Toshiba har varit lite ojämna som tillverkare av pc-plattor hittills, klockrena handhållna miniplattor i sju och tiotumsformat har varvats med tekniskt kompetenta men mekaniskt misslyckade hybrider.

Nu har de nya tag med Click 2 Pro, en 13 tums notebook med löstagbar skärm, eller en 13 tums surfplatta med tangentbordsdocka, beroende på hur du vill se på saken.

Går vi bara efter hur Toshibas har designat Click 2 Pro så skriker den notebook med löstagbar skärm. När vi kopplar loss skärmen från tangentbordet så ser den ut och känns som en halv dator. Undersidan är avhuggen och obekväm att greppa och den centimetertjocka plattan väger nästen ett helt kilo.

Stabila prestanda

Det här är en bärbar dator med ordentlig notebookprestanda. En Intel Core i5, åtta gigabyte minne och en 128 gigabytes ssd ger den riktigt bra prestanda i bättre ultrabookklass. Det är tyvärr inte med ny Broadwell-processor utan förra generationen, men inte heller den går av för hackor.

Det som däremot blir ett minus av den anledningen är att batteritiden inte är så bra som den kunde ha varit, och att datorn behöver mer kylning. Datorn är helt tyst tidvis, men fläktar drar igång och kan störa en hel del till och från.

toshiba satellite clic 2 pro
Skärmen fästs i dockan med ett betryggande click och sitter sedan bra tills du trycker till den uppifrån, får ett nytt click och man sedan lyfta den fritt. Skärmen går också att vändas 180 grader och fästas med bilden utåt.

Vi har svårt att se vem som skulle vilja knalla omkring med den här som handhållen surfplatta någon längre tid. En positiv sak med plattan är i alla fall att den tjocka långsidan nertill har gett plats åt en riktigt usb-port, så att du lätt kan plugga in till exempel en extern hårddisk.

Missa inte: Toshiba Encore 2 - Windows-platta med ambitioner

Tillsammans med tangentbordet känns Click 2 Pro som en mycket mer komplett maskin. Senast vi testade en Toshiba-hybrid i den här storleken var just dockan ett stort problem, dålig låsning av skärmen, omöjligt att luta bakåt och en del andra små störningsmoment.

Nu har Toshiba lärt sig läxan och byggt en alldeles utmärkt tangentbordsdocka med smart och stabil dockningsmekanism, utmärkt ergonomi och hög kvalitet på både tangentbord och musplatta.

Överviktig

Det enda problemet datorns totala vikt och mått. Med både den tunga plattan och den lita stadiga dockan väger Click 2 Pro bara några få gram under två kilo. Det är inte riktigt vad vi förväntar oss av en 13-tummare år 2015, och allra minst av Toshiba, som ända sedan sina första ultrabooks har utmärkt sig med exceptionellt lättviktiga modeller. Och då är det inte ens extrabatteri i dockan, utan den är tjock och tung bara på pin kiv, verkar det som.
toshiba satellite clic 2 pro
Så här gillar vi Click 2 Pro bäst. Som snygg, stadig och bekväm bärbar pc på bordet.

I dockan får du tillgång till två usb 3-portar och hdmi i fullformat, vilket uppskattas. Den usb-port och mikro hdmi som sitter i plattan blockeras av dockan. Däremot är två sd-kortläsare tillgängliga, en i mikroformat i sidan av plattan, och en för fullstora kort baktill på dockan. Det hade varit kul med en fast nätverksport också, men det kanske bara är vi som är gammalmodiga.

Omdöme

Allt som allt tycker vi att Click 2 Pro är en riktigt bra notebook för den som vill ha välbyggd stabil bärbar pc med hyfsade prestanda och en bra pekskärm. Men Toshiba hade lika gärma kunnat skippa ”click”-delen och bara byggt det istället. Då hade de kunnat leverera samma kvalitet fast till ett lägre pris. Eller optimerat storlek och vikt och gjort en ultrabook av bra kvalitet. Fast det har de ju i och för sig redan ett par stycken.

Det kanske finns en och annan som har glädje av en stor och tung 13-tums tablet med Windows 8.1. Datorn heter ju trots allt ”pro”, så i en och annan jobbsituation kan den hitta sin plats. Men vi tror det är en rätt smal målgrupp.

Fakta: Toshiba Satellite Click 2 Pro P30W-B-108

Tillverkare: Toshiba, www.toshiba.se
Processor: Intel Core i5 4210U, 1,7 GHz dual core.
Grafik: Intel HD Graphics 4400.
Minne: 8 GB ddr3.
Lagring: 128 GB ssd.
Bildskärm: 13,3 tum blank ips, 1 920 x 1 080 bildpunkter, multitouch.
Kameror: 5 megapixel bak, 0,9 megapixel fram.
Anslutningar i platta: Usb 2, micro hdmi, headset.
Anslutningar i docka: 2 st usb 3, hdmi, headset.
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.
Kortläsare: Micro sd/sdhc/sdxc i plattan, sd/sdhc/sdxc i dockan.
Operativsystem: Windows 8.1.
Batteritid: 2 timmar 25 minuter (minimalt), 9 timmar (maximalt).
Ljudnivå: 0-43 dBa.
Storlek (plattan): 33,1 x 21,5 x 1 cm.
Storlek (med tangentbord): 33,1 x 24,9 x 1,8 cm.
Vikt (plattan): 958 g.
Vikt (med tangentbord): 2 kg.
Pris: 10 000 kronor.

Prestanda

Cinebench 11.5 processor: 2,55 poäng
Cinebench 11.5 grafik: 17,84 fps
Disk, läsning: 321,6 MB/s
Disk, sökning: 0,1 ms


Goda prestanda.
Utmärkt ergonomi som notebook.
Bra bildskärm.


Tung och tjock som platta.
Måttlig batteritid.
Inget batteri i dockan.

Betyg: 4 av 5