Vi är nu en bra bit in på 2020-talet, och det mesta i våra liv kan vi sköta helt digitalt, från kreativt skapande till korrespondens och bokföring. Men absolut inte allt. Det kan fortfarande finnas behov av lite gammal hederlig pappershantering.

Testade färgskrivare

Ett och annat brev kan behöva skrivas och skickas på riktigt, fakturor och avtal kan fortfarande komma på posten och behöva skrivas på för att sedan skannas in till digitala bokföringen – eller mejlas tillbaka. Till jobbet eller föreningsmötet kan det fortfarande vara praktiskt med lite handfasta utskrifter att ha framför sig.

Och visst finns det fortfarande en poäng i att kunna skriva ut och upp sätta ett papper med viktig information under kylskåpsmagneten eller på lokala anslagstavlan. Allt kan vi inte bara ha på Facebook. Så en enkel enhet som kan skriva och skanna kan vara guld värd.

För de som fortfarande skriver ut i mängder finns det fler alternativ, både multifunktionsmodeller av laserskrivare och numera tank-baserade bläckstråleskrivare som sänker färgkostnaden och gör att du inte behöver bekymra dig om att byta färgpatroner stup i kvarten.

Läs också: Stort test av bärbara datorer – kraftfulla laptops för kreativa jobb

Med de flesta har onekligen ett mindre behov av papper än förr, och skriver du bara ett eller ett par ut ett par sidor i veckan, eller upp till så mycket som ett tiotal, så är det inte så viktigt om de kostar 6 eller 60 öre för en svartvit sida.
 

Sidpriset mindre viktigt

Skrivarbläck är fortfarande ofta hutlöst dyrt, även om priset gått ner med åren. Men med små utskriftsvolymer handlar det inte ens om en kopp kaffe per vecka, en minimal utgift jämfört med till exempel elräkningen, eller tiden du riskerar att bränna på teknik som krånglar.

Då är det viktigaste istället stabilitet, att funktionerna alltid finns där och att de är snabba och pålitliga när du behöver dem. Det handlar både om utskrift, inskanning av dokument du vill digitalisera och kopiering. En inte alltför skrymmande enhet som kan stå i en hylla i hemmakontoret och inte göra väsen av sig, men som svarar och levererar snabbt och pålitligt när den behövs.

En kompakt bläckstråleskrivare med multifunktion för mellan ungefär 1 000 och strax över 2 000 kronor fyller det behovet galant för de flesta hemanvändare.

Här har vi testat kompetenta modeller från de fyra tillverkare som säljer bläckstråleskrivare i Sverige: alltså Brother, Canon, Epson och HP. Fler leverantörer finns inte, och bara ett fåtal till om vi utökar till att även inkludera laserskrivare. 

Då detta är bläckstråleskrivare kan alla också användas för att skriva ut foton. Men det är inte deras huvudsyfte, och vill du ha bästa kvalitet för det finns det andra modeller du ska titta på, men en och annan digital bild överförd till fotopapper med godkänd kvalitet kan du också kosta på dig.

Vi fokuserar dock på kontorsutskrifter, dokumentinläsning och enklare kopiering. Blir det snyggt, går det acceptabelt snabbt och är det lätthanterligt?

Läs också: Ultrabook-test – bästa tunna bärbara dator
 

Olika funktioner för olika behov

Användarvänligheten innefattar både det mekaniska, designen och mjukvaran. Det ska vara lätt att fylla på skrivaren med papper och svårt att göra fel. Det ska vara lätt att byta bläckpatroner, även om du inte gör det så ofta. Och det ska vara lätt att göra snabba saker som att ta en kopia, skanna in ett dokument eller göra grundläggande utskriftsinställningar. En modern skrivare bör också vara lika lätt att få utskrifter ut från en mobil som från en dator.

Funktionsutbudet mellan skrivarna varierar också. Bara en av dem går att ansluta med fast nätverkskabel, för de andra är det usb eller wifi som gäller. Ett par av skrivarna har teleuttag, så att de även går att faxa med.

Fax börjar minst sagt kännas antikt, men kanske hör du till en av de få som fortfarande har nytta av det. Samt har fast telefon hemma eller på kontoret som möjliggör det, det är ju inte en självklarhet längre. Då är det ju i alla fall positivt att alternativet finns.

Några av skrivarna i testet har skanner med automatisk dokumentmatare om du vill läsa in en hel bunt med papper samtidigt. Det kanske inte är viktigt för alla, men värdefullt för vissa användare. En nackdel med det är givetvis att det gör större och mer otymplig om det inte är en funktion du faktiskt använder. Och också lite dyrare.
 

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi kontaktade samtliga tillverkare av multifunktionsbläckstråleskrivare med officiell försäljning i Sverige och bad den ställa upp med en kompakt enhet för skrivbordet i ett hemmakontor, där funktion och användarvänlighet var viktigaste kriteriet och utskriftsekonomi det minst viktiga. Vårt pristak låg på 2 500 kronor hos återförsäljare. Alla tillverkare svarade och skickade in en modell till test. 

Skrivarna testades fabriksnya, anslutna till ett lokalt nätverk med wifi 5, och installerade efter eventuell firmwareuppdatering med standardinställningar och samtliga rekommenderade kontrollprogram och appar. Testenheter var en bärbar dator med Windows 11 Home och en smartphone med Android 12.

Utskriftshastigheter uppmättes manuellt med stoppur med snabbaste tid från viloläge angivet. Övriga kvaliteter, funktioner och egenskaper bedömdes manuellt.
 

Brother HL-L3270CDW: Snabb och tyst färgskrivare för lilla kontoret

Brothers skrivare byggd på led-teknik är lätt att använda, skriver kvickt för sin storlek och låter ovanligt lite.

Brother HL-L3270CDW

Betyg 3 av 5

Omdöme

Den bästa egenskapen med Brothers färglaser är dess skönt tysta drift. Där andra skrivare slamrar och viner är den behagligt dämpad. Den skriver också överraskande snabbt. Men vi hade hoppas på med finess i bildåtergivning, och kostanden per sida kan avskräcka många potentiella användare.

Positivt

 • Snabba utskrifter
 • Behagligt tyst
 • Goda möjligheter till underhåll

Negativt

 • Inte snyggast på foton
 • Något stor i måtten
 • Dyra utskrifter
Testad: Oktober 2021
Skrivartyp: LED
Anslutningar: Lan, wifi, usb
Inbyggd skanner/mfc: Nej
Rek. pris: 3 790 kr
Pris: 3 385 kronor hos ComputerSalg

 Läs hela testet av Brother HL-L3270CDW 


Brother MFC-J4340DW: Funktionsrik och extra snabb bläckstråleskrivare

Med prisvärd skrivare, dokumentskanner och till och med fax i en och samma kompakta maskin är denna lilla skrivare extra imponerande med tanke på dess låga pris.

Brother MFC-J4340DW
Betyg 4 av 5

Omdöme

Det här är skrivaren som funktionsmässigt har allt, även om alla komponenterna och funktionerna den har inte är av absoluta toppklass. Den skriver ut godkänt men inte fantastiskt, och samma sak kan sägas om dess skanner och kopiatorfunktion. Ett bitvis rörigt handhavande blir ett minus, men dess snabba utskrifter räddar kvar den på högt betyg.

Positivt

 • Mycket snabb för enskilda sidor
 • Brett funktionsutbud
 • Kompakt form, trots det
 • Bra pris

Negativt

 • Kan vara omständlig att använda och underhålla
 • Högljudd under utskrift
Testad: Oktober 2021
Skrivartyp: Bläckstråle med högkapacitetskasett
Anslutningar: Wifi, usb
Inbyggd skanner/mfc: A4, 20 sidor dokumentmatare
Rek. pris: 2 590 kr
Pris: Från 2 035 kronor via Prisjakt

 Läs hela testet av Brother MFC-J4340DW 


Canon Pixma G3560: Snygg men ojämn skrivare som håller kostnaden nere

Med stora bläcktankar som är billiga att köpa mer bläck till och lätta att fylla på kan du spara slantar. Men kvaliteten detaljerna brister lite för Canon.

Canon Pixma G3560
Betyg 3 av 5

Omdöme

Canon visar att de också kan göra tank-skrivare för kontorsbruk, men de är och förblir bäst på fotoskrivare. Pixma G3560 får definitivt godkänt som både skrivare och enkel multifunktionsenhet, men inte så mycket mer. Det är inga stora fel på vad den gör eller levererar, men konkurrenterna har antingen snyggare utskrifter, fler funktioner eller ännu lägre sidkostnad.

Positivt

 • Låg färgkostnad
 • Snygga textutskrifter
 • Multifunktion

Negativt

 • Ojämn utskriftskvalitet
 • Extra bred design
 • Ej automatisk dubbelsidig
 • Omständligt att göra inställningar
Testad: Oktober 2021
Skrivartyp: Bläckstråle med tank
Anslutningar: Wifi, usb, PictBridge
Inbyggd skanner/mfc: A4, ingen dokumentmatare
Rek. pris: 3 729 kr
Pris: 2 767 kronos hos ComputerSalg

 Läs hela testet av Canon Pixma G3560 


Canon Pixma TS5350i: Liten och diskret skrivare med behändig färgtjänst

Om du inte behöver professionell dokumenthantering kan en liten multiskrivare som denna täcka alla dina behov.

Canon Pixma TS5350i
Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Med pressat pris och bra kvalitet på både utskrifter, inskanningar och kopior så kan vi förlåta en del irritationsmoment, som långsamma utskrifter och skrivarens tendens att ta konstanta pauser.

Positivt

 • Snygga utskrifter
 • Relativt tyst i drift
 • Smidig skanning och utskrift via app
 • Lågt pris

Negativt

 • Bökig meny på skrivaren
 • Ingen dokumentmatare
 • Ganska långsam
Testad: November 2022
Skrivartyp: Bläckstråle multifunktion
Anslutningar: Wifi, usb, bluetooth
Inbyggd skanner/mfc: A4, ingen dokumentmatare
Rek. pris: 1 040 kr
Aktuellt pris1 040 kronor hos Canon

 Läs hela testet av Canon Pixma TS5350i 


Epson Ecotank ET-2856: Billigaste bläckutskrifterna i kompakt skrivare

Denna enkla multifunktionsskrivare använder stora bläckreservoarer för att göra en sak framför allt; sänka sidkostnaden. Och det lyckas den med.

Epson Ecotank ET-2856
Betyg 4 av 5

Omdöme

Med lägsta kostnad per sida i sin klass och en tilltalande kompakt design är det mycket som talar för Epson. Det som saknas för att den ska kunna vara med och fajtas om en riktig topplats är ett snäpp bättre utskrtiftskvalitet, en mer pålitlig skanner, och viss förbättring av användarvänligheten. Men bara lite.

Positivt

 • Kompakt form
 • God utskriftskvalitet
 • Extra billiga utskrifter

Negativt

 • Bökigt att göra inställningar
 • Vissa problem vid skanning
 • Konkurrenterna skriver något snyggare
Testad: Oktober 2021
Skrivartyp: Bläckstråle med tank
Anslutningar: Wifi, usb
Inbyggd skanner/mfc: A4, ingen dokumentmatare
Rek. pris: 3 990 kr
Pris: 3 177 kronor hos ComputerSalg

 Läs hela testet av Epson Ecotank ET-2856 


Epson Workforce WF-2960: Många funktioner trots små mått

Skrivare, kopiator, foto- och dokumentskanner – och till och med fax. Denna kompakta multiskrivare från Epson snålar inte med funktionerna. Men den saknar en tjänst vi hoppats på.

Epson Workforce WF-296
Betyg 3 av 5

Omdöme

Epson lyckas trycka in mycket funktion i ett extra kompakt format med WF-2960, den har till och med ethernet och fax! Vi gillar den smidiga pappershanteringen både för sidor som ska skrivas ut och sådana som ska skannas. Men den är bättre på att skriva snygga foton än snygg text, vilket inte riktigt är vad vi är ute efter i en kontorsskrivare. Och bläckkostnaden kan börja kännas obekväm även för den som skriver ut sällan.

Positivt

 • Kompakt och funktionsrik
 • Snygga fotoutskrifter
 • Lätt att installera och använda

Negativt

 • Inte snyggaste textutskrifterna
 • Lågt utskriftstempo
 • Hög sidkostnad och ingen tjänst för bläck
Testad: November 2022
Skrivartyp: Bläckstråle multifunktion
Anslutningar: Wifi, usb, lan, tele
Inbyggd skanner/mfc: A4, 30 sidor dokumentmatare
Rek. pris: 1 890 kr
Aktuellt pris1 431 kronor hos ComputerSalg

 Läs hela testet av Epson Workforce WF-2960


HP Envy Inspire 7920e: Onödigt stor, men utmärkt smart

HP kombinerar brett funktionsutbud med svårslagbar användarvänlighet och rätta kvaliteten på både utskrifter och inläsningar.

HP Envy Inspire 7920e
Betyg 4 av 5

Omdöme

Storleken till trots finns det mycket vi gillar med denna bastanta multiskrivare för skrivbordet. Den är redo att växla från kontorsskrivare eller kopiator till fotoskrivare i ett nafs och gör ett bra jobb med bägge, även om den gärna kunde varit lite snabbare. Behändiga, funktionsrika appar och program till den är ett plus och den valfria prenumerationstjänsten för bläck kan bli riktigt smart även ekonomiskt om du är rätt typ av användare.

Positivt

 • Hög kvalitet på utskrift och inläsning
 • Tyst i drift
 • Utmärkt användarvänlighet
 • Prisvärd utskriftsplan

Negativt

 • Inte särskilt snabb
 • Stor i måtten
Testad: November 2022
Skrivartyp: Bläckstråle multifunktion
Anslutningar: Wifi, usb
Rek. pris: 1 990 kr
Aktuellt pris1 688 kronor hos Computersalg

 Läs hela testet av HP Envy Inspire 7920e


HP Smart Tank 7305: Smart skrivare med proffs-vibbar

HP:s senaste bläckskrivare för prispressade utskrifter passar bra på kontor.

HP Smart Tank 7305
Betyg 4 av 5

Omdöme

Den har inte billigaste utskrifterna, men så pass billiga att vi inte kan klaga, och kvaliteten på den är i topp. Trots avsaknad av en riktig frontpanel och osmart lösning för bläckflaskor så är det en av de mer lättanvända skrivare vi testat. Hade bara skannerdelen varit lika bra som resten hade det blivit ett toppbetyg.

Positivt

 • Lätthanterad, trots allt
 • Hög utskriftskvalitet
 • Billiga utskrifter

Negativt

 • Viss risk för bläckspill
 • Ojämn som kopiator och skanner
Testad: Oktober 2021
Skrivartyp: Bläckstråle med tank
Anslutningar: Lan, wifi, usb
Inbyggd skanner/mfc: A4, 35 sidor dokumentmatare
Rek. pris: 3 999 kr
Pris: 3 743 kronor hos Proshop

 Läs hela testet av HP Smart Tank 7305