TIPS: Så enkelt surfar du via wifi

Mobil wifi

1. Öppna menyn för din trådlösa nätverksanslutning. I en Windows-dator klickar du på wifi-ikonen längst ned till höger på skärmen (bredvid klockan). I en Android väljer du Inställningar, Nätverksanslutningar, Wi-Fi. I Iphone öppnar du Inställningar och väljer Wi-Fi.

2. Klicka/peka på det nätverk du vill använda. Om det är ett öppet nätverk som saknar lösenord är det här allt du behöver göra. I annat fall får du nu fylla i ditt lösenord.

3. Vissa wifi-nätverk ser ut att vara öppna, men när du startar webbläsaren kommer du till en inloggningsruta. För att gå vidare måste du godkänna användarvillkoren, och i vissa fylla i ett användarnamn och ett lösenord. Om du inte gör det går det inte att surfa. Det här är ofta förklaringen till att det inte går att köra Facebook-appen eller Spotify-programmet – trots att du verkar vara uppkopplad. Lösningen är då att öppna webbläsaren och surfa till en valfri sajt. Du hamnar då automatiskt på inloggningssidan och först när du har loggat in kan du öppna Facebook eller Spotify.

Stäng av utlandssurfen

Om du helt vill spärra din Android-telefon från utlandssurf öppnar du Inställningar och väljer Fler inställningar under rubriken Trådlöst och nätverk. Öppna Mobila nätverk och se till att rutan Dataroaming inte är markerad!

I Iphone går du till Inställningar och väljer Allmänt, Nätverk. Här ska du avaktivera Data-roaming.

För att minska dataförbrukningen kan du stänga av bakgrundsdata så att telefonen slutar hämtar data i bakgrunden. I Android gör du det genom att välja Inställningar, Dataanvändning. Tryck på telefonens inställningsknapp eller ikon och se till att Synkronisera data automatiskt inte har valts. Du kan också välja Begränsa bakgrundsdata.

I Iphone begränsar du bakgrundsdata genom att trycka på Inställningar, Allmänt, Bakgrundsuppdateringar. Slå av funktionen med reglaget högst upp.


5 populära modem och routrar

Huawei router

ZTE MF823. Usb-modem för 4g. (Från 800 kronor)
Huawei E3372. Usb-modem för 4g. (Från 660 kronor)
Dovado Tiny. Reserouter som du stoppar in ett usb-modem i. (Från 600 kronor)
Huawei E5776. Reserouter med inbyggt 4g-modem. (Från 1 200 kronor)   
TP-Link M5250. Reserouter med inbyggt 3g-modem. (Från 520 kronor)


10 verktyg som hjälper dig med uppkopplingen

WiFi Finder (JiWire) visar var du hittar gratis wifi-zoner i din närhet. Finns för Android och IOS.

Instabridge är en annan app för att hitta gratis wifi-nätverk. Finns för Android och IOS.

Wi-Fi Manager (Kostya Vasilyev) hanterar trådlösa nätverk bättre än Androids inbyggda verktyg. Finns för Android.

På vissa hotell får du bara internet­uppkoppling till en pryl. Du kan dela den med Mhotspot (www.mhotspot.com). Finns för Android och Windows.

Hotel Wifi Test jämför hotellens wifi-uppkoppling i stora turistdestinationer. (www.hotelwifitest.com). Finns för webben.

Skype WiFi gör det lätt att surfa på exempelvis flygplatser – mot betalning via Skype-kontot. Finns för Android, IOS, Windows, Linux och Mac.

Bredbandskollen (Stiftelsen för Internetinfrastruktur) låter dig mäta din uppkopplingshastighet ­(www.bredbandskollen.se). Finns för Android, IOS och webben.

Mät hur mycket data du förbrukar i din dator med Windows-programmet Networx (www.softperfect.com/­products/networx). Finns för Windows.

My Data Manager (Mobidia Technology) visar hur mycket data du för­brukar i mobilen. Finns för Android och IOS.

Wifi Analyzer (Farproc) hjälper dig att hitta det trådlösa nätverk som ger dig bäst hastighet. Finns för Android.


Klicka på tabellerna för att se i stort format. Uppgifterna var aktuella i maj 2015.

Så mycket data behöver du

Tabell data

Det här kostar två veckors surf i...

Tabell kostnad