495

Bästa pris just nu: 612 kr