Den svenska leverantören av mobilt bredband kommer i augusti påbörja uppgraderingen av sitt nät till 4g, arbetet beräknas vara klart i oktober. I dag använder Net1 som enda operatör i Sverige tekniken cdma2000, men nu blir det lte precis som de andra svenska 4g-operatörerna.

Missa inte: Test: Här är Sveriges bästa mobila bredband

Den största skillnaden på Net1 nu när de inför lte och de andra mobiloperatörerna är att Net1 har sin licens i 450-megahertzbandet när de andra operatörerna jobbar mellan 800 och 2600 megahertz. Fördelen med lägre frekvenser är att de med samma teknik och förutsättningar når längre och är bättre på att tränga igenom byggnader, nackelen är att hastigheten blir lägre.

Det syns också på specifikationerna från Net1, som lovar en maxhastighet på 35 megabit per sekund och en typhastighet mellan 5 och 25 megabit per sekund. Det nuvarande nätet med cdma2000 lovar upp till 9 megabit per sekund men typiska hastigheter är klart lägre. De andra mobiloperatörerna kan ange maxhastigheter på upp till 100 megabit per sekund. Net1:s argument är istället att de kan ge internetåtkomst på platser där de andra operatörerna inte når, som längs kusten och ute på landsbygden.

Missa inte: Teleoperatörerna har slutat lura kunderna (här är 5 konkreta bevis)

I PC för Allas bredbandstest nyligen visade också Net1 upp i särklass långsammast hastighet men där hade vi inte med ett täckningstest. Vad hastigheten i det nya nätet landar på återstår att se men om de utlovade maxhastigheterna är något att gå efter kan det gå nästan fyra gånger snabbare att surfa på landsbygd och i skärgård.