De flesta är nog bekanta med Youtube, den ojämförligt största videokanalen på internet. Mer än en miljard människor besöker Youtube varje månad och där går att hitta nästan vad som helst att titta på.

Chansen är alltså stor att även du någon gång har tittat på Youtube-filmer. Men kanske du inte varit medveten om att det finns en hel del lustigheter och specialfunktioner inbyggda i gränssnittet? Du kan till exempel spela spel eller göra om valfri film till en animerad gif-bild som du själv kan använda i andra sammanhang.

Vi visar här ett litet urval av alla roligheter som finns i Youtube. Du kan säkert själv hitta fler med hjälp av Google.

youtube animerad gif
Tips 1.
Skapa gif. Du kan enkelt göra om en film till en animerad gif-bild. Gå till önskad film och skriv gif i adressraden, precis före youtube, (alltså www.gifyoutube.com/...). Välj längd och klicka på Create gif. Den rörliga bilden laddas ned som vilken bild som helst med ett högerklick.

youtube snake
Tips 2.
Spela spel. Du kan spela det klassiska spelet Snake i valfri film! Starta filmen och håll ned tangentbordets vänster- eller högerpil några sekunder. Tryck sedan på uppåtpilen utan att släppa den andra tangenten. Styr ormen med piltangenterna och försök fånga punkterna.

youtube star wars
Tips 3.
Använd kraften. Den här lilla lustigheten kommer förstås från filmen Star Wars. Skriv use the force luke i Youtubes sökfält och se vad som händer. Förutom Star Wars-länkar får du också chansen att använda kraften (din muspekare) på skärmbilden.

youtube star trek
Tips 4.
Stråla upp mig. Även Star Trek-fans kan få sin beskärda del. Skriv beam me up scotty i Youtubes sökfält. Du får se ­sökresultaten strålas fram, precis som i transportrummet ombord på USS Enterprise i filmerna.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program/tjänst: Valfri webbläsare.
Tid: 15 minuter.
Det här lär du dig:

  • Hur du hittar roliga ­specialare i Youtube.