Om du är det minsta nördig och dessutom lite äldre än 15 år så vet du förmodligen svaret. A och B var tidigare avsatta för diskettenheterna (trots att ytterst få datorer haft en andra diskettstation sedan 80-talet). Vissa program, särskilt installationsprogram, kunde tidigare vara hårdkodade att installera på C: så även när disketter började försvinna kunde det ställa till problem om inte hårddsken hette just det.

Missa inte: Nördfakta – Därför står det "://" i alla webbadresser

Orsaken till detta ligger dock långt, långt bak i historien, skriver Gizmodo. Redan på 60-talet valde IBM:s utvecklare att kalla enheter för bokstäver med början på A i systemen CP-40 och CP/CMS. Detta plockades upp av Gary Kildall när han skapade operativsystemet CP/M i mitten av 70-talet. CP/M blev med tiden en slags de facto-standard för proffsigare mikrodatorer under slutet av 70-talet och början av 80-talet.

När IBM var ute på marknaden och shoppade efter ett operativsystem till sin nya satsning på mikrodatormarknaden föll dock inte valet på x86-versionen av CP/M - utan på den lilla uppstickaren Microsoft, som dittills mest rönt framgångar med sin Basic-dialekt som fanns på de flesta konsumentdatorer.

Microsoft hade köpt upp systemet 86-Dos, en slags klon av CP/M som inte var kompatibel rakt av men hade ungefär samma struktur och gränssnitt för programmerare så att det var enkelt att porta program. På grund av det hade 86-Dos också tagit över CP/M:s enhetsbokstäver.

IBM PC modell 5150 släpptes 1981 och de flesta enheterna såldes med MS-Dos, som på PC:n kallades PC Dos. Den hade minst en diskettstation som naturligtvis fick enhetsbokstaven A, en maxad konfiguration kunde ha en diskettstation till som kallades B samt en port för att koppla in en kassettstation. Den första modellen av IBM PC hade inte ens stöd för en hårddisk, för att koppla in en sådan krävdes att maskinen delvis byggdes om och bland annat fick ett starkare nätaggregat.

Överkurs: Vad hade kassettstationen för enhetsbokstav? Se faktarutan här under för facit.

Fakta

Ledsen, men det är en kuggfråga. PC Dos hade inte stöd för att hantera kassetter och kunde inte köras därifrån heller. ”Dos” står ju för disk operating system. För att använda band var man hänvisad till den inbyggda Basic-tolken som stödde lagring och läsning av kassetter, men det var något som knappt användes på PC:n.