Trots alla nya tjänster är e-post fortfarande en självklarhet för de flesta. För den som bara har en enda adress hos exempelvis Gmail eller Hotmail/Outlook är det enkelt att hålla ordning på sina mejl, men för alla som har flera mejlkonton blir det ganska snabbt rörigt.

Extra problematiskt blev det när Microsoft lanserade Windows 8. I den mejlapp som finns inbyggd är nämligen ­stödet för pop-mejl borttaget.

Pop (post office protocol) är en vedertagen standard för att hantera mejl. Den håller på att konkurreras ut av den modernare imap (internet message access protocol), men vissa mejltjänster använder fort­farande pop. Det här kan gälla
den mejl du får från en arbets­givare, en förening eller din internetleverantör.

En återkommande fråga till PC för Alla är hur man kan läsa pop-mejl i Windows 8, och det enkla svaret är att använda mejlprogrammet Windows Live Mail.

Program eller sajt

Som namnet skvallrar om håller ett mejlprogram ordning på all din e-post. Det kan skicka, ta emot mejl och lagra e-post.

pop mejl Windows Live Mail

Fördelen jämfört med webbmejltjänster som Gmail är förstås att alla mejl ligger på din egen hårddisk. Du blir inte lika beroende av en internetuppkoppling och det går snabbare att hantera mejlen.

Du kan också samla flera olika konton i samma program. Windows Live Mail hanterar såväl Gmail och Hotmail/Outlook som pop- och imap-mejl.

De här möjligheterna är dock inte är begränsade till ett e-postprogram. Föredrar du webbmejl kan du även samla alla mejlkonton i Gmail och Outlook.com (se nedan).

Nästa sida: Steg för steg - så kommer du igång med Windows Live Mail

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program/tjänst: Windows Live Mail.
Tid: 15 minuter.
Det här behöver du:

  • En uppkopplad dator med Windows XP/7/8.
  • Ett eller flera mejlkonton.

Det här lär du dig:

  • Att installera Windows Live Mail.
  • Hur du lägger till pop-mejl.
  • Att samla flera mejlkonton på samma ställe.