I oktober är det 10 år sedan Windows Media Center släpptes på svenska, och jag var en av de journalister som var med på Microsofts event. Systemet visades på ett antal läckra ”kompakta” Shuttle-datorer och jag minns fortfarande den hisnande tanken över att kunna ha en mediacenterdator i tv-bänken eller kanske rent av bokhyllan.

Missa inte: Microsoft skrotar Windows Media Center

2004 inledde jag en ganska lång htpc-epok hemma där visionen var att bygga en snygg och ljudlös dator, som gärna skulle se ut som en fet receiver och som skulle ersätta dvd-spelare, digitalboxar, spelkonsol och precis allt annat i tv-bänken. Men riktigt så blev det inte.

Att få till en lösning med kortläsare för Boxer, eller Canal Digital, visade sig vara en rejäl utmaning och när jag väl hittade hårdvaran för det återstod många nätters slit för att få till rätt drivrutiner och inställningar för att få det hela att lira som det skulle.

Jag minns att jag var så nära att få till det till fotbolls-VM 2004 när hdtv breakade stort (då var det den engelska versionen av Windows Media Center som gällde), men i sista stund gav jag upp och tecknade istället upp mig på ett Canal Digital-abonnemang och fick hem en hdtv-box precis innan vm drog igång.

Missa inte: Fifa 15 ger dig fotbollskoll direkt

Men jag gav inte upp, under de närmaste åren byggde jag ett antal feta och riktigt snygga htpc-maskiner med specialbyggda moddade fläktar och läckra front-displayer.

Jag fick dock aldrig någon att fungera riktigt som jag ville, framför allt med fjärrkontrollstyrning som var visionen från början. Istället gick jag över till Xbox Media Center och köpte på mig ett antal moddade Microsoft-konsoler. Det hela fungerade snabbt och smidigt, men tyvärr utan tv-koppling och utan hd-stöd. Och jag saknade det snygga gränssnittet från Windows Media Center.

Varje gång Microsoft släppte en uppdatering av sin frontend-programvara föddes hoppet igen, och varje gång blev jag besviken efter att ha testat den nya versionen. Tanken var god men programmet svällde och blev ett trögjobbat monster. Medan mina Boxee Boxar tuffade på snabbt och smidigt…

Nu när Windows 10 kommer senare i år har Microsoft gett upp och lämnat Media Center bakom sig. Nu är det streamat och speglat som gäller, alternativt halvsega mediespelarappar i våra tv-apparater.

Ganska snart tror jag dock att det kommer att finnas en uppsjö smidiga datorer i minnespinne-storlek att köpa, och då kanske det blir dags att börja leta frontend-program igen.