Kraven på vad en dator ska klara av ökar ständigt. På senare tid har vi sett hur det inte främst är höga prestanda vi vill ha, utan andra saker. Snyggare upplevelser på och runtom skärmen, snabbare uppkopplingar, minimerat sladdtrassel, minimal vikt, och batterier som räcker hela dagen … minst!

Maxade prestanda har kort sagt förlorat sin tyngd och blivit lite av en nisch, något du behöver om du ska spela spel eller göra riktigt tunga jobb på datorn.

Nu är det i stället andra värden som smäller högre. Det här har Intel tagit fasta på med senaste generationen av processorer, den femte generationens Core eller Broadwell som den också kallas.

Tekniken krymper

Nu kan du se datorer med generation fem av Core i3, i5 och i7 i butikerna och modellbeteckningen ”5xxx”. Ja, faktiskt smygstartade Intel Broadwell redan i höstas med lanseringen av Intel Core M, den extra strömsnåla och inte så kraftfulla varianten som dykt upp i en handfull datorer under hösten och vintern.

Broadwell är det Intel kallar ett ”tick” i deras ”tick-tock”-strategi. Ett ”tick” innebär att Intel krymper halvledare och processorstorlek. Den här gången går tekniken från 22 till 14 nanometer. Därmed kan Intel bygga mindre processorer som kräver mindre energi, men som är lika snabba som förr trots att de drar mindre ström. Alternativt kan de dra lika mycket ström och bli mer kraftfulla. Du får alltså ut mer beräkningskraft per watt.

Stor variation

I de processorer som släppts hittills har Intel fokuserat på strömsnålheten. Ska du ha en dator med maxade prestanda och Intel-processor så är det fortfarande förra generationens rejäla fyrkärniga processorer som är bäst.

Här är det i stället fokus på tunna lätta byggen, minimalt behov av aktiv kylning (en av datorerna är till och med fläktlös!), och riktigt grymma batteritider.

I det här testet tittar vi på både Core i5, Core i7 och Core M-datorer. Det gör att prestanda skiljer sig åt rätt så rejält mellan en del av datorerna. Vi har dock inte låtit det påverka betyget särskilt mycket.

Vi räknar med att det här främst är datorer för surf, media och kontorsjobb, så maxad kraft är inte så viktigt. Vi har i stället lagt mer vikt på komfort, stil, upplevelse och framför allt batteritid.


DIREKT FRÅN TESTLABBET

Se upp för priskaos i sommar - köp nu!

Just nu råder det en hel del osäkerhet i elektronikbranschen, inte minst för ­datorer. Under senaste halvåret har en stigande dollar och en fallande krona gjort att priserna på importerad teknik har skjutit i höjden. Det har inte minst märkts på det skyhöga priset på många nylanserade mobiltelefoner.

Även pc-branschen har drabbats, men det märks än så länge inte så tydligt bland bärbara datorer i butikerna. Detta eftersom grossister och återförsäljare har stora lager med redan inköpta datorer till fördelaktiga priser. Så länge de finns i lager kan de fortfarande göra vinst utan att behöva chockhöja priserna.

De närmaste månaderna kan vi dock få se hur priser skjuter i höjden lite här och var, när nya dyrare datorer behöver köpas in och butikerna behöver plussa på för att få ut någon sorts marginal.

Då blir en snabb koll på en prisjämförarsajt viktigare än någonsin. Det är alltid ett smart val, men blir extra aktuellt om marknaden åker jojo. Då blir konsumenten en daytrader. Köp lågt. Och sälj begagnat. Om folk drar sig för att köpa datorer när det är dyrt kanske det finns ökat intresse för din gamla burk?

Mattias Inghe,
testredaktör