Även om du säkert vet att du inte ska lita till hundra procent på Wikipedia är det ett fantastiskt uppslagsverk med information om nästan varenda tänkbart ämne, och på ett flertal språk.

Visst vore det väl bra att kunna ta med dig valda delar av det uppslagsverket? Till exempel på en resa kan det ju vara mycket värdefullt med information om resmålet.

Att bara spara önskade sidor fungerar ju, men visst vore det ännu bättre att ha dem i e-boksformat? Ditt eget uppslagsverk som du alltid kan ha med dig och läsa i en e-boksläsare, i din smartphone eller på din platta.

Det är enkelt att fixa, eftersom alla nödvändiga verktyg finns inbyggda i Wikipedia! Det format som stöds är numera bara pdf, de övriga möjligheter som fanns tidigare tog Wikipedia av okänd anledning bort i november 2014, men pdf är ju läsbart på nästan alla plattformar.

Så blir Wikipedia en portabel bok

wikipedia e-bok
1. Bokskaparen. Besök sajten sv.wikipedia.org och klicka på länken Skapa en bok till vänster. Klicka på den gröna knappen Starta bokfunktionen. Detta ger dig ett nytt fält högst upp på Wikipedia-sidan.

wikipedia e-bok
2. Lägg till. Nu kan du surfa runt på hela Wikipedia. För varje sida du vill lägga till i din bok klickar du på Lägg till den här sidan i din bok. När du är klar, klicka på Visa bok för att komma till Hantera din bok.

wikipedia e-bok
3. Redigera. Här kan du nu ange en boktitel, bestämma layout, dela upp innehållet i kapitel och annat. Du kan lägga upp boken precis som du vill ha den för att den ska passa ditt ­ändamål.

wikipedia e-bok
4. Ladda ned. När du är nöjd återstår bara att ladda ned din bok. Klicka på knappen Ladda ner som PDF nere till höger och vänta på att boken skapas. När proceduren är klar klickar du på länken Ladda ner filen för att hämta pdf-dokumentet.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Tid: 15 minuter.
Det här lär du dig:

  • Att samla ihop Wikipedia-sidor till en e-bok.