En rad html kan få Windows att krascha. Det räcker med att i html-koden definiera en bild som är extremt stor. Bilden i sig behöver inte vara stor. Webbläsaren begär minne från operativsystemet för att hantera den stora bilden och Windows svarar med en totalkrasch, en blåskärm. Det är bara för användaren att starta om datorn och hoppas att ingen information har gått förlorad.

Kraschen bekräftas av den tyska nyhetstjänsten Heise online. Heise har testat med Windows XP Service Pack 2 och kraschen uppstår oavsett om html-koden tolkas av Internet Explorer, Firefox 1.04, Mozilla 1.7.8 eller Netscape 8.

Däremot är den norska webbläsaren Opera 8 immun mot attacken. Det gäller också för den kommande Firefox 1.1. Heise online har testat alfaversionen av Firefox 1.1 (Deer Park Alpha 1), som också undgår kraschen. Opera klarar till och med av att visa bilden, medan Firefox 1.1 visar en svart ruta i stället för bilden.

Det är säkerhetskonsulten Luis Cortes Zavala som har upptäckt och publicerat buggen. Han är verksam vid Hypersec Consulting Group.