Gränserna mellan pc och surfplatta är som bekant suddiga, och med Surface 3 blir det ännu svårare att skilja dem åt. För den är mycket mer lik sin storebror Surface Pro 3 än sin föregångare Surface 2.

Windows RT fick aldrig riktigt styrfart, och inte långt efter att det släpptes började Atom-baserade surfplattor bli kraftfulla nog för att köra riktiga Windows 8 och 8.1 i stället. Och vad skulle vi då med RT till?

Surface 3 och Surface Pro 3
Surface 3 till vänster, Surface Pro 3 till höger.

Det var i princip bara Microsoft som tappert fortsatte med RT i Surface långt efter systemets bäst-före-datum. Men nu har de tagit sitt förnuft till fånga och kör Windows 8.1 i både senaste Surface och Surface Pro.

Skillnaden på dem är därför inte så enormt stor längre, utan bara en fråga om du vill ha lite större eller lite mindre skärm, och om du vill ha billigare och fläktfritt, eller dyrare och kraftfullt.

test surface 3
Tangentbordet är av samma typ som till Surface 3 Pro, med en magnet som gör att det kan snäppa fast framtill på plattan och ge en lite mer ergonomisk skrivställning.

Inte för att Surface 3 direkt går av för hackor. Här sitter den helt nya Atom-systemkretsen x7, vilken Surface 3 (såvitt vi kan se) är först ut med. Den bygger på 14 nanometers teknik och är som det ser ut både kraftfullare och mer strömsnål än föregångarna.

Den stödjer 64 bitar, och faktiskt är Surface 3 den första Atom-baserade platta vi ser som också kör 64 bitars Windows 8.1. Det är den andra stora nyheten med Surface 3. Windows RT är död, länge leve Windows 8.1. Och snart Windows 10, eftersom du får en fri uppgradering i höst.

Ny processor imponerar

Prestandamässigt håller den på ett ungefär klass med en förra generationens mest strömsnålande Core i3-processorer. Fast Atom x7 kör fyra kärnor, är ännu mer strömsnål, och kräver ingen aktiv kylning.

Järmfört med de Core M-datorer vi testat tidigare i år har den en bit upp, men snålar å andra sidan ännu mer med batteriresurserna. Sex till åtta timmar normalt användande klarar den av, eller över 14 timmar när vi kör på sparlåga.

Surface 3 dock
Surface 3-dockan. 

Designmässigt kör Microsoft på i samma hjulspår som tidigare, med avfasade kanter, utfällbart stöd nedtill och magnetlås för påsnäppbart tangentbord nertill. Men nu lite tunnare och lite lättare, med en stor Windows-logga baktill, ett nytt skärmformat (3:2, samma som i Surface Pro 3) och lite andra anslutningar, mini displayport i stället för hdmi och laddning via micro usb-kontakt istället för proprietär kontakt.

Nya laddningsporten är både ett steg i rätt och fel riktning. Det är bra att den är standardiserad, det gör att du kan använda vilket mobilladdare som helst (förutom att de antagligen inte är lika kraftfulla som Microsofts laddare, så det tar extra lång tid), men innebär också att den snygga smidiga magnetlåsta laddkontakten är borta.

Pennstyrningen är riktigt bra

Surface 3 har också fått en annan funktion från Surface Pro 3, pennstyrning som komplement till vanlig fingertopps-pekskärm. Det är exakt samma som i Surface Pro 3, och den är riktigt bra för vardagligt jobb. Få tryckkänslighetssteg jämfört med de bästa lösningarna, men snabb i responsen och med bra precision.

Microsoft slänger med en behändig app med vilken du kan visa och spara egna anteckningar i pdf-filer, men för övrigt är du hänvisad till OneNote, vilket ju i och för sig är ett väldigt kompetent anteckningsprogram, och tredjepartsprogram.

Skärmen är som sagt i 3:2-format vilket är lite ovanligt, men funkar fint till det mesta, förutom många filmer som är i 16:9-format. Upplösningen på 1 920 x 1 200 bildpunkter är alldeles lagom på en tiotums-skärm.

Tillsammans med bra lyster i färgen och tydlig kontrast ger det en trevlig bild. Det enda vi har att klaga på är att kontrasten i mörka partier inte är direkt imponerande. Det läcker rätt mycket ljus och svarta partier blir grådaskiga.

test surface 3
Laddningsporten har bytts ut mot en micro usb-port och i stället för hdmi sitter här nu en displayport.

I Suface Pro 3 såg vi en smartare lösning på stödet baktill med steglös ställning i stället för två fasta steg som i tidigare modeller. Det var tydligen för knepigt för Surface 3, men vi får åtminstone tre lägen att ställa det i.