Ibland räcker inte de vanliga tvådimensionella ritningarna till. Om du exempelvis ska möblera om, bygga hus eller göra om i trädgården är 3d-modeller mycket mer användbara. Och om du är sugen på att skapa egna prylar i en 3d-skrivare är de också ett måste.

Du kan dessutom använda 3d för skojs skull. Det går att skapa häftiga konstverk och illustrationer – eller byggnadsmodeller som du kan göra tillgängliga för resten av världen i programmet Google Earth.

När proffsen skapar 3d-modeller använder de ofta svindyra program som Autocad, men det är inte någon nödvändighet. Du kommer långt med ett gratisprogram som Sketchup Make. Fram till 2012 var det ett Google-program, men numera ägs detav företaget Trimble.

Inte helt enkelt

Innan du börjar arbeta med ett 3d-program är det viktigt att komma ihåg att det inte är helt enkelt. Sketchup är visserligen föredömligt pedagogiskt uppbyggt, och det finns många bra hjälpfunktioner som vägleder dig. Men trots det tar det ganska lång tid innan du bemästrar 3d-skapande.

Sketchup Pro är en betal­variant som kostar 5 000 kronor. Den är fullsmockad med finesser och funktioner, och den är ett måste om du ska använda resultatet i kommersiella sammanhang. Hemanvändaren behöver dock inte lägga ut en massa pengar utan kommer långt med Sketchup Make, som är helt gratis att använda.


Så här fungerar Sketchup

sketchup

 1  Välj
Markera ett objekt eller radera det.

 2  Rita
Tre verktyg för att rita linjer, bågar eller rektanglar och andra figurer.

 3  Form
Ändra storlek på en 3d-modell.

 4  Kopia
Tre verktyg för att skapa kopior, flytta eller rotera en figur.

 5  Skala
Skala om en modell och mät den.

 6  Textetiketter
Skriv in textetiketter i ditt dokument.

 7  Färg
Byt färg eller material här.

 8  Visa
Fyra verktyg för att titta på objektet på olika sätt.

 9  Lokalisera
Placera din modell på Google Maps.

 10  Skaffa tillägg
Skaffa nya objekt och andra tillägg.

 11  Skrivbord
Här ser du din skiss. Personen visar varifrån du ser den.

 12  Hjälp
Smarta instruktioner till vad du kan göra.

 13  Information
Här hittar du teknisk ­information om din skiss.


5 frågor om Sketchup

Var hämtar jag programmet?
Surfa till www.sketchup.com, klicka på Download SketchUp, Please Select och välj Personal Project. Fyll i mejladress, yrke, operativsystem. Godkänn villkoren och klicka på Download SketchUp Make. Spara filen på Skrivbordet.

sketchup
Hämta här. Du laddar ned Sketchup på nätet.

Hur installerar jag?
Dubbelklicka på filen SketchUpMake-en för att påbörja installationen. Klicka på Next några gånger och välj sedan Install. Följ eventuella uppmaningar att stänga program som är öppna. När installationen är klar avslutar du den med Finish. Öppna programmet med filen SketchUp 2015 som ligger på ditt Skrivbord.

sketchup
Självförklarande. En enkel guide hjälper dig installera programmet.

Hur väljer jag mall?
När du öppnar programmet visas en välkomstruta. Här kan du välja Learn för att få mer information, Licens för att få veta mer om betalversionen och Template för att välja en mall. Här finns standardmallar för exempelvis arkitekturskisser eller 3d-utskrifter. Du får även bestämma om måttenheten ska vara meter eller fot. Gör ditt val och klicka på Start using SketchUp.

sketchup
Mallgrodor. Välj en mall som passar det du ska göra!

Vad är Pro-versionen?
Kostnadsfria Sketchup Make innehåller begränsningar jämfört med betalversionen Sketchup Pro. Om du inte ­betalar får du exempelvis ingen support och du får inte använda den för kommersiella ­syften. Den saknar även finesser som att importera och exportera så kallade cad-filer.

sketchup
Köpsugen. Vill du få tillgång till alla funktioner köper du Pro-versionen av Sketchup på nätet.

När du installerar Sketchup Make får du använda Pro-versionen gratis i 30 dagar. Vill du fortsätta göra det kostar det 590 dollar (cirka 4 950 kronor).

Hur lär jag mig mer?
Som tidigare nämnts är Sketchup inget program som du lär dig på direkten. Det krävs mycket tid och engagemang. Det finns dock gott om hjälp på nätet. Du hittar bland annat gratis videokurser och intressanta diskussionsforum där du får hjälp av andra.

Missa inte heller våra tester av hur du skriver ut modellerna i en 3d-skrivare eller via nätshoppar. Du kan även få inspiration av vår systertidning Macworlds artikel som visar hur du skapar en 3d-skiss av plan­ritningen till din bostad.
Du hittar länkarna här: pcforalla.se/sketchup

sketchup
Gratiskurs. Lär dig mer via Sketchups videoskolor.