HP Spectre X360
När jämnhet blir ett trumfkort

HP Spectre X360

Design är subjektivt men vi vill nog ändå påstå att HP Spectre X360 är snyggast i testet. Den har eleganta raka linjer, ljus aluminiumkropp, stiligt tunn konstruktion och en logga i cool relief på bak-sidan.

Känslan för stil går igen även i mus och tangentbord, men de är också väldigt funktionella, med generösa ytor, bra känsla i knapparna och en ovanligt stor pekyta för musen. Tangentbordets bakbelysning kunde i och för sig ha varit lite kraftfullare.

I normalläge är X360 en elegant ultrabook, men gångjärnet går att vika hela vägen runt så att skärmen hamnar på utsidan. Då blir datorn en ganska tung surfplatta på 13 tum. Kanske inte den mest användbara funktionen för de flesta användare, men det kan vara praktiskt att ställa upp datorn exempelvis i presentationsläge om du vill kolla på en film på flygresan eller liknande.

Processorn i Spectre X360 är en Intel Core i7 5500U, med dubbla kärnor på 2,4 gigahertz. Det är ingen enorm prestanda-­höjning jämfört med motsvarande hårdvara med ­Haswell-arkitektur. Kanske har jobbprestanda gått upp en 10-15 procent, men inte mer. Det som däremot imponerar stort i alla datorer är kraftfullt förbättrade grafikprestanda.

Det här är något som alla datorer i testet har gemensamt, men det är tydligast i Core i7- och Core i5-baserade datorerna, då de är lätta att ­jämföra med förra årets motsvarande ultrabook-modeller.

HP är inte snabbast i testet (den titeln tar Acer Aspire A7) men skillnaden mellan de snabbaste datorerna i testet är så liten att den är försumbar.
I stället imponeras vi av att HP lyckas kombinera höga prestanda med extrem snålkörning av systemet när det inte behövs datorkraft.

Tre datorer i testet står i en klass för sig när det gäller maximal batteritid.
Spectre X360 är visser-ligen bara trea, men HP lyckas kombinera en högupplöst toppenskärm med klockren känsla och kontroll i pekfunktionen, ordentliga prestanda och imponerande batteritid i en och samma dator. Inte illa. Du får dessutom gott om anslutningar, både hdmi och displayport, en hyfsat snabb ssd, och ganska tyst kylning.

I ett redan starkt startfält blir HP Spectre X360 testvinnare då den saknar några egentliga svaga kort. En riktigt bra dator rakt igenom, helt enkelt.

+ Goda prestanda. Utmärkt batteritid. Utmärkt bildskärm. Elegant design. Vikbar.
- Halvdan bakbelysning i tangentbordet.


Acer Aspire S7
Lyxbygge som blivit bättre

Acer Aspire S7

Aspire S7 är Acers lite lyxigare 13-tums ultrabook, där tillverkaren inte snålar på hårdvaran. Den har högupplöst pekskärm, snabb ssd, topprocessor och slimmad design med cool kombination av aluminium och mjölkvita plast- och glasytor. Vi har redan tidigare testat en Aspire S7, och det är samma dator som Acer nu har stoppat in en Broadwell-processor i.

Den har lika mycket minne, Intels inbyggda grafik, samma skärmpanel och vad vi tror är samma batteri som föregångaren med samma namn. När vi testade den senast var vi kritiska till ett stumt tangentbord, högtalare som skränar om du inte är försiktig med volymen, och en design som visserligen är vacker men har en del obekvämt vassa kanter. Det ger fortfarande minuspoäng för Acer. Däremot har allt annat blivit bättre. Prestanda är snäppet högre, men det är inte det som överraskar mest positivt.

Med en ny processor under huven verkar Acer Aspire S7 äntligen ha hittat tekniken som gör den till en riktigt bra dator. Borta är vinande fläktar och otillfredsställande prestanda. Batteritiden imponerar.

Aspire S7 är långt ifrån perfekt, vi hade gärna sett ett omarbetat chassi med lite bättre ergonomi och att Acer gjorde något åt sina eländiga högtalare. Men det är mindre detaljer. Det här är framför allt ett gott betyg åt Intel, som har lyckats förvandla en lovande men problematisk ultrabook till något riktigt bra.

+ Bra prestanda. Extremt snabb ssd. Snygg, annorlunda design.
- Obekväm att bära. Trista högtalare. Något dyr.


Asus Zenbook UX305
Tunnast och tystast i klassen

Asus Zenbook UX305

De första Broadwell-datorerna vi såg var på IFA-mässan förra hösten, och Asus var en av få datortillverkare på plats. Dessa var alla av Core M-typ, de lite långsammare men väldigt strömsnåla processorerna. Zenbook UX13 är en lyxig tunnis där design, en stor ssd och en högupplöst skärm får gå före ett pressat pris.

Den har ett elegant chassi i mörka metallglänsande ytor, få utstickande detaljer och slimmad form. Faktiskt så slimmad att det här är den tunnaste 13-tummare vi kan dra oss till minnes att vi någonsin testat. Trots det känns den inte svajigt byggd eller ömtålig. Vikten ligger på 1,2 kilo, vilket också gör den till en av de lättaste modellerna just nu.

Skärmen är ännu mer högupplöst än den i HP-datorn, med hela 3 200 x 1 800 bildpunkter, god ljusstyrka och bra kontrast, tack vare bak­belyst led-skärm. Under skärmen sitter ett enkelt men väl fungerande tangentbord som håller bra klass, men som tyvärr saknar bakbelysning. Asus har också bestämt sig för att placera av/på-knappen på det mest opraktiska stället, som en knapp bland andra i tangentbordet.

Core M-processorer är främst svala och strömsnåla, men inte lika bra valsnabba som andra Core-processorer. Så räkna inte med att redigera videor eller spela spel. I gengäld är datorn helt fläktlös och har mycket bra batteritid. I UX305 får du också en stor och snabb ssd, åtta gigabyte minne och ac-wifi på dubbla band.

Asus bjuder på kvalitet och funktion i stället för prestanda. Vi tror dock att det höga priset gör att förväntningarna på hastighet kan bli orimligt höga.

+ Mycket tunn och lätt. Helt tyst. Bra bildskärm.
- Ingen pekskärm. Måttliga prestanda.


Dell XPS 13
Unikt kompakt lösning

Dell XPS 13

Dells XPS-datorer har varit tillverkarens lite lyxigare produktserie i flera år nu, men vi tycker aldrig att de direkt stuckit ut med något extra intressant.

Det kanske är dags att omvärdera det nu, för nya XPS 13 har åtminstone en helt egen form. Den är extra kompakt byggd och har yttermåtten hos en 11- eller 12-tumsdator, tack vare att kanten runtom skärmpanelen bara är ett par tre millimeter bred.

Det ger XPS 13 en helt unik look. Det har också gjort att en del annan design har fått anpassa sig. Webbkameran sitter nere i ena hörnet i stället för rakt ovanför skärmen, och tangentbordet har blivit lite jobbigt trångt. Knappar, liksom musplatta håller dock hög klass. Det är ett allmänt högklassigt bygge, med aluminium i botten och skärmlocket, och skönt matt, len gummiaktig yta inuti.

Datorn är ganska tjock. Officiellt är den bara 1,5 centimeter, men då räknas tydligen inte rejäla fötter på undersidan med. Vi mäter från bordet och upp, och då är XPS 13 1,9 centimeter. XPS 13 har ganska få usb-kontakter och ingen hdmi-utgång. Du får en displayport, men en adapter hade varit välkommen, och det ingår inte.

Prestandamässigt imponerar XPS 13 med sin färska Core i7-processor. Strax efter Acer Aspire S7 är den snabbast i testet. Tyvärr håller den inte alls lika länge i vårt batteritest. Det ser ut som om en hel del störande bakgrundsprogram stjäl processorkraft och därmed energi. Ssd-enheten som i och för sig är godkänt snabb, ligger också efter konkurrenternas lagring i prestanda.

+ Intressant kompakt konstruktion. Stadigt bygge. Goda prestanda.
- Lite väl kompakt. Tveksam batteritid. Få kontakter.


Lenovo Yoga 3 Pro
Vikbar med bra batteritid

Lenovo Yoga 3 Pro

Lenovos vikbara Yoga-ultrabook har funnits ända sedan Windows 8 hade premiär och det som gjorde den speciell var att skärmen gick att vika bakåt hela 360 grader. Numera är det inte något unikt. I det här testet har vi ju till exempel HP Spectre 360 med samma funktion. Men Lenovo utmärker sig med låg vikt, och extra tunn design.

Det mest uppenbara är det nya skärmfästet som inte liknar något annat. I stället för traditionella gångjärn sitter skärmen i en centimeterlång specialkonstruktion, inspirerad av klockarmband. Det ser snyggt ut och funkar riktigt bra, skärmen är stadig och svajfri i vilket läge du än ställer den i.

För övrigt är Yoga 3 Pro en rejäl ultrabook med plast och komposit i chassit samt en bekväm matt gummiliknande yta runt tangentbordet. Tangentbordet är välbyggt, men känns lite snålt och kompakt utformat. En smart detalj är laddningsporten, som har samma form som en usb-port och också kan användas som det.

Skärmen är en trevligt ljusstark ips-panel med rejält hög upplösning i qhd-klass. Bilden är snygg och skarp med lugna, neutrala färger och skön närvarokänsla med pixlarna nära skärmytan.

Det här är andra datorn i testet med strömsnåla Core M-processorn i stället för Core i5 eller I7. Den levererar tillräckligt med processorprestanda för att du ska kunna surfa, spela film och köra Office obehindrat, men inte så värst mycket mer.

Lenovo har en av de bästa batteritiderna i testet. Vid snål användning räckte batteriet i imponerande 14 och en halv timme. Tyvärr får vi fortfarande dras med fläktar i Yoga 3 Pro. Det ska enligt Intel inte behövas, vilket också Asus bevisat med sin dator i testet.

+ Vikbar. Gott om anslutningar. Utmärkt bildskärm. Bra batteritid.
- Måttliga prestanda. Fläktkylning trots Core M-teknik.


Toshiba Tecra Z40
Ett kap till lilla företaget

Toshiba Tecra Z40

Toshibas bidrag till testet är främst tänkt för företag, men skillnaden på en business-dator och en för konsumenter är inte så stor att den inte går att använda även hemma. Jobbdatorn kan innehålla en del extra säkerhetsfunktioner som kostar pengar och som du inte har nytta av utanför ­kontoret.

Trots det är Toshiba Tecra Z40 billigast i testet, 7 500 kronor i skrivande stund. Toshiba varnar för att priset kan gå upp under sommaren på grund av dollarkursen, men även då lär den vara billigast i testet. Den är lika snabb, lätt och har lika bra batteritid som konkurrenterna. Dessutom är den trevligt byggd, med ett chassi helt i lättmetall med gedigen finish.

Vad är det då som kompromissats med? Jo, tre saker. För det första har den mindre lagringsutrymme. De andra datorerna i ­testet kör 256 gigabyte ssd, här sitter 128 gigabyte. För det andra saknar Tecra Z40 ac-wifi, du får nöja dig med beskedligare 802.11n. Och för det tredje, och mest påtagliga, är skärmen sämre. Här sitter en småblek tn-panel på 1 600 x 900 bildpunkter, alltså inte ens full hd, när de andra är uppe i qhd.

Samtidigt får du här en del funktioner från företagsvärlden som kan tilltala en del, som en styrplupp för musen mitt i tangentbordet, fast nätverksport, vga-port och fingeravtrycksläsare. Dessutom imponerar Toshiba med testets bästa batteritid.

Det här är ett smart och praktiskt val för dig som bara vill ha en lätt, bekväm och bra surf- och jobbdator, så länge du står ut med en lite omodern skärm. Du sparar tusenlappar på att kompromissa.

+ Bra prestanda. Många anslutningar och funktioner. Utmärkt batteritid. Bra pris.
- Saknar ac-wifi. Tråkig bildskärm. Liten ssd.