En gång i tiden var bärbara speldatorer stora släpbara monster med rödglödande tangentbord, massiva fläktutblås och ingen som helst tanke på vikten. Men på senare tid har även mobila grafikkort följt i mobila processorers fotspår och blivit tunnare, svalare och mer strömsnåla samtidigt som prestanda ökat. Det gör att många av de ”gaming”-bärbara vi ser nuförtiden mest ser ut som vilken noteboook som helst, ibland slimmade i nära ultabooksslass.

bärbar speldator msi gt80 titan
MSI kallar sig själva för nummer ett för spel, och med GT80 Titan har de fog för sitt skryt.

Då tyckte tydligen MSI att det var dags att gå upp en växel, och släpper GT80 Titan, en bjässe till bärbara som erbjuder riktigt inbitna spelare något som vi aldrig sett i en bärbar dator förut; dubbla grafikkort med sli-koppling. Det vill säga samma teknik som används i stora maxade spelriggar, där prestanda i flera kraftfulla grafikkort slås samman för att fördubbla eller ibland tredubbla spelupplevelsen, med hög framerate även när man spelar på hög upplösning och bästa grafikinställningarna.

Retrovibbar

Datorn är nästan sex centimeter tjock och väger hela fyra och ett halvt kilo. Då räknar vi inte in strömadaptern som bara den väger ett drygt kilo till. Det är svart borstad plåt, ett kantigt underrede i svart plast med stora ventilationsgaller både baktill och på sidorna, och röda fartränder lite här och var.

Öppnar vi locket möts vi av en annan syn som vi inte sett i en bärbar dator sedan kanske någon gång på 90-talet – ett riktigt mekaniskt tangentbord med full slaghöjd signerat Steelseries och kvalitetsswitchar av typen Cherry MX.

Det här är något som många inbitna gamers föredrar och ofta lägger ut extra pengar på till sina stationära speldatorer, men i bärbara har de ofta fått dras med tunna notebooktangenter med sämre respons och kontroll. Du får till och med med ett litet kit bestående av fyra guldtangenter som du kan byta ut w,a,s,och d-knapparna mot, det vill säga de som oftast används för spel.

msi GT80 titan
Bakbelyst Steelseries-tangentbord. Musplatta på sidan kombinerad med nummerknappsats. Blu-raybrännare i sidan. Det är mycket som är unikt eller i alla fall ovanligt med den här bjässen.

Tangentbordet sitter längst ned på datorn och det finns alltså inte plats för en musplatta under. Huvudorsaken till detta verkar vara att det just är tjockt, och att det då inte fick plats med både grafikkorten (eller snarare kylningen de kräver) och tangentbordet. Å andra sidan tycker vi nog inte det hade gjort något om datorn blivit ännu lite tjockare på grund av det, den är ju redan galet stor – var gör en extra centimeter då?

Touchpad på sidan

Bristen på musplatta nedtill är i och för sig inte så viktigt eftersom den som spelar seriöst säkert vill plugga in en usb-mus i alla fall. Det finns en musplatta, men till höger bredvid tangentbordet i stället. Som sagt, inget som kommer att användas för spel, men ska du dra igång monstret bara för att surfa lite så kan det vara praktiskt. Musplattan funkar också som ett touchbaserat nummertangentbord när man har Num Lock på.

Lite trist dock att en bra mus inte ingår i paketet. När man ändå betalar dyra slantar – GT80 Titan kostar nästan 35 tusen – så känns det som något man borde kunnat få på köpet.

Datorn är inte bara massiv på grund av hårdvaran under skalet, utan också för att den har en skärm på hela 18,4 tum. Även det känns som en bakåtsnegling. Det var mycket vanligare med 18 tums bärbara får några år sedan än vad det är i dag.

Skärmen är en ips-panel med matt yta och ingen pekfunktion. Den har behaglig yta just för att minska reflexer, men vi rekommenderar att du dämpar rumsbelysningen en aning när du vill spela. Färgarna är snygga och distinkta, men ljusstyrkan inte den bästa.

Extra växel med dubbla grafikkort

Så till det viktiga då, prestanda. Det här är utan tvekan den kraftfullaste bärbara dator vi någonsin testat. Den klår till och med de allra flesta stationära vi lagt vantarna på under senaste åren. Processorn är faktiskt inte det mest maxade MSI kunde ha stoppat in, det finns snäppet snabbare Intel Core i7-modeller, men den ger ändå en imponerande grundprestanda.

Den ska framför allt vara snabb nog för att inte agera flaskhals för grafikkorten, som är två stycken Nvidia Geforce GTX 980M, vilket är det bästa du kan stoppa i en bärbar dator i spelväg.

Enligt Nvidia ska den mobila varianten av GTX 980 ge 80 procent av spelprestandan mot ett vanligt GTX 980-kort i en stationär pc. Så med dubbla grafikkretsar, åtta gigabyte grafikminne, 16 gigabyte snabbt ram-minne och en extremt snabb ssd (två raidade 128 gigabytes-enheter) klarar den här datorn av i stort sett vad som helst.
 
msi gt80 titan baksidan
På baksidan hittar vi förutom ännu mer kylning också nätverksport, dubbla displayport och hdmi.

Vi testade att spela ett flertal nya och krävande storspel på den inbyggda skärmen och låg bekvämt på eller över 60 fps vad vi än tog oss för. Vi testade även att ansluta till en qhd-skärm (2 160 x 1 440 bildpunkter) med displayport och en 4h uhd-tv med hdmi, och på bägge kunde vi få fantastiskbildupplevelse och mellan 30 och 60 fps i spelen vi körde.

På 4k fick vi kompromissa med lite effekter och inte välja mest avancerade kantutjämningen, men det behöver du å andra sidan inte när punkttätheten är hög nog.

Kräver hörlurar eller öronproppar

Det som däremot inte var så kul var att fläktarna i datorn då verkligen gjorde sitt jobb och blåste på för fulla muggar. Det gäller att dra på volymen på hörlurar eller de inbyggda högtalarna för att inte störas av dess väldigt högljudda vinande.

Missa inte: HP Omen - speldator du kan ha på jobbet också

Det är troligen priset du får betala för smått vansinniga prestanda i kompakt format. I spel där explosioner och hög musik inte alltid är närvarande kan det bli väldigt störande. De inbyggda högtalarna är en rejäl liten soundbar och gör att tappert jobb med astt överrösta fläktarna med ordentligt med kraft, men kanske inte den bästa finessen i varken diskant eller bas.

Batteritiden ska vi bara nämna som en parentes, vid krävande spel tömmer vi det på en dryg halvtimme. Se det mer som en säkerhet om du behöver flytta dig mellan två eluttag.

Omdöme

Vill du bli kung på nästa Dreamhack, och har alldeles för mycket pengar att bränna? Då kan det här definitivt vara datorn för dig. Nördfaktorn är skyhög och för den som tar sitt spelande på absolut blodigaste allvar är det här den mest kompromisslösa bärbara dator vi någonsin sett.

Men det känns ändå mest som ett skrytbygge, något som MSI satt ihop bara för att slå konkurrenter som Asus och Alienware på fingrarna. Ett förbaskat coolt skrytbygge förvisso. För egen del nöjer vi oss nog med ett GTX 980M och en dator som vi inte behöver gaffeltruck för att kalla för bärbar.

Fakta: MSI GT80 2QE-031NE

Tillverkare: MSI, www.msi.eu
Processor: Intel Core i7 4720HQ, 2,6 GHz quad core.
Grafik: 2 st Geforce GTX 980M SLI, 8 GB.
Minne: 16 GB ddr3.
Lagring: 256 GB ssd + 1 TB hdd 7200 rpm.
Optisk enhet: Bluray-brännare.
Bildskärm: 18,4 tum matt ips, 1920 x 1080 bildpunkter.
Webbkamera: 2 megapixel.
Anslutningar: 5 st usb 3, gigabit lan, 2 st mini displayport 1.2, hdmi 1.4, hörlur, mikrofon, s/pdif.
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1.
Kortläsare: Sd/sdhc/sdxc.
Operativsystem: Windows 8.1.
Batteritid: 35 minuter (minimalt), 3 timmar 10 minuter (maximalt).
Ljudnivå: 36-46 dBa.
Storlek: 45,6 x 33,5 x 5,9 cm
Vikt: 4,5 kg.
Pris: 34 300 kronor.

Prestanda

Cinebench 11.5 processor: 6,22 poäng
Cinebench 11.5 grafik (Open GL): 55,24 fps
3dmark 11 (Direct X 11): 14085 poäng
Disk, läsning*: 1001.1 MB/s
Disk, sökning*: 0,05 ms
*Systemdisken


Extrema spelprestanda
Snabb ssd
Klassiskt tangentbord


Stor, tjock och tung
Väldigt högljudd kylning
Priset

Betyg: 4 av 5