Windows 8.1 minskade utrymmet som ett nyinstallerat system tar upp, något som gjorde att det fungerar även med de allra trängsta pc-plattorna med bara 16 gigabyte utrymme. Windows 8 krävde ursprungligen minst 32 gigabyte lagring för att kunna installeras och köras. Windows 10 tar det här ytterligare ett steg längre och kan spara in så mycket som 6,6 gigabyte utrymme efter en fräsch installation jämfört med Windows 8.1. Det skriver Ars Technica.

Det är särskilt två metoder som Microsoft har använt, den ena bygger på bättre användning av filkomprimering. Det är en funktion som har funnits inbyggt i filsystemet ntfs länge, men tidigare inte använts för systemfiler. När systemet installeras testar Windows processorn för att avgöra om den är snabb nog för att hantera filkomprimering utan märkbar fördröjning, och det borde alla moderna processorer göra. Om den uppfyller kraven installeras ett urval av systemfilerna i komprimerat läge.

Microsoft har även passat på att utöka filkomprimeringen i ntfs med stöd för fler komprimeringsalgoritmer som ska passa bättre för körbara systemfiler. Allt som allt tror Microsoft att denna metod kan spara in 1,5 gigabyte på 32-bitarssystem och 2,6 gigabyte om systemet är för 64 bitar.

Den andra delen i ekvationen för att få ner utrymmeskravet är återställningspartitionen. Datorer från pc-tillverkarna har normalt en gömd partition som kan användas för att återställa datorn till fabriksläge. Den tar som minst upp 4 gigabyte men eftersom många tillverkare skickar med ett gäng extraprogram till datorn kan den ta upp mycket mer. I Windows 10 är dock denna partition ett minne blott.

Missa inte: Här är allt du behöver veta om Windows 10

Windows 10 använder istället en smartare återställningsfunktion som utnyttjar systemfilerna som redan finns installerade i själva systemet. Vid en återställning återanvänds de, allt som inte hör till Windows plockas bort och register och andra inställningar raderas och ersätts med fabriksinställningarna. En stor fördel med detta är också att systemet inte måste ladda ner en mängd uppdateringar efter en återställning eftersom att filerna på disken förhoppningsvis redan är i senaste versionen.

Även med mobiltelefoner kommer du märka att det blir mer utrymme över, men då främst från filkomprimeringen. Mobiler med Windows 8.1 använder nämligen redan i dag en metod för återställning som liknar den i Windows 10.