Mobiltelefonföretagen erbjuder normalt inte obegränsade datamängder längre. Det förekom när endast 3g var tillgängligt, men med 4g går det att göra av med enorma mängder gigabyte på kort tid, vilket skulle kunna belasta mobil­nätet, som ju inte har oändlig kapacitet.

Det är därför abonnemangen är begränsade till en viss datamängd och allt du använder därutöver får du betala dyrt för. Det här gör ju naturligtvis att du vill hålla ned din datakonsumtion så mycket som möjligt.

Om du använder webb­läsaren Chrome kan tillägget Google Data Compression Proxy hjälpa dig att använda mindre data när du surfar mobilt med telefonen, datorn eller plattan. Tillägget fångar in webbsidor och minskar storleken på grafiken, vilket kan spara en hel del, eftersom många sidor skickar mycket större bilder än vad som sedan egentligen visas.

Så här går det till i Windows och Android, men funktionen finns också i appen för Iphone och Ipad. Om du använder webbläsaren Opera finns redan en liknande funktion inbyggd, kallad Opera Turbo.

4 steg som ger dig kontroll över datamängden

surfa datamängd begränsa
1. Installera. Enklaste sättet att hitta tillägget i Chrome Web Store är att googla på Google Data Compression Proxy och klicka på den första sökträffen. Klicka därefter på knappen Gratis.

surfa datamängd begränsa
2. Bekräfta. Godkänn att tillägget installeras i Chrome genom att klicka på Lägg till. En informationsruta talar om att tillägget har installerats och du kan stänga Web Store och fortsätta använda webbläsaren som vanligt.

surfa datamängd begränsa
3. Rött eller grönt. Du hittar en ny ikon uppe till höger i webbläsaren och den är grön när tillägget är aktiverat. Du kan klicka på den för att inaktivera det för webbplatser som inte visas korrekt. För vissa sidor görs det här automatiskt.

surfa datamängd begränsa
4. Ställ in i Android. Öppna Chrome i en Android-telefon, klicka på de tre prickarna och välj Inställningar. Klicka på Minska dataanvändning och flytta reglaget uppe till höger från Av till .

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Tid: 15 minuter.
Program/tjänst: Google Chrome
Det här lär du dig:

  • Att inte ladda ned alltför stora bilder i onödan.