Några av oss har dem i prydliga album. Andra i en osorterad gammal skokartong. Oavsett vilket har de flesta drivor med gamla pappersbilder från tiden före digitalkameran.

Det är bara tio år sedan digitalkamerorna slog igenom på allvar, och de flesta av oss har faktiskt största delen av våra liv plåtade på papper.

Att göra pappersbilderna digitala är populärt, det vet alla som har lagt ut något gammalt foto på exempelvis Facebook. De flesta skrivare har numera en inbyggd bildläsare som låter dig digitalisera dina bilder. Problemet är att det är lite för omständigt. Att skanna bild för bild tar tid, och sedan ska de bearbetas i ett bildprogram.

Du som tycker att det här är för krångligt kan i stället testa gratisappen Heirloom, som gör dina bilder digitala med hjälp av mobilens kamera.

Det enda du behöver göra är att lägga din pappersbild på en någorlunda ljus plats och fotografera den via Heirloom-appen. Det spelar ingen roll om den ligger lite snett, och du måste inte plåta i någon exakt vinkel. Appen ser automatiskt till att rotera, beskära och rätta till bilden. Den justerar även färger och ljus. När du är klar trycker du bara på Save för att spara bilden på telefonens minne eller på Share för att dela den via exempelvis Facebook.

Låg upplösning

Vänta dig inte någon fantastisk bildkvalitet av Heirloom. Upplösningen ligger bara på en megapixel, så du kan inte dra upp bilderna till några jättestorlekar. Behöver du hög­upplösta bilder är det med andra ord bättre att använda
en riktig bildläsare.

Men för Facebook är kvaliteten fullt tillräcklig, och om du snabbt vill göra en pappersbild digital är Heirloom perfekt.


Så fungerar Heirloom

heirloom app
 1.  Startskärm
Så här ser startsidan i Heirloom ut. Under Moments samlas de bilder du har skannat. Punkterna till höger tar dig till inställningsmenyn.

 2.  Album
Om du har många bilder och vill få ordning bland dem kan du skapa virtuella fotoalbum.

 3.  Grupper
Om du har släkt eller vänner som också använder Heirloom kan ni snabbt dela bilder med varandra.

 4.  Skanna
Klicka på Capture för att ta en bild. På skärmen visas då ett sökarfönster och en stor avtryckare. När du har tagit en bild visas den meny som du ser i bilden till höger.

 5.  Ångra
Ta bort all redigering du har gjort på bilden.

 6.  Förbättra
Heirloom förbättrar automatiskt bildens kvalitet. Ta bort denna förbättring här.

 7.  Filter
Det finns några inbyggda filter för att bland annat göra bilden svartvit eller ge den en föråldrat utseende.

 8.  Beskär och rotera
Vill du beskära och rotera bilden använder du de här verktygen.

 9.  Ta om
Blev bilden inte som du tänkt dig? Här slänger du den och tar en ny.

 10.  Spara
Klicka här för att spara bilden. Den hamnar nu i telefonens standardmapp för foton.

 11.  Dela
Du kan direkt dela bilden med andra via Facebook, mejl eller på något annat sätt.


5 frågor och svarom Heirloom

Hur installerar jag appen?
Öppna Google Play (Android) eller App Store (Iphone/Ipad) och sök efter Heirloom. Välj Installera och klicka på Godkänn i den ­varningsruta som visas. När installationen är klar väljer du Öppna.

heirloom app
Gratis. Heirloom laddar du hem kostnadsfritt till din mobil eller surfplatta.

Måste jag registrera mig?
För att kunna använda Heirloom måste du registrera dig som användare. Första gången du kör appen klickar du på Sign up och fyller i mejladress, användarnamn, namn och lösenord. Har du redan registrerat dig väljer du i stället Sign in.

heirloom app
Registrering. Första gången du kör appen fyller du i dina uppgifter och klickar sedan på Sign up.

Hur delar jag bilder?
Via funktionen Group kan du dela dina bilder med andra Heirloom-användare. Du skapar en grupp genom att klicka på Groups och välja plus-ikonen högst upp. Skriv in ett namn eller en mejladress för att bjuda in en person till Heirloom. Du kan förstås också dela enskilda filer manuellt. Antingen gör du det genom att klicka på Share när du har läst in en bild eller också sparar du bilden i telefonen med Save och ­publicerar den sedan via exempelvis Facebook-appen.

heirloom app
Generös. Du kan skapa en grupp för att dela alla bilder du skannar med dina vänner eller din familj.

Hur sorterar jag bilderna?
Tryck på Albums och välj plus-ikonen högst upp till höger för att skapa ett nytt album. Markera de bilder du vill ska ingå och bekräfta med Done. För att lägga till en bild i efterhand trycker du på den och håller kvar fingret. Välj Add photo to album i den meny som öppnas. Markera ett album så läggs bilden till där.

heirloom app
Välordnad. Genom att skapa album i Heirloom håller du ordning på bilderna.

Vad betyder ­namnet heirloom?
Heirloom är det engelska ordet för ”arvegods” eller ”släktklenod”.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program/app: Heriloom.
Tid: 10 minuter.
Det här behöver du:

  • En mobiltelefon eller surfplatta med Android eller IOS.

Det här lär du dig:

  • Hur du installerar Heirloom. www.heirloom.net
  • Att snabbt digitalisera dina bilder.
  • Hur du delar bilderna via exempelvis Facebook.