Ett nytt nätfiskeförsök ser ut att slå hårt mot Blockets kunder. Genom att nätfiskare scannar av sajten i jakt på annonser där telefonnumret är synligt kan de sedan skicka ett sms direkt till den som lagt ut annonsen. Sms:et innehåller i sin tur en länk där kunden uppmanas lämna ut sina kreditkortsuppgifter för att få igen en dubbeldebitering. Sidan man besöker har en adress som liknar Payex, ett välkänt företag som hanterar kortbetalningar på nätet, och sajten har en logga stulen från Blocket.

Läs mer: Nu kommer skatteåterbäringen – se upp så att du inte blir lurad

– Jag kan garantera att vi aldrig skickar ut sms, mms,mail eller ringer upp till våra kunder och ber om kortuppgifter, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket.

Nätfiske är något som vanligtvis brukar drabba e-postadresser. Varför nätkriminella har börjat använda telefonnummer förklarar Thomas Bäcker med att man hela tiden letar efter nya knep för att lura åt sig känsliga uppgifter.

– Vi är snabba på att anmäla adresser som nätfiskeutskicken länkar till. En konsekvens av det är att man försöker sig på andra sätt.

– Men jag är på ett sätt nöjd att det kommer sådana här varianter med en länk. Det brukar gå snabbt att stänga ned den när vi väl upptäcker utskicken. Vi har ett gott samarbete med internetleverantörerna.

Att lägga ut sitt telefonnummer i samband med en annons på Blocket är inte något måste, men många väljer ändå att göra så för att underlätta kontakten. Någon tanke på att stoppa den möjligheten har inte Blocket.

– Nej, vi måste se på alla vanliga mottagare av annonsen. Att ta bort mobilnumret försvårar bara kontaktvägen. Det är fortfarande en sådan liten andel som drabbas.

Jan Olsson på polisens bedrägericentrum är inte förvånad över att Blocket har drabbats av phisingförsök. Sedan en tid tillbaka har han sett en klar ökning på området, och uppskattar att det numera är det vanligaste brottet i Sverige. Däremot säger han att det är ovanligt att man riktar in sig på enskilda kunder, som i detta fallet.

Läs mer: Bedragarnas fyra vanligaste knep

– Här har man alltså gått in på specifika annonser och letat upp telefonnummer. Riktar man in sig mot någon som har en relation till objektet blir risken att phisingförsöket lyckas mycket större.

Om du har fått ett sms med en uppmaning att lämna dina kontaktuppgifter rekommenderar Jan Olsson att du i första hand tar kontakt med Blocket, därefter kan du göra en polisanmälan.

– Man ska komma ihåg att det är extremt få som går på den här typen av saker. Men det görs så stora utskick att det alltid är någon som nappar, och det räcker.