Att skapa ett eget lokalt nätverk för telefoner, datorer och surfplattor med en gemensam anslutning mot internet är något som skapar bryderi för många. Trots att själva processen i sig är relativt enkel finns det mycket att fundera över, som vilken router du ska välja, hur du ansluter mot den när den är installerad och hur den ska konfigureras.

Missa inte! 8 finesser du inte visste fanns i din router

Du som inte redan har en router där hemma undrar kanske vilken modell du ska köpa. För ett antal år sedan var du tvungen att ta ställning till om du skulle satsa på en router med eller utan stöd för trådlöst nätverk, men det är inget du behöver fundera över i dag. Numera har i stort sett alla konsumentmodeller på marknaden wifi-stöd av något slag. Om du letar efter bästa router till lägst pris utsåg vi Linksys EA7500 till bäst i test när vi testade billiga routrar (1 279 kronor hos Dustinhome).

Här hittar du alla våra jämförande tester av routrar: 
Test av snabba ac-routrar
Jämförande test av mesh-routrar
Test av billiga routrar 

router installation
Nästan alla routrar som säljs i dag kan användas för trådlöst nätverk. Du som vill ha det bästa satsar på en modell med Wifi 6-stöd.

Ny Wifi-standard

Tidigare hette Wifi-standarden 802.11 med en bokstavskombination efter. Den snabbaste var till exempel 802.11ac, medan versionen innan hetter 802.11n. Nu blir det enklare att hålla reda på vilken standard som är den senaste, då namnet helt enkelt blir Wifi 6. De tidigare versionerna får namnet Wifi 1-5. Ska du köpa en ny router är den senaste standarden att rekommendera.

Om du har tänkt ansluta någon eller några ­enheter till routern via kabel, något som är att föredra eftersom du då får en stabilare anslutning och ofta även högre hastighet, bör du kolla om nätverkskontakterna för lokalt nätverk på den router du funderar på är anpassade för 100 eller 1 000 megabit per sekund (1 gigabit per sekund, benämns ofta gigabit lan).

Missa inte! Så väljer du router - allt inför köpet

Det är dock bara viktigt om du har datorer eller andra enheter i nätverket som klarar av att ansluta i den högsta hastigheten. Har du enbart 100-megabit­enheter behöver du inte bry dig om den biten. Det är heller inte relevant om ditt bredband maximalt kommer upp i 100 megabit per sekund och det bara finns en enhet i nätverket med kapacitet för 1 000 megabit per sekund. I så fall har den ensamma enheten ändå ingen motpart att ­kommunicera med i full ­hastighet.

Har du en bredbandsanslutning som klarar över 100 megabit per sekund måste du självklart även se till att den inkommande nätverkskontakten för anslutning mot internet klarar den hastigheten. I dag finns det många sådana modeller att välja mellan och stödet benämns ofta som gigabit wan i specifikationerna.