Googles e-posttjänst Gmail har ett mycket bra skräppost­filter som städar undan det mesta av det du inte vill se. Men visst händer det ändå att telefonen plingar till, och när du tittar efter var det något som du inte ville läsa, i alla fall inte just då?

Med egna filter kan du göra den där sista sållningen. Du kan till exempel ta bort meddelanden från företag du handlat hos och som envisas med att skicka erbjudanden och annat liknande.

En annan möjlighet är att behålla meddelanden, men automatiskt markera dem som lästa. Det kan till exempel gälla meddelanden från e-postlistor eller Facebook som du vill ha kvar, men inte bli störd av.

Så här använder du datorns webbläsare för att skapa egna filter i Gmail-klienten: 

gmail filter

1. Öppna. Använd valfri webbläsare och logga in på ditt Gmail-konto. Välj ut ett meddelande från den avsändare eller av den typ som du vill filtrera. Du kanske vill stoppa avsändaren eller en specifik formulering i ämnet eller texten. 


gmail filter

2. Filtrera meddelande. Du har alla möjligheter att själv bestämma vilka meddelanden du inte vill ha. Klicka på den lilla nedåtpilen bredvid Svara-knappen och välj Filtrera meddelanden som detta.


gmail filter

3. Ange kriterier. Om du vill radera allt från den här avsändaren behöver du inte ändra något. Men kanske är det bara vissa formuleringar du vill stoppa. Ta då bort texten i Från-fältet och skriv i de övriga i stället. Klicka på Skapa filter med den här sökningen.


gmail filter

4. Välj åtgärd. Nu kan du bestämma exakt vad som ska hända med alla sådana meddelanden. Du kan arkivera dem, markera dem som lästa, radera och en hel massa annat. Klicka på Skapa filter när du är klar.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 15 minuter.
Program/tjänst: Gmail.
Det här lär du dig:

  • Hur du själv filtrerar post i Gmail.