Alla som bor i lägenhet eller bostadsrätt vet hur viktigt det är med goda grannar – och vi vill förstås gärna hålla koll på vem det är som flyttar in i huset.

Det här är något man kan göra med den nya tjänsten Grannkollen hos Hitta.se. Skriv bara in en adress och logga in med ditt Bankid så börjar du prenumerera på uppdateringar kring vem som flyttar in och ut.

Tyvärr är tjänsten inte gratis – den kostar 29 kronor/månad, och den vänder sig med andra ord framför allt till människor som är aktiva i exempelvis styrelsen för en bostadrättsförening. Det finns dock inget som hindrar andra nyfikna från att använda det - och du är anonym när du gör det.

Är du nyfiken på andra saker om dina grannar finns det också flera gratistjänster. Du kan exempelvis kolla var dina grannar står politiskt och hur mycket de tjänar.

Så här gör du:

1. Gå in på söktjänsten Hitta.se. Skriv in din egen adress (eller en annan adress du är nyfiken på) i sökrutan. 

hitta.se livsstil

2. Du hamnar på en stor karta. Titta till höger efter rubriken Livsstil i närheten. Sedan kan du välja Visa mer i livsstilskartan.

Hitta

3. Vips hoppar det fram en spalt till höger som berättar en hel del om folk som bor i närheten av den gatan:

  • Vad de tjänar i genomsnitt.
  • Vilka bilar de vanligen kör och hur miljövänliga de är.
  • Om de vanligen är singlar eller lever i något slags förhållande.
  • Vilka partier de brukar rösta på.
  • Samt vad de har för intressen.

4. Du kan även hitta andra smarta funktioner hos Hitta.se med verktygen längst ned till vänster. Här finns tomtgränser, drönarbilder, 3d-kartor, gatubilder etcetera.

Tänk dock på att informationen kan variera utifrån vilken adress du skriver in. Allt finns kanske inte överallt.