PC

Gräset är inte alltid grönare

Det är inte alltid så lätt att motstå frestelsen att slå till på nya, fina prylar. Det gäller inte minst datorer. Köpte du en ny pc förra året ser den plötsligt inte lika häftig ut när årets nyheter kommer. Men det kan vara bra att behålla en äldre maskin istället för att springa iväg och köpa en ny.

Hängivna spelare och professionella videoredigerare och en del andra behöver det allra senaste, men för oss andra kan det vara bättre att spara pengarna. Här har vi samlar nio orsaker att behålla din gamla pc.

Din gamla pc funkar fortfarande

Din gamla pc funkar fortfarande

I ärlighetens namn behövs inte speciellt mycket kraft för att utföra de flesta uppgifter du gör på datorn. Även en äldre, enklare modell kan strömma 1080p-video, hantera mejlen och bränna igenom office-dokument som värsta proffset. Att nätshoppa är inte direkt ett tungt jobb.

Tänk också på att ökningar av prestandan i processorer har avtagit de senaste åren. Förr i tiden kunde du lägga på 30 procent eller mer genom att uppgradera efter ett år, men numera blir vi glada för 10 procents ökning och den ökade prestandan beror mest på effektiviseringar medan klockfrekvensen nästan står still.

Du kan ge din gamla pc en knuff – gratis

Du kan ge din gamla pc en knuff – gratis

Även om de nya maskinerna kanske inte är mycket snabbare år efter år innebär det inte att din gamla maskin inte blir långsammare med tiden. Det beror dock ofta på att du har en gammal Windows-installation med en massa skräp som har byggts upp under åren. Genom att rensa bort program du inte behöver, eller börja om med en fräsch Windows-installation, kan du ge nytt liv åt datorn.

Installera en ssd istället för hårddisk

Installera en ssd istället för hårddisk

Att uppgradera från en magnetisk hårddisk till en ssd kan få vilken gammal pc som helst att komma i en helt ny dager. Helt seriöst – om du aldrig har använt en dator med ssd kommer den här uppgraderingen vara den enskilt största prestandaökningen du någonsin har känt på. Datorn startar på ett kick, att öppna program går blixtsnabbt – ja, nästan allt flyter helt enkelt på bättre. Du kan inte hitta en bättre uppgradering för pengarna. En ny ssd behöver inte kosta många hundralappar.

Windows 10 gillar dig

Windows 10 gillar din dator

Förr var du i princip tvungen att ha ny, modern hårdvara för att kunna köra en ny version av Windows ordentligt, men så blir det inte längre. Microsoft kämpar stenhårt för att få Windows 10 att flyta på bra på även de enklaste specifikationerna. Visst, det lär inte fungera på datorer som inte kan köra Windows 8.1, men annars kan du räkna med att det fungerar minst lika bra.

Missa inte: Så installerar du om Windows 7

Och Microsoft vill verkligen att alla börjar använda Windows 10. Så mycket att företaget lovar att göra uppdateringen gratis för alla användare av Windows 7 och 8. Det är första gången Microsoft gör så, och tar bort en av fördelarna med att köpa nytt.

Linux är lättare än någonsin

Linux är lättare än någonsin

Windows XP-maskiner får däremot ingen uppgradering, och det systemet dog för ett år sedan. Du borde verkligen sluta köra det om du fortfarande gör det. Men du behöver inte köpa en ny dator för det.

En riktigt gammal pc kanske inte klarar kraven för Windows 10, men Linux ställer betydligt mer modesta krav. I själva verket finns det flera Linux-distributioner speciellt utvecklade för att köra på enkel hårdvara. Det kanske inte gör datorn snabbare, men behöver du inget mer än en webbläsare och andra enklare program kan du hålla liv i den lite längre med Linux – och kanske lära dig något nytt på köpet.

Allt finns på nätet

Allt finns på nätet

Du kanske inte ens behöver köra de tunga programmen. När fler och fler företag satsar på mobilen först kommer många appar till pc-användare i form av webbappar. Mejl, presentationer, bankärender, videochatt och allt möjligt annat finns nu direkt i webbläsaren. Hela filosofin bakom Chromebook är just att du ska kunna göra alla vardagssysslor i webbläsaren. Till och med Microsoft Office och Photoshop finns numera på nätet, om än i begränsad form.

Att köpa en ny pc kommer helt enkelt inte göra särskilt mycket nytta om du redan mestadels jobbar i webbläsaren. Då är det bättre att lägga pengarna på en snabbare lina.

Steam strömmar spelen

Steam strömmar spelen

Nu för tiden kan du till och med skaka nytt liv i en gammal speldator – så till vida att du även har en nyare dator någonstans i huset. Vad du behöver är Steam in-home streaming, ett program från Valve med vilket du helt enkelt kör spelet på en kraftfull spel-pc och strömmar bilden till och styr via en annan, mycket enklare maskin som en äldre bärbar eller en media-pc i vardagsrummet. I vårt test kunde vi spela Assissin’s Creed IV: Black Flag på en Macbook från 2008 utan problem.

Hur bra det går beror på värddatorn och hur bra ditt nätverk är. Har du flera barn som alla vill spela de hetaste spelen på en egen dator kan det spara en rejäl slant att satsa på en riktigt kraftfull huvudmaskin och återanvända dina gamla maskiner genom strömning.

Att installera en ny pc suger

Att installera en ny pc suger

Att komma igång med en ny pc kanske låter som en kul syssla för en söndagsförmiddag men är något av det tråkigaste de flesta andra kan tänka sig. Att rensa bort allt skräp som de flesta tillverkare skickar med sina datorer och få till datorn som du vill ha den tar rejält med tid, och med tanke på att en del såna skräpprogram har visat sig vara direkt skadliga har du inte råd att hoppa över det här steget.

Måste du verkligen skaffa en ny pc är det inget mer att göra, men om du bara kan se fram emot en marginell prestandaökning kanske det är lika bra att låta bli så du slipper eländet.

En ny dator kostar en massa pengar

En ny dator kostar en massa pengar

Sist, men inte minst – en ny pc, till och med den enklaste Chromebook, kostar tusentals kronor. Pengar som de flesta av oss kunde ha nytta av till andra saker. Innan du slår till på en ny häftig pc kanske du ska fråga dig själv om du verkligen behöver den eller om du bara vill ha den. Speciellt om du inte behöver kraften för att jobba eller spelar oerhört mycket krävande spel. För en bråkdel av priset kan du dessutom få mycket av nyttan med en ny dator genom att uppgradera från hårddisk till ssd.