Dyrare än pc-plattorna

Compute Stick börjar säljas i mitten av maj. Till en början en version med Windows 8.1 förinstallerat. Senare ska det också släppas en med Ubuntu som alternativ. Den kommer att ha mindre lagringsutrymme, bara 8 gigabyte, men också ett lägre pris.

Inte för att varianten med Windows är direkt dyr. Den går redan nu att förbeställa i flera butiker och vi hittar den för mellan 1 600 och 1 800 kronor inklusive moms. Linux-varianten ser ut att landa på en dryg tusenlapp.

Det är med andra ord nästan samma prisklass på dessa pinnar som på de miniplattor med Atom och Windows 8 som dykt upp på senare tid. Lite dyrare, men i gengäld ännu kompaktare, och med mer minne och lagring. En skillnad är att det här inte verkar ingå något Office 365-abonnemang, vilket plattorna bundlas med.

esense
Intel är inte de enda som har börjat bygga pc-pinnar. Här är en kommande uppsättning färgglada pinnar från tillverkaren Esense som har samma hårdvara och prisläge som Intels. När de släpps och om de kommer till Sverige är ännu inte klart.

Det är möjligt att det kommer att finnas även här, eftersom det är samma Windows-version. Det vi testat är ett förproduktionsexemplar, så det är möjligt att den färdiga produkten kommer att ha andra tillbehör och mervärden. Men inget tyder i dagsläget på det.

Jämför: Intel Nuc - pc som en liten kub

Det är också miniplattorna som Compute Stick ska jämföras med prestandamässigt. Det är samma eller nästan samma processor, och i princip identiska prestanda. Det blir segt på tunga webbsidor och om vi försöker göra mycket på en gång, men håller vi oss i skinnet och tar det lugnt så går det mesta utan problem. Det går till och med fint att strömma 60 fps-video i full hd från Youtube.

Grafiken i Atom-systemen är ingen höjdare för 3d, men video hanterar den utan problem. Pinnen blir lite varm när vi hårdkör den ett tag, så se till att hålla rent från damm bakom skärmen.
Intel

Omdöme

Med Nuc krympte Intel skrivbordsdatorn till en liten kub. Compute Stick test intel compute stick bra val pc för allavisar att för vardagsbruk, lite Word, Excel och webben, behöver en kontors-pc eller mediedator till tv:n inte ens vara så stor. Tänk bara på att skaffa mus och tangentbord på bluetooth, och att du har väldigt begränsat med möjligheter att ansluta externa prylar. Bäst funkar det om allt utom kraften är trådlöst. Då blir Compute Stick och en skrivbordsskärm allt du behöver.

Fakta: Intel Compute Stick STCK1A32WFC

Tillverkare: Intel, www.intel.se
Processor: Intel Atom Z3735F, 1,33 GHz quad core.
Grafik: Intel HD Graphics.
Minne: 2 GB ddr3.
Lagring: 32 GB emmc.
Anslutningar: Usb 2., mikro usb (för ac-adapter), hdmi.
Trådlöst: 802.11b/g/n, bluetooth 4.
Kortläsare: Mikro sd/sdhc/sdxc.
Operativsystem: Windows 8.1 with Bing, 32 bitar.
Övrigt: Förlängningskabel hdmi.
Ljudnivå: Ljudlös.
Storlek: 11,2 x 3,8 x 1,2 cm.
Vikt: 53 g.
Pris: 1 600 kronor.

Prestanda

Cinebench 11.5 processor: 1,08 poäng
Cinebench 11.5 grafik (Open GL): 4,93 fps
Disk, läsning: 107,4 MB/s
Disk, sökning: 0,2 ms

Liten, tyst och ur vägen
Godkända kontorsprestanda
Bra pris

Få anslutningar
Beroende av trådlös mus och tangentbord.

Betyg 4 av 5
Är pc-pinne en lösning som lockar dig?
Det är inte längre tillåtet att rösta.