Att skapa ett eget lokalt nätverk för telefoner, datorer och surfplattor med en gemensam anslutning mot internet är något som skapar bryderi för många. Trots att själva processen i sig är relativt enkel finns det mycket att fundera över, som vilken router du ska välja, hur du ansluter mot den när den är installerad och hur den ska konfigureras.

Missa inte! 8 finesser du inte visste fanns i din router

Du som inte redan har en router där hemma undrar kanske vilken modell du ska köpa. För ett antal år sedan var du tvungen att ta ställning till om du skulle satsa på en router med eller utan stöd för trådlöst nätverk, men det är inget du behöver fundera över i dag. Numera har i stort sett alla konsumentmodeller på marknaden wifi-stöd av något slag, och du har i huvudsak två standarder att välja mellan: 802.11n och 802.11ac.

router installation
Nästan alla routrar som säljs i dag kan användas för trådlöst nätverk. Du som vill ha det bästa satsar på en modell med 802.11ac-stöd.

Den förstnämnda är äldre och långsammare, men 802.11n-routrar säljs ibland mycket billigare än 802.11ac-modeller. Skillnaden är dock liten, och det är bättre att satsa på en 802.11ac-router på en gång eftersom det är den standard som kommer att råda framöver. Eftersom dessa är bakåtkompatibla fungerar de med dina äldre prylar med stöd för 802.11b, 802.11g eller 802.11n.

Om du har tänkt ansluta någon eller några ­enheter till routern via kabel, något som är att föredra eftersom du då får en stabilare anslutning och ofta även högre hastighet, bör du kolla om nätverkskontakterna för lokalt nätverk på den router du funderar på är anpassade för 100 eller 1 000 megabit per sekund (1 gigabit per sekund, benämns ofta gigabit lan).

Missa inte! Så väljer du router - allt inför köpet

Det är dock bara viktigt om du har datorer eller andra enheter i nätverket som klarar av att ansluta i den högsta hastigheten. Har du enbart 100-megabit­enheter behöver du inte bry dig om den biten. Det är heller inte relevant om ditt bredband maximalt kommer upp i 100 megabit per sekund och det bara finns en enhet i nätverket med kapacitet för 1 000 megabit per sekund. I så fall har den ensamma enheten ändå ingen motpart att ­kommunicera med i full ­hastighet.

Är du så lyckligt lottad att du har en bredbandsanslutning som klarar över 100 megabit per sekund måste du självklart även se till att den inkommande nätverkskontakten för anslutning mot internet klarar den hastigheten. I dag finns det många sådana modeller att välja mellan och stödet benämns ofta som gigabit wan i specifikationerna.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel
Tid: 5-30 minuter.
Det här behöver du:

  • Router.
  • Dator, surfplatta eller ­mobiltelefon.

Det här lär du dig:

  • Hur du väljer rätt router.
  • Att installera och ansluta mot routern.
  • Säkra din router.
  • Andra grundläggande inställningar i routern.
  • Ansluta med wps.