Den första delen av adressen, http, är viktig men i dag i stort sett underförstådd om du använder en webbläsare. Det står för hyper text transfer protocol och är den kommunikationsmetod, det protokoll, som din webbläsare använder för att kommunicera med webbservern. Den finns med i adressen eftersom att webbläsare även kan hantera vissa andra protokoll, till exempel ftp för rena filkataloger och filöverföringar.

Missa inte: Nördfakta – Därför heter din hårddisk C:

Men kolon, snedstreck, snedstreck då? Kolon är ett avslut på protokollet så något tecken är praktiskt att ha där. Dubbelt snedstreck är dock helt onödigt. Tim Berners Lee som ligger bakom webben och i samband med det uppfann strukturen för en url har faktiskt bett världen om ursäkt för dessa snedstreck, i en intervju med Times.

– Om du tänker efter behövs faktiskt inte snedstrecken. Jag kunde ha designat det utan dem. Det lät som en bra idé när jag gjorde det, sade Tim Berners-Lee.

De dubbla snedstrecken i början av en url kom från Unix-systemet från Apollo som han använde då. Där signalerade dubbeltecknet att det som kom direkt efter var en specifik dator i nätverket. Om han hade designat world wide web i dag hade ett domännamn sett ut så här:

http:com/example/foo/bar/baz

Det är lätt att vara efterklok, men det finns faktiskt argument till varför de där snedstrecken är en nackdel. Det ser till exempel mer tekniskt och komplicerat ut för ovana användare, även om du i dag inte behöver skriva "http://" för att komma till en sajt.