Senast vi testade Chromebook-datorer var i höstas när vi tog oss en titt på Acers Chromebook med Nvidia Tegra K1-processor. Det visade sig vara en rätt misslyckad kombination och datorn presterade långt under våra förväntningar.

Chrome OS verkar fungera allra bästa på x86-arkitektur, och när nu Toshiba släpper nytt så gör japanerna inget överraskande, utan håller sig till trygg gammal Intel-hårdvara.

I Chromebook 2 sitter en dubbelkärnig Celeron-processor som släpptes under sensommaren 2014. Det är dessa som sedermera har ersatts av Intel Core M, och prestanda är ungefär i samma klass, även om denna processor inte har samma låga energiåtgång som de nya processorerna.

toshiba chromebook 2 test
Skärmen med sin höga ljusstyrka, bra betraktningsvinklar och snygga färgåtergivning är imponerande för en dator i denna prisklass.

Batteritiden är också ungefär som förväntad. Vi kan spela upp rung 5-8 timmar video beroende på skärmljusstyrka och bildkvalitet, eller jobba i Google Docs, surfa och mejla i ungefär en arbetsdag.

Full hd och fina färger

Den är i alla fall ett stabilt steg framåt för Chromebook-pc:n, som ju för det mesta byggts på lite förlegad teknik. Det mesta vi försöker oss på flyter på riktigt smidigt. Tunga webbsidor och många flikar verkar inte sega ned systemet särskilt mycket, och vi kan spela upp högupplöst film från Youtube utan problem.

Missa inte: Chromebook får Photoshop i molnet

Just film är en av de saker som vi verkligen kan rekommendera datorn för. För det första har Toshiba satsat på en riktigt bra bildskärm, en 13 tums ips-panel i full hd, 1 920 x 1 080 bildpunkter. Den är både ljusstark med sina 337 cd/m2 och ser ut att ha goda färgegenskaper.

toshiba chromebook 2 test
Tangentbordet, musplattan och Skullcandy-ljudet, tre andra positiva saker med Toshiba Chromebook 2

När det numera finns både Netflix och Photoshop för Chrome börjar en bra skärm kännas angeläget, och Toshiba Chromebook levererar på den punkten.

För det andra har Chromebook 2 försetts med bättre-än-vanligt inbyggda högtalare från Skullkandy. Du kan få rejäl volym i dem, och ljudkvaliteten är bra med tanke på formatet. De ersätter inte bra lurar eller en separat bluetooth-limpa, men om det krisar så sabbar de inte filmupplevelsen.

Snyggare insida än utsida

Allt detta är instoppat i ett chassi som på avstånd ser riktigt elegant ut i matt silverglans och en slimmad form. Kommer vi närmare ser vi dock att det handlar om billig räfflad plast med lite halvdan sammanfogning lite här och var. Det är inget gör att vi avråder från ett köp, det här är billiga datorer så om de också känns lite billiga är det ingen katastrof.

toshiba chromebook 2 test
Med sina prick två centimeters tjocklek och en vikt på 1,33 kilo skulle Chromebook 2 nästan kunna kvala in som ultrabook. Om den hade varit en Windows-pc, kört pekskärm och haft en större äkta ssd, i alla fall. 

Faktiskt så ökar upplevelsen i kvalitet när vi lättar på skärmlocket. Tangentbord och musplatta ser ut att vara transplanterade från en dyrare dator och håller båda mycket god klass. Du får givetvis inte bakgrundsbe3lysning i tangentbordet, men annars finns det väldigt lite att klaga på. Vi gillar faktiskt tryckkänslan och disponeringen av yta bättre här än på Toshibas vanliga laptops, men ofta kan upplevas som trånga. 

Omdöme

Med Chromebook 2 har Toshiba lyckats bygga en moden dator som undviker de flesta av klagomålen som vi brukar ha på chromebook. Den är bekvämt snabb, om än inte blixtrande, den har en kvalitetsskärm i full hd, mus och tangentbord håller hög klass, och den har en tilltalande form och färg, även om den är mindre imponerande på riktigt nära håll. Men sedan är den också mellan femhundra kronor och tusenlappen dyrare än de flesta konkurrenter.

Det är fler Chromebook-modeller på gång i prisklassen 3 500 till 4 000 kronor, men de har vi inte haft tillfälle att testa ännu. Det återstår att se om de håller samma klass som Toshibas. Eller kanske till och med överträffar den. Men i den prisklassen så är det inte bara varandra de tävlar mot utan också vanliga Windows-datorer. Frågan är om de har tillräckligt mycket att erbjuda då.

Fakta: Toshiba Chromebook 2 CB30-B-104

Tillverkare: Toshiba, www.toshiba.se
Processor: Intel Celeron N2840, 2,16 GHz dual core
Grafik: Intel HD Graphics
Minne: 4 GB
Lagring: 16 GB
Bildskärm: 13,3 tum blank ips, 1920 x 1080 bildpunkter
Webbkamera: 0,9 megapixel
Anslutningar: Usb 3, usb 2, hdmi, headser
Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.
Kortläsare: Sd/sdhc/sdxc
Operativsystem: Chrome OS.
Batteritid: 6 timmar 30 minuter webbvideo, 8 timmar blandad användning.
Ljudnivå: Ljudlös
Storlek: 32,1 x 21,5 x 2 cm
Vikt: 1,33 g
Pris: 3 700 kronor.


Goda prestanda.
Utmärkt skärm.
Bra högtalare
Bekväm musplatta och tangentbord


Plastigt chassi
Fortsatt dåliga grafikprestanda
Lite väl dyr

Betyg 7 av 10