När Microsoft lanserade Windows 8 så släppte de också en version som hette Windows RT. Systemen såg likadana ut men RT var mindre, anpassat för arm-processorer och kunde inte köra vanliga Windows-skrivbords-­program. Tanken var att Windows 8 skulle sitta i ”vanliga” datorer och Windows RT i surfplattor. Men ingen ville ha det, och RT blev än ännu större flopp än Windows 8.

Det som i stället skedde var att Intel började pressa ned storlek och strömförbrukning på sina Atom-processorer till den grad att de inte kräver någon kylning alls. På kuppen blev de små, kraftfulla och strömsnåla nog att passa i surfplattor. Atom-kretsar är i dag en konkurrent till Nvidia Tegra och Qualcomm Snapdragon i surfplattor med Android, och i de hybriddatorer med Windows vi sett mycket av på sistone. Det vill säga surfplattor runt tio tum med tangentbordsdocka.

Gratislicens pressar priset
Det har också släppts en och annan sjutummare, men det är först nu som de har blivit extra intressanta, tack vare nya licensregler från Microsoft och en version av Windows som heter ”Windows 8.1 with Bing”.

Det är ingen skillnad på den och ­”vanliga” Windows, förutom att det kostar tillverkarna av små och enkla datorer noll kronor i licenskostnad. Enda kravet är att Bing är den förvalda sökmotorn om du kör Internet Explorer. Och det är den ju för det mesta i alla fall.

Missa inte: Megatest - 39 surfplattor: De här är värda att köpa

Det här gör att tillverkarna kan pressa priserna rejält, och en handfull 7-8 tums surfplattor med Windows 8.1, fyrkärniga processorer och 720p hd-skärmar har ­börjat säljas för så lite som en tusenlapp, eller strax över.

Vi pratar då om datorer med samma prestanda som en bärbar dator med Core i3-processor för några år sedan, men alltså i ett format som går att stoppa i fickan och ett pris som är häpnadsväckande lågt. De här plattorna konkurrerar lika mycket med Android-surfplattor som med billiga notebook-modeller.

Nästan löjligt prisvärt
Vissa av dem kan till och med funka som surf-och kontorsdatorer på skrivbordet ­i stället för en budget-pc eller en ­Chromebox, då de kan kopplas till större skärm med hdmi eller Miracast, och styras med mus och tangentbord på bluetooth. Med tanke på att samtliga testade modeller dessutom kommer med ett år av Office 365 på köpet så är de rent löjligt prisvärda.

Här har vi testat fem sådana plattor både som surfplattor och som pc-datorer för enklare jobb. Hur snabba är de egentligen, går det att surfa, spela musik och film, och köra just Office-­programmen utan hinder? Dessutom: Hur bekväma är de för handhållen användning? Vilka möjligheter att koppla in externa tillbehör finns?

Med så pass låga priser är inte kraven skyhöga, men för att det ska bli godkänt vill vi se att de håller samma surfplattestandard som en Android-platta i budgetklass, och att de (med lite tålamod och god vilja) går att även använda som enkel pc.

Vi testar:

  • Asus Vivotab Note 8
  • Acer Iconia Tab 8 W
  • Exertis Captech Lamina T-701
  • HP Stream 7
  • Point Of View Mobii Wintab 800W

KOMMENTAR OCH RÅD FRÅN TESTLABBET:
"Det här är en perfekt pryl, men installera lagom"

Jag gillar verkligen de här nya Windows-plattorna. De är precis lika mycket billiga surf- och jobbdatorer som de är riktigt funktionella surfplattor i budgetklass, och en allvarlig konkurrent till Chromebook och Chrome-boxar. Det gäller bara att ha tungan rätt i mun när du använder och konfigurerar dem. Nyckeln är att inte proppa dem fulla med program. Eftersom de är pc-datorer och kör ­Windows har användaren full frihet att göra vad som helst med den.

Risken är därför överhängande stor att många blir ­överambitiösa och lastar den lilla disken full med program och filer, webbläsartillägg, onödiga codecar, ­drivrutiner och annat elände som varje Windows-användare vet med tiden ­förvandlar även den snabbaste pc till en burk med sirap.

Nej, det här är en dator som borde behandlas som en Chromebook eller en enklare surfplatta – installera så lite du bara kan. En handfull appar, kanske. Stoppa in Chrome som webbläsare så du kommer åt Google som sökmotor och sedan kör du Office och drar strecket där.

Nu kommer snart Windows 10, och det är ännu inte helt säkert om Windows med Bing ingår i de Windows 7- och 8-licenser som får gratis uppgradering till Windows 10, men jag kan inte tänka mig att Microsoft skulle kräva fullt pris för uppgradering av dem. Och förhoppningsvis har risken för den ­sortens egenorsakat kaos blivit mindre där.

Det jag sett ­hittills av Windows 10 tyder på det, men än är det långt kvar och mycket som kan gå snett innan slutgiltig lansering i höst. Så jag nöjer mig med att bara vara stillsamt positiv för tillfället.

Mattias Inghe,
testredaktör