Microsoft Spartan

Microsofts nya webbläsare, Spartan, lever så här långt verkligen upp till namnet. Alldeles i slutet av mars gjordes den första betaversionen av Windows 10 med Spartan tillgänglig för betatestare (bygge 10049). Efter att ha testat den kan vi konstatera att spartansk är namnet –om inte annat för att det helt enkelt inte finns så många funktioner än så länge.

Spartan har flera fördelar gentemot sin föregångare Internet Explorer: Lättviktig webbsurfning, stöd för plugin, möjligheten att märka upp en sida, kommentarer direkt på sidan med det Microsoft kallad digital ink, ett nytt läsläge samt integration med Cortana som blir din personliga surfassistent.

Cortana
Snabba fakta. Markera ett ord eller en fras och vips ger Cortana dig mer information.

Allt det här, med undantag för Cortana, har byggts in i den här första betaversionen. Tekniskt sett är Cortana också här, men den fungerar inte ordentligt utan dyker upp först när du klickar på ett specifikt ord eller stycke.

Missa inte: Så här minns vi Internet Explorer 6 (tyvärr)

Varför spelar det här någon roll? Ja, project Spartan är Microsofts försök att locka tillbaka användare som har övergett och lärt sig att avsky Internet Explorer. Det handlar inte bara om prestige – varje nytt par ögon ger Microsoft en chans att visa webben genom sina glasögon.
 

Det här är Spartan

När Windows 10 är klart kommer Spartan (som då enligt uppgift ska heta något annat) vara standard och Internet Explorer får bara vara med som ett alternativ för gamla sajter som enbart fungerar i den ålderstigna webbläsaren.

Tanken bakom Spartan är att göra en webbläsare som är så enkel att den försvinner ur medvetandet och bara lämnar webbplatserna du besöker kvar.

Estetiskt är Spartan verkligen spartanskt. Hela ovandelen är en enfärgad verktygsrad med enfärgade ikoner och text. Det tar tid att vänja sig och vid första anblicken saknar vi lite färgstänk för att hålla isär de olika verktygen.

Microsoft Spartan
Vill du skapa egen webbgraffiti? Ett av nyheterna i Spartan är möjligheten att rita på och märka upp sidor.

En del av de nya funktionerna har vi inte kunnat testa eftersom de bara är halvklara. Läsläget, till exempel, fungerar när du går till en sida som den här och klickar på den lilla bokikonen uppe till höger, men det går ännu inte att spara undan intressanta artiklar för att läsa senare. Att Microsoft har utvecklat ett läsläge som tar bort alla distraktioner, inklusive all reklam, är trevligt.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning