Det är bara att inse. Vi börjar bli bortskämda. I dag har runt 90 procent av svenskarna tillgång till bredband hemma, och tanken på att vara helt nedkopplade när vi är åker iväg på sista minuten resor till mallis är befängd.

Resan blir helt enkelt så mycket bättre om vi kan navigera med Google Kartor, kolla flygbiljetter på Flygresor.se och översätta krångliga menyer med Google Översätt. Många av oss har dessutom vant oss vid att ständigt ha tillgång till exempelvis mejl, Facebook och SVT Play.

Men vilka vägar finns det ut på nätet när vi har lämnat vår trygga hemmarouter? Här är tio smarta tips om hur du kan göra.

1. Surfa gratis med wifi…

Det bästa sättet att surfa på resande fot är förstås wifi (trådlösa nätverk), och de senaste åren har utbyggnaden gått snabbt. I många länder är det numera regel snarare än undantag att det finns trådlösa uppkopplingar på hotell, kaféer, tåg, bussar, flygplatser och andra platser där många turister samlas.

Wifi fungerar bra oavsett om du använder dator, surfplatta eller telefon, och du får som regel en uppkoppling som både är snabb och stabil utan kostnad. Det här ingår i priset för exempelvis hotellrummet eller kaffekoppen.

Ibland är wifi-näten helt öppna, men som regel krävs ett lösenord för att du ska kunna logga in. Du måste med andra ord fråga servitören eller receptionisten innan du kan börja surfa.

I rutan nedan visar vi steg för steg hur du gör.

2. … eller välj betaltjänsterna

Förutom de kostnadsfria wifi-näten finns det även företag som säljer trådlösa uppkopplingar, exempelvis Boingo och Ipass. Om du försöker koppla upp dig mot deras nätverk kommer du med andra ord till en sida där du måste logga in och betala. Den här sortens kommersiella wifi-nät är vanliga på exempelvis flygplatser och järnvägsstationer.

Ibland ingår tillgång till kommersiella wifi-nät i ditt mobila bredbandsabonnemang. Det gäller exempelvis Telia Wifi (Homerun).

3. Skaffa ett modem…

Alternativet till wifi heter mobilt bredband. I de flesta länder finns det 3g- och 4g-nät som låter dig surfa via telefonnätet. Fördelen är att du kan surfa nästan överallt. Du behöver med andra ord inte leta upp en plats med gratis wifi.

För att använda mobilt bredband krävs ett sim-kort, och i tips 6-10 skriver vi mer om hur du kan skaffa det. Använder du datorn krävs också någon form av sim-kortsläsare. I vissa modeller finns detta inbyggd, men det är relativt ovanligt. En vanligare lösning är i stället att skaffa ett usb-modem. Det ser ut som ett usb-minne och har plats för sim-kortet. När du stoppar in modemet i datorn och installerar ett program kan du surfa via 3g- eller 4g-nätet. Du får som regel det här modemet på köpet när du skaffar mobilt bredband, men det går även att köpa separat för cirka 700 kronor.

4 … eller en mobilrouter

Nackdelen med ett usb-modem är att du bara kan använda det till en enda dator. Många väljer därför i stället en så kallad mobilrouter. Det är en batteridriven pryl som väger ett hekto och får plats i handflatan. Du stoppar in ditt sim-kort i routern och kan sedan surfa från valfri pryl.

Om du använder en mobilrouter är du inte låst till en enda pryl. Du skapar ett eget wifi-nät som går att använda för såväl dator som surfplatta och smarttelefon. Ni kan dessutom vara flera som använder samma router. Som regel ligger gränsen på tio samtidiga användare. Däremot bör det förstås påpekas att alla delar på samma uppkoppling. Det här gör att hastigheten sjunker ju fler som surfar samtidigt.

Oavsett om du väljer ett modem eller en mobilrouter är det viktigt att komma ihåg att den måste ha 4g-stöd. Äldre modem och routrar klarar bara 3g, vilket betyder att du inte kan komma upp i några högre hastigheter.

5. Gör mobilen till router

Om du inte ska surfa speciellt mycket på resande fot kan du faktiskt förvandla din smartphone till en mobilrouter. Funktionen kallas för internetdelning eller hotspot och gör att du kan surfa från datorn eller surfplattan via mobiltelefonen. Precis som med en mobilrouter skapar du ditt eget wifi-nät.

Mobil portabel hotspot

Fördelen är att du inte behöver släpa med dig någon extra pryl och du slipper skaffa ett extra abonnemang. Nackdelen är att uppkopplingshastigheten brukar bli sämre och att mobilens batteri inte räcker lika länge. Det är också viktigt att tänka på att de flesta mobilabonnemang har en ganska snäv gräns för hur mycket information du får förbruka per månad. Kolla med andra ord villkoren för ditt mobilabonnemang innan du slår på funktionen!

Om du kör Android öppnar du Inställningar, Nätverksanslutningar, Fler nät. Peka på Internetdelning och portabel hotspot, Portabel Wi-Fi-hotspot och slå på funktionen med reglaget högst upp. Välj Konfigurera så får du välja namn, lösenord och göra andra inställningar.

I Iphone trycker du på Inställningar, Mobilnät. Välj Internetdelning och slå på det. Nu får du välja lösenord och göra andra inställningar.

6 Välj rätt telefonabonnemang…

Oavsett om du använder ett modem, en router eller din vanliga mobiltelefon så måste du ha ett abonnemang, och när du skaffar det får du också ett sim-kort.

Om du har en smartphone har du säkert redan ett abonnemang som både låter dig ringa och surfa. Det är dock viktigt att välja rätt. När det gäller data har alla abonnemang ett maxtak för hur mycket data du får förbruka. För de billigaste abonnemangen ligger taket på några hundra megabyte medan de dyraste kan ha maxtak på 100 gigabyte.

Du som tänker använda din telefon för att surfa bör med andra ord kolla var ditt maxtak ligger. Ska du använda telefonen för internetdelning kan det vara lönt att betala lite mer för ett högre maxtak.

I rutan nedan ser du hur mycket data olika tjänster förbrukar, och för att hitta rätt abonnemang kan du använda prisjäm­förelsetjänsten Compricer (www.compricer.se/telefoni). Fyll bara i dina vanor så hittar den rätt abonnemang för dig.

7. … eller välj mobilt bredband

Om du vill surfa via en mobilrouter eller ett modem är mobilt bredband ett bättre val än ett vanligt telefonabonnemang. Du får visserligen inga möjligheter att ringa vanliga röstsamtal, men kostnaden för din dataförbrukning blir som regel lägre. 

8. Surfa blågult i utlandet

”Stäng av datatrafiken i telefonen” har länge varit rådet inför utlandsresa. Numera är det inte lika självklart. EU jobbar hårt med att pressa priserna, så numera går det att surfa med sitt vanliga abonnemang i andra EU-länder. EU:s maxtak är 2,24 kronor per megabyte, men de svenska operatörerna ligger betydligt lägre. De har dessutom attraktiva paket för populära destinationer utanför EU.

När du kommer till destinationen får du ett sms med prislista, men det bästa är förstås att kolla upp saken innan.

Förutom maxtaket kräver EU också att operatörerna spärrar telefonen när du har kommit upp till cirka 560 kronor, och för att fortsätta surfa måste du aktivt låsa upp spärren. Tanken är att du inte ska få några obehagliga överraskningar. Formellt gäller spärren bara inom EU, men många operatörer tillämpar den i hela världen.

För dig som inte förbrukar så mycket data går det med andra ord att surfa från din svenska telefon – även i utlandet. I tabellen nedan ser du vad det kostar i fyra olika länder.

Du som trots allt tycker att det blir för dyrt bör förstås stänga av internettrafiken, precis som tidigare.

9. Köp ett lokalt sim-kort…

Ska du stanna länge i ett land eller tänker du surfa mycket lönar det sig att skaffa ett lokalt kontantkort. Vissa är gjorda för telefoner och innehåller en begränsad mängd data medan andra är till för mobilt bredband och saknar möjligheter till röstsamtal.

Det finns också olika lösningar när du ska betala. I vissa fall köper du ett kontantkort som gäller för en viss period eller en viss mängd data. När den är slut är det bara att slänga sim-kortet. I andra fall köper du sim-kortet separat och kan ladda det med så mycket pengar du behöver – online eller i olika kioser. Erbjudandena varierar, men som regel kan du få hjälp om du går in i en butik som säljer mobiltelefoner.

Precis som i Sverige är det vanligt att abonnemangen säljs i paket med en router eller ett modem. Det här är enklast eftersom det då finns instruktioner om hur du ställer in dem.

I annat fall kan den som byter sim-kort manuellt behöva ändra vissa inställningar i telefonen eller modemet. Den som säljer sim-kortet brukar kunna hjälpa dig med de här inställningarna.

10. … eller beställ det i förhand

Om du inte vill ägna tid åt att skaffa kontantkort när du har kommit fram till semestermålet kan du köpa dem i förhand på den svenska nät­butiken Holiday Phone. Det du får är samma abonnemang/kontantkort som finns i respektive land.

Fördelen är att du får korten i förhand, att du betalar dem i svenska kronor och att du får svenska instruktioner. Nackdelen är att det blir betydligt dyrare än att handla dem på plats.

I vår prislista nedan jämför vi vad det kostar att surfa med ditt svenska abonnemang och Holiday Phone.

Artikeln fortsätter på nästa sida.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning