Det började i Hollywood. Microsoft bjöd in världspressen för att presentera nyheten som alla hade väntat på: Företaget skulle utmana Ipad med en egen surfplatta.

Plattan hette Surface och Microsofts stolthet visste inga gränser. Surface använde Windows RT, ett nytt operativsystem som skulle revolutionera marknaden.

Presentationen i Hollywood skedde i juni 2012, och i dag har vi facit i hand. Windows RT blev en gigantisk flopp. Det har inte kommit några nya RT-plattor sedan hösten 2013, och när Microsoft i våras lanserade Surface 3 fanns det ingen RT-version.

När jag har pratat med Microsoft har signalerna varit tydliga. Windows RT är på väg att dö och Microsoft fokuserar bara på Windows 10, som lanseras under året.

Det här är givetvis inget konstigt. RT var aldrig någon bra produkt, och kunderna blev förvirrande av att det fanns två olika sorters Windows-plattor. Det var svårt att förstå att vissa plattor kunde köra traditionella Windows-program medan andra bara fungerade med appar från den inbyggda butiken Windows Store.
 
Både kunder och tillverkare
svek Windows RT, och för Microsoft blev förlusten enorm. Satsningen tros ha kostat företaget en miljard kronor per kvartal, och när Windows RT nu går i graven är det få som sörjer. Jag är inte en av dem.

Men min oro handlar däremot om vad Microsoft gör med sina befintliga kunder. Jag har haft kontakt med flera Windows RT-användare som känner sig rejält lurade.

Missa inte: Microsoft lägger ned sin sista RT-platta

När Microsoft lanserar Windows 10 får nämligen alla som kör Windows 7, 8 och Windows Phone 8 uppgradera sina datorer och telefoner utan kostnad. Med tanke på hur hatat Windows 8 har blivit är det klokt att Microsoft inte kräver kunderna på mer pengar.

Problemet är att företaget inte visar samma generositet mot RT-användarna. Windows RT går nämligen inte att uppgradera och alla som trodde på Microsofts vackra ord i Hollywood 2012 kan känna sig blåsta. De sitter fast med ett system som till och med Microsoft tycker är så uselt att det inte är värt att behålla.

Jag förstår att Windows RT inte går att utveckla eller uppgradera, men jag hoppas att Microsoft inte sviker sina kunder.

Windows RT är inte ens tre år gammalt, och de som trivs med sina plattor måste naturligtvis få säkerhetsuppdateringar i många år till. Och för alla andra borde Microsoft erbjuda något slags utbytesprogram där RT-användarna får rejäl rabatt om de vill byta till en framtidssäker produkt. Det här har man under en kort period gjort i USA, men det här borde förstås permanentas.

Microsoft borde helt enkelt ta ansvar för sin Windows-flopp. På sikt tror jag att det är investering som lönar sig. För vem ska annars våga lita på Microsofts vackra ord när man nästa gång lovar att revolutionera marknaden?