Fakta om abonnemangen

Klicka på tabellerna för att se i stort format

Tabell

Så fort går det att surfa

I Bredbandskollens statistik går det att se hur snabbt användarna surfar – i praktiken. Vi har sammanställt siffrorna i de områden där det går att få 4g.

Tabell hastighet

Så gjorde vi testet

Urval. Vi har testat mobilt bredband från alla fem operatörer. Det vi har testat är deras kraftfullaste abonnemang med deras mest portabla router. Betyget är dock satt med tanke på alla sorters användning.

Hastighet. Vi har inte gjort några egna hastighetstester utan använt Bredbandskollens (www.bredbandskollen.se) mätvärden. Sajten drivs av II-Stiftelsen och används av hundratusentals svenskar. Vi har valt operatörernas bästa mätvärden. Observera att siffrorna visar hastigheten i områden med 4g-täckning. På många andra platser blir resultatet mycket sämre. Testerna gjordes under mars.

Kostnad. I tabellen redovisar vi både det officiella priset och en ”jämförkostnaden”, alltså hur mycket det kostar att komma upp i en viss förbrukning varje månad. Vi beskriver kostnaden för fyra olika användartyper:

Småsurfaren tittar aldrig på tv via datorn utan nöjer sig med att surfa, mejla, göra bankärenden – och någon enstaka gång lyssna på musik och radio (2 GB/mån)

Medelsurfaren gör samma sak som snålsurfaren, men tittar även lite på film och tv. Totalt blir det två timmar i veckan framför tv:n (10 GB/mån)

Storsurfaren tittar på webb-tv en timme per dag och ett par filmer i veckan. Utöver detta står Spotify eller webbradion på nästan all vaken tid, alltså ungefär tio timmar om dagen (100 GB/mån)

Familjesurfaren tittar tillsammans på tv två timmar om dagen och ser på fyra filmer i veckan. Även här spelas det musik tio timmar om dagen – fast på två olika enheter (200 GB/mån).

Är du nöjd med det mobila bredband du har nu?
Det är inte längre tillåtet att rösta.