Att skapa ett eget lokalt nätverk för telefoner, datorer och surfplattor med en gemensam anslutning mot internet är något som skapar bryderi för många. Trots att själva processen i sig är relativt enkel finns det mycket att fundera över, som vilken router du ska välja, hur du ansluter mot den när den är installerad och hur den ska konfigureras.

Smarta finesserna du inte visste fanns i din vanliga router

Du som inte redan har en router där hemma undrar kanske vilken modell du ska köpa. För ett antal år sedan var du tvungen att ta ställning till om du skulle satsa på en router med eller utan stöd för trådlöst nätverk, men det är inget du behöver fundera över i dag. Numera har i stort sett alla konsumentmodeller på marknaden wifi-stöd av något slag.

Jämförande tester av routrar: 
Test av snabba ac-routrar
Jämförande test av mesh-routrar
Test av billiga routrar 

router installation
Nästan alla routrar som säljs i dag kan användas för trådlöst nätverk. Du som vill ha det bästa satsar på en modell med Wifi 6-stöd.

Ny Wifi-standard

Tidigare hette Wifi-standarden 802.11 med en bokstavskombination efter. Den snabbaste var till exempel 802.11ac, medan versionen innan hetter 802.11n. Nu har det blivit enklare att hålla reda på vilken standard som är den senaste, då namnet helt enkelt är Wifi 6 för den snabbaste standarden De tidigare versionerna får namnet Wifi 1-5. Ska du köpa en ny router är alltid den senaste standarden att rekommendera.

Om du har tänkt ansluta någon eller några ­enheter till routern via kabel, något som är att föredra eftersom du då får en stabilare anslutning och ofta även högre hastighet, bör du kolla om nätverkskontakterna för lokalt nätverk på den router du funderar på är anpassade för 100 eller 1 000 megabit per sekund (1 gigabit per sekund, benämns ofta gigabit lan).

Läs även: Så väljer du router – allt inför köpet

Det är dock bara viktigt om du har datorer eller andra enheter i nätverket som klarar av att ansluta i den högsta hastigheten. Har du enbart 100-megabit­enheter behöver du inte bry dig om den biten. Det är heller inte relevant om ditt bredband maximalt kommer upp i 100 megabit per sekund och det bara finns en enhet i nätverket med kapacitet för 1 000 megabit per sekund. I så fall har den ensamma enheten ändå ingen motpart att ­kommunicera med i full ­hastighet.

Har du en bredbandsanslutning som klarar över 100 megabit per sekund måste du självklart även se till att den inkommande nätverkskontakten för anslutning mot internet klarar den hastigheten. I dag finns det många sådana modeller att välja mellan och stödet benämns ofta som gigabit wan i specifikationerna.

Video nedan: 5 saker att tänka på när du köper en router

Koppla in routern

Det är enkelt att ansluta din router mot en internetanslutning, särskilt om den levereras med en installationsskiva som guidar dig genom hela processen. Om det finns en sådan stoppar du in den i en dator och startar skivan innan du gör något annat. Om allt går väl är du igång på några minuter. Nack­delen med den varianten är att du inte har möjlighet att göra lika detaljerade inställningar.

Vill du sköta installationen mer på egen hand börjar du med att ta fram nätverkskabeln som följde med routern och kopplar sedan in den i routerns inkommande anslutning. Den har oftast en annan färg än de övriga fyra nätverkskontakterna för lokala enheter och är i bästa fall märkt WAN, Internet eller med någon typ av internetsymbol. Hittar du den inte konsulterar du handboken.

Den andra änden av kabeln stoppar du in i ditt modem om du kopplar upp mot internet via telefonlina eller kabel-tv, eller direkt in i ett nätverksuttag i väggen om du har fiber eller någon annan variant där internet finns framdraget på samma sätt.

Koppla sedan in strömkabeln till routern och tryck på av/på-knappen om det finns en sådan. Nu ansluter routern mot internet och aktiverar det trådlösa nätverket, något som indikeras av att olika lysdioder på fram­sidan lyser. Det tar några minuter.

router installation
Den blåmarkerade ensamma nätverksporten på routerns baksida ansluts mot ett internetuttag i väggen eller ett modem, och de gula kontakterna är till för lokala enheter såsom datorer, tv-apparater och spelkonsoler.

Om du vill ansluta mot ­routern med en nätverkskabel ­kopplar du in den ena änden i någon av de andra nätverks­anslut­nin­g­arna på routern och den andra i datorn, spel­konsolen, tv:n eller vad det nu kan vara. Om routern är standardkonfigurerad – det är den om du har köpt den ny – kommer den automatiskt att koppla upp alla anslutna enheter mot internet.

router installation
En meny i stil med den här visas när du klickar på ikonen nere i det högra hörnet i Windows. Välj rätt nätverk och logga in med lösenord om det behövs.

Föredrar du att köra trådlöst går du till den enhet som ska kopplas upp och letar upp verktyget för trådlöst nätverk. Har du en Windows-dator klickar du på ikonen nere till höger. Tryck på på/av-knappen för aktivering och välj ditt nätverk i listan. Är du osäker på vad det heter får du ta hjälp av handboken. Det kan hända att du också måste skriva in ett lösenord, och även det går att hitta i hand­boken.