Ibland är det inte tillräckligt att bara ta bort filer från hårddisken eller ett usb-minne. Som du säkert känner till är det bara pekarna som tas bort och filerna går att återställa så länge de inte är överskrivna. Det finns säkert tillfällen när du verkligen vill eliminera dem.

Det finns ett otal program tillgängliga på nätet för att säkert radera filer och skriva över det tomma utrymmet, men faktum är att du inte behöver dem. Funktionen finns redan i Windows form av kommandoradsverktyget Cipher.exe.

Det är främst avsett för att hantera det krypterade fil­systemet efs, men har också raderafunktionen.

radera fil cipher
Säker radering. Kommandotolksprogrammet Cipher säkerställer att ingen kan återställa dina raderade filer.

För att säkert radera filer från volymen X, och säkerställa att ingenting som raderats kan återställas, börjar du med att ta bort oönskade filer på vanligt vis.

1. Öppna Kommandotolken med administratörsbehörighet (i Windows 7 högerklickar du på genvägen i Start-menyn och väljer Kör som administratör, i Windows 8.1 kan du höger­klicka på Start-knappen och göra ditt val i menyn).

2. Skriv kommandot cipher/w:x: (byt x mot aktuell enhetsbokstav).

Programmet går igenom enheten i tre omgångar och skriver över allt ledigt utrymme med slumpmässiga värden. Proceduren kan ta lång tid, beroende på enhetens storlek och mängden ledigt utrymme.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Verktyget Cipher.exe i Windows 7/8.
Tid: 5 minuter + tiden programmet behöver för att skriva över filerna.
Det här lär du dig:

  • Att använda Cipher för att radera filer säkert.