Inget ont om olika sorters chattverktyg, men ibland vill vi trots allt ringa helt vanliga röstsamtal. På så sätt slipper mot­tagaren både koppla upp sig och skaffa rätt program.

Tyvärr kan traditionella ­telefonsamtal bli ganska dyra, i alla fall om mottagaren befinner sig utomlands. För även om priserna har pressats rejält de senaste åren kostar ett tio minuter långt mobilsamtal till Finland faktiskt 43 kronor. USA-samtalet blir dubbelt så dyrt, medan det går på 170 kronor om mottagaren befinner sig i Irak.

Telefonitjänsten Skype har länge utmanat de traditionella telefonoperatörerna. Med funktionen Skype Out ringer du betydligt billigare till vanliga telefoner. Nu tar även Google upp den här kampen. Nyligen lade företaget till vanliga röstsamtal i sin chatttjänst Hangouts.

För både mobil och dator

Du kan använda tjänsten på flera olika sätt. Om du kommunicerar med andra Hangouts-användare blir samtalen gratis, oavsett om ni textchattar, röstpratar eller använder video. Ringer du däremot ett röstsamtal från Hangouts till en vanlig telefon kostar det pengar, men som du ser i tabellen nedan är det betydligt billigare än både Skype och vanlig telefoni. Att ringa till en svensk mobil kostar exempelvis hälften så mycket!

Jämför vi i stället med Telia kan du spara över 90 procent på vissa samtal!

Till skillnad från vanliga telefonabonnemang har Google Hangouts ingen månadsavgift. Du betalar med andra ord bara när du ringer. Däremot måste du betala samtalen i förväg. Du måste sätta in minst en hundralapp, och när den är slut måste du sätta in mer pengar.

Google Hangouts fungerar både för mobil och dator – men det krävs att du kör Android och Google Chrome.

Så mycket billigare ringer du

Google Hangouts mobilsamtal
Priser i dollar – omgjorda till kronor. Grönt = billigast, rött = dyrast.

Steg för steg:
Kom igång med Hangouts

Google Hangouts mobilsamtal
1. Installera på datorn ...
Surfa till hangouts.google.com och klicka på Datorer, Hämta. Välj Lägg till för att installera Hangouts tilläggsprogram. Surfa sedan till www.gmail.com och logga in. Om du inte redan har något Google-konto skaffar du det under Lägg till konto.

Google Hangouts mobilsamtal
2. … och börja använd. Klicka på inställnings­ikonen till höger och välj Inställningar, Chatt, Chatt på. Bekräfta med Spara ändringar. Nu ser du ett nytt chattfönster nere på skärmen. Välj Logga in i chatt, klicka på knappen som ser ut som en ­telefonlur och välj Godkänn.

Google Hangouts mobilsamtal
3. Betala. Klicka på telefonluren och välj Ring ett samtal. Första gången måste du sätta in pengar genom att välja Lägg till kredit. Bestäm beloppet och klicka på Add credit. Om du aldrig har gjort några betalningar måste du registrera ditt kreditkort.

Google Hangouts mobilsamtal
4. Ring. För att ringa skriver du in telefonnumret eller väljer någon i din adressbok. Hangouts-verktyget finns även i Google Plus (plus.google.com) och som ett separat skrivbordsprogram. Det hittar du genom att klicka på Google Chrome-ikonen bredvid klockan.

Google Hangouts mobilsamtal
5. Installera i mobilen ... Om du vill använda Hangouts för att ringa från mobilen eller surfplattan går du in på Google Play och hämtar Hangouts Dialer. Tryck på Installera och Godkänn för att starta installationen. Öppna, läs instruktionerna och klicka på OK, jag förstår.

Google Hangouts mobilsamtal
6. … och börja ringa. Öppna appen Hangouts Dialer, och tryck på telefonikonen till höger. Skriv in ett namn eller telefon­nummer – eller klicka på ikonen längst ned för att ta fram knappsatsen. Klicka på den gröna ringknappen för att starta ­samtalet.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program/tjänst: Google Hangouts.
Tid: 10 minuter.
Det här behöver du:

  • Android-telefon eller en dator med Google Chrome.
  • Internetuppkoppling på minst 300 kilobit per sekund.
  • Betalkort.

Det här lär du dig:

  • Att installera Hangouts på dator och mobil.
  • Hur du ringer vanliga röstsamtal.
  • Hur du betalar – och hur mycket du kan spara.