Den 16 oktober 2018 avled en av Microsofts grundare, Paul Allen. Företaget han skapade tillsammans med Bill Gates 1975 har nu växt till världens största programvaruföretag.

Genom åren har företaget hunnit med att så väl revolutionera stora delar av teknikvärlden, som att totalt misslyckas på andra områden. Det här är några av de mest minnesvärda sakerna Microsoft gjort sedan grundandet.

Sju flippar att minnas

MS-Dos

1. En rejäl dos framgång

Sagan om Microsoft började med några tråkiga rader text på en enfärgad skärm. Systemet hette MS Dos (Microsoft Disc Operating System), och med hjälp av kommandon som Dir, Cmd och Xcopy kunde man styra sin persondator. MS Dos 1.0, som lanserades 1982, blev snart en standard i så gott som alla persondatorer. Och Microsoft-grundaren Bill Gates blev snart både rik och berömd.

Windows 95

2. Windows 95 var en revolution

När Windows 95 kom revolutionerades vårt sätt att använda vår pc. Det var då vi fick Start-menyn, aktivitetsfältet och det genomtänkta systemet med knappar för att stänga, minimera och maximera. Systemet blev också snabbt en försäljningssuccé och redan de första veckorna såldes sju miljoner exemplar.

Andra stora Windows-succéer var Windows 3.1, XP och 7.

Office 2007

3. Kontorspaketet Microsoft Office blev en kassako

Det dröjde innan ordbehandlingsprogrammet Word blev någon succé. Vid lanseringen 1982 föredrog de flesta att behålla Word Perfect, som då dominerade marknaden. Men Microsoft gav inte upp, och snart hamnade Word Perfect på efterkälken.

När Microsoft sedan slog ihop Word med kalkylprogrammet Excel och presentationsprogrammet Powerpoint skapades en verklig succé, och Microsoft Office är fortfarande en av företagets kassakor.

Microsoft Flight Simulator

4. Microsoft fick vingar med Flight Simulator

Microsoft ligger inte bara bakom trista kontorsprogram. De har även skapat världens ledande flygsimulator Flight Simulator. Programmet är så realistiskt att vana spelare faktiskt klarar av att styra ett riktigt plan. Enligt vissa rykten ingick övning med Flight Simulator till och med i terroristernas förberedelse inför attacken mot World Trade Center den 11 september.

Xbox

5. Konsolen som gav Playstation en match

I början av årtusendet dominerade Sony totalt marknaden för spelkonsoler med sin Playstation och ingen lyckades på allvar utmana Sony. Ingen. Förutom Microsoft. När Xbox lanserades 2001 blev den snabbt en succé, och i dag handlar konsol-kriget fortfarande om just Playstation mot Xbox. Xbox spelar också en viktig roll i Microsofts arbete med att ta fram nya Windows 10.

MSN Messenger

6. MSN-chatt tog direktmeddelanden till massorna

Att chatta på datorn var inget nytt när Microsoft släppte sin chatt (Windows Messenger, som blev MSN Messenger, som blev Windows Live Messenger), bland annat fanns populära ICQ, men med MSN-chatten blev direktmeddelanden på datorn mainstream och hittade till och med in på företagen som internchatt. 2006 stängdes MSN-chatten ner helt, till förmån för andra tjänster.

Visual Basic

7. Visual Basic gjorde programmering tillgängligare

Redan 1991 släpptes Microsofts Visual Basic, vilken då var en revolutionerande produkt. Visual Basic gjorde programmering enklare och med sitt för den tiden snygga visuella gränssnitt blev den mer tillgänglig för inte bara de största programmeringsnördarna. Sju år senare, 1998, lade Microsoft ner produkten, då nya enklare och kraftfullare programmeringsspråk tagit över. 2005 stoppades den allmänna supporten och 2008 lades den sista förlängda supporten ned.