Sveriges 4g-nät växer i snabb takt. För några år sedan fanns det snabba mobila bredbands­nätet bara i Stockholms innerstad, men i dag täcker det stora delar av landet.

Vissa väljer helt bort fast bredband hemma och surfar bara mobilt medan andra ser mobilt bredband som ett bra komplement när vi är på resande fot. Att välja rätt mobilt bredband kan verka svårt, men egentligen räcker det med att ställa sig tre grundfrågor för att välja rätt.

”Vilken hårdvara behöver jag?”

Mobilt bredband säljs i olika paket. Det billigaste är förstås att bara skaffa ett abonnemang. Du får då ett sim-kort som du får stoppa in i valfritt modem/valfri router (se förra sidan). Att få alla inställningar att fungera kan vara besvärligt, och många väljer i stället operatörernas kompletta paket med sim-kort och hårdvara som garanterat fungerar ihop.

För några år sedan var ett usb-modem den självklara lösningen, men eftersom det bara kunde användas på en dator börjar det utkonkurreras av mobilroutern, som även fungerar bra med mobiltelefon och surfplatta.

Det finns både stationära routrar och batteridrivna routrar för resan. De stationära ger som regel bättre surf­hastighet, men är mindre flexibla eftersom de kräver ström. I vårt test har vi fokuserat på de batteridrivna reseroutrarna, men som du ser i tabellen går de flesta abonnemang att kombinera med valfri pryl.

”Hur mycket förbrukar jag?”

Den andra viktiga frågan är hur mycket data du förbrukar. Alla abonnemang har ett maxtak, och som du på nästa uppslag är skillnaden stor. För att välja rätt abonnemang är det med andra ord viktigt att ta reda på hur mycket data du behöver.

Något du däremot inte behöver hålla reda på är om du ska surfa via 3g eller 4g. Tidigare krävde det här olika abonnemang, men numera har i princip alla abonnemang 4g-stöd. Om du befinner dig på en plats där det inte finns 4g används automatiskt 3g- eller gsm-nätet.

”Vilken operatör ska jag välja?”

Den sista frågan är vilken operatör du ska välja, och den är förstås svårast. Med operatörernas täckningskartor (pcforalla.se/tackningskartor och ­bredbandskartan.pts.se) kan du kolla deras täckning för de platser där du vill surfa, men uppgifterna är inte helt pålitliga.

Din surfhastighet påverkas även av lokala hinder som berg och tjocka väggar, så det enda säkra sättet är att testa ett abonnemang innan du binder upp dig.
Som du ser i vårt test finns det dock generella skillnader mellan operatörerna.

Är du nöjd med det mobila bredband du har nu?
Det är inte längre tillåtet att rösta.