Koppla in routern

Det är enkelt att ansluta din router mot en internetanslutning, särskilt om den levereras med en installationsskiva som guidar dig genom hela processen. Om det finns en sådan stoppar du in den i en dator och startar skivan innan du gör något annat. Om allt går väl är du igång på några minuter. Nack­delen med den varianten är att du inte har möjlighet att göra lika detaljerade inställningar.

Vill du sköta installationen mer på egen hand börjar du med att ta fram nätverkskabeln som följde med routern och kopplar sedan in den i routerns inkommande anslutning. Den har oftast en annan färg än de övriga fyra nätverkskontakterna för lokala enheter och är i bästa fall märkt WAN, Internet eller med någon typ av internetsymbol. Hittar du den inte konsulterar du handboken.

Den andra änden av kabeln stoppar du in i ditt modem om du kopplar upp mot internet via telefonlina eller kabel-tv, eller direkt in i ett nätverksuttag i väggen om du har fiber eller någon annan variant där internet finns framdraget på samma sätt.

Koppla sedan in strömkabeln till routern och tryck på av/på-knappen om det finns en sådan. Nu ansluter routern mot internet och aktiverar det trådlösa nätverket, något som indikeras av att olika lysdioder på fram­sidan lyser. Det tar några minuter.

router installation
Den blåmarkerade ensamma nätverksporten på routerns baksida ansluts mot ett internetuttag i väggen eller ett modem, och de gula kontakterna är till för lokala enheter såsom datorer, tv-apparater och spelkonsoler.

Om du vill ansluta mot ­routern med en nätverkskabel ­kopplar du in den ena änden i någon av de andra nätverks­anslut­nin­g­arna på routern och den andra i datorn, spel­konsolen, tv:n eller vad det nu kan vara. Om routern är standardkonfigurerad – det är den om du har köpt den ny – kommer den automatiskt att koppla upp alla anslutna enheter mot internet.

Föredrar du att köra trådlöst går du till den enhet som ska kopplas upp och letar upp verktyget för trådlöst nätverk. Har du en Windows-dator klickar du på ikonen nere till höger. Tryck på på/av-knappen för aktivering och välj ditt nätverk i listan. Är du osäker på vad det heter får du ta hjälp av handboken. Det kan hända att du också måste skriva in ett lösenord, och även det går att hitta i hand­boken.

router installation
En meny i stil med den här visas när du klickar på ikonen nere i det högra hörnet i Windows. Välj rätt nätverk och logga in med lösenord om det behövs.