Fönsterkuvert gör ingen glad, och de blir betydligt färre om du skaffar en digital brevlåda.

Det här är en tjänst som låter dig ta emot ”tråkposten” i digital form. Du som bara vill ha offentlig post digitalt kan välja statens tjänst Min myndighetspost, men det finns även privata aktörer som kombinerar offentlig post med brev från företag. Den största heter Kivra.

Om du ansluter dig till Kivra hamnar brev från myndigheter och många företag i din digitala brevlåda. Det här är förstås en fördel för miljön eftersom vi slipper transporter och nedhuggna träd. Många användare tycker också att det är enklare att ha alla gamla brev sparade i digital form, vilket gör dem lättare att hitta.

Eftersom Kivra både finns i webbläsaren och som mobilapp kommer du dessutom åt dina dokument oavsett var du befinner dig.

Kvitton och kontrakt

De senaste åren har Kivra fått fler funktioner. Nu går det till exempel att skippa papperskvitton i butiker som Ica och Åhléns och i stället få dessa digitalt. Under corona-tiden var det dessutom många som valde att spara sitt covidbevis i Kivra.

Nyligen blev det även möjligt att själv ladda upp dokument i tjänsten. Du kan exempelvis låta köpekontrakt, anställningsavtal och andra viktiga dokument ligga i säkert förvar. På samma sätt kan du ladda upp passkopior, visum och försäkringspapper inför utlandsresan.

Som gratisanvändare får du ladda upp 20 dokument. Behöver du fler krävs betaltjänsten Kivra+, för cirka 20 kronor i månaden. Den ger dig även något fler funktioner.


Så funkar Kivra

Kivra

1. Konto

Här når du ditt konto – och väljer om du vill dela det med exempelvis andra familjemedlemmar.

2. Avsändare

De senaste brev du fått visas utifrån avsändare. Genom att klicka på en avsändare ser du all post härifrån.

3. Inkorg

Här når du din inkorg – och i den visas de senaste breven överst.

4. Betalningar

Om du vill – och om din bank är ansluten – kan du sköta betalningar direkt från Kivra.

5. Kvitton

Här visas dina butikskvitton (se fråga 4).

6. Uppladdningar

Filer som du har laddat upp själv visas här (se fråga 5).

7. Hem

Visa Kivras startsida (som i vårt exempel).

8. Inställningar

Tryck här för att öppna Mer-menyn, där du gör olika inställningar.

Kivra

9. Brev

Peta (eller klicka) på ett brev för att läsa det på skärmen. Återgå till hemsidan med pilen ovanför.

10. Hantera

Hantera tar fram menyn för att exempelvis spara, skriva ut eller ta bort ett brev.

11. Pappeskorg

Via Mer-knappen hittar du många bra verktyg, exempelvis papperskorgen med raderade dokument.


Frågor och svar om tjänsten

Kivra

1. Vad krävs för att köra Kivra?

Kivra finns både för datorn och mobilen, men oavsett vilket måste du ha ett Mobilt Bank-ID. Det räcker med andra ord inte med Bank-ID på datorn. Saknar du Mobilt Bank-ID skaffar du det genom din bank.


Kivra

2. Hur kommer jag igång i datorn…

För att skapa ett konto surfar du till www.kivra.se och klickar på Skapa konto. Du får nu ange personnummer, telefonnummer och mejladress – och sedan logga in med Mobilt Bank-ID.

När du har registrerat ditt konto loggar du in på sajten genom att trycka på Logga in högst upp till höger. Tryck på Mobilt Bank-ID, öppna appen BankID på mobilen, välj QR-kod och skanna koden du ser på sajten. Du kan också trycka på Personnummer på Kivra-sajten, men även här måste du bekräfta inloggningen med Mobilt Bank-ID.


Kivra

3. … och mobilen?

Vill du använda tjänsten i mobilen installerar du Kivra-appen från Google Play Butik (Android) eller App Store (Iphone/Ipad). Öppna appen och tryck på Logga in för att startar en inloggning med appen BankID.


Kivra

4. Hur aktiverar jag kvittona?

Förutom att ta emot digitala dokument kan du använda Kivra för att ta emot kvitton från exempelvis Ica och Åhléns. Du aktiverar tjänsten genom att öppna Inställningar (gå via Mer-knappen i appen). Välj Hantera tjänster, Kvitton och slå på eller av tjänsten.

Om du aktiverar Kivras kvittotjänst får du inte längre några papperskvitton när du handlar i anslutna butiker.Kivra

5. Hur laddar jag upp dokument?

För att ladda upp ett viktigt dokument i Kivra trycker du på Uppladdningar i datorn eller mobilen. Välj Ladda upp dokument, leta upp rätt fil och ladda upp den. Filen måste vara ett pdf-dokument alternativt en jpg-, png- eller gif-bild som är max 20 megabyte.

Du hittar dina uppladdade dokument under Uppladdningar och för att visa dem är det bara att klicka/trycka, precis som du gör med elektroniska brev i inkorgen.