Atom-plattformen har gjort att pc-formatet har krympt rejält på senare år. Vi har sett små, billiga pc-plattor och super kompakta små skrivbordsdatorer som du kan montera baktill på en skärm.

Men nu vill Intel överträffa sig själva med Compute Stick, en komplett pc i samma stil som en Google Chromecast, en liten pinne som du trycker in direkt i hdmi-porten på en skärm eller en tv.

Intel pc stick
Compute Stick är fläktlös, men så pass kompakt att den i alla fall behöver lufthål för effektiv kylning.

Riktigt så nätt som en Chromecast är den inte, Compute Stick är ungefär stor som en Dajm och centimetertjock, men principen är den samma. Datorer ska funka, inte synas, så ju mindre och ur vägen de kan vara och fortfarande prestera bra nog, desto bättre.

Byggd för trådlöst

På ena långsidan sitter en normalstor usb-port där du kan plugga in vanliga pc-tillbehör, allt från mus till skrivare. Där hittar vi också en micro-usb, men den används endast för att plugga in strömadapter.

På andra långsidan sitter en plats för micro sd-kort, om de 32 gigabyte lagring du får med skulle ta slut. Och det kan de nog göra, med Windows, Office, några större program och lite webbläsar-cache. Ljud och bild får du via hdmi-kontakten på ena kortsidan. Eller om du vill kan du koppla in externa högtalare via bluetooth.

Idealet är att kunna plugga in pinnen direkt i baken på en skärm eller tv med hdmi, men det är inte alltid praktiskt. Den är trots allt fortfarande en decimeter lång och kan lätt bli i vägen. Därför skickar Intel med en kort hdmi-kabel, så att Compute Stick kan hänga och dingla som en dongel istället.

Intel
Usb-kontakt, ström-port, sd-kortplats (andra sidan) och en på/av-knapp. Det är allt. Det gör också att en första konfiguration kan bli lite bökig, innan du har lyckas parkoppla ett usb-tangentbord och mus.

Kanske inte så snyggt, men ofta desto mer praktiskt. Med tanke på att du ändå måste plugga in minst en sladd, strömförsörjning från en ac-adapter, så blir det ändå inte så prydligt. Om det bara hade gått att suga ström ur hdmi-porten istället - det hade varit kanon.

(Artikeln fortsätter på nästa sida)

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Är pc-pinne en lösning som lockar dig?
Det är inte längre tillåtet att rösta.