Att hämta bilder från internet utan tillstånd är olagligt, men det finns lyckligtvis lagliga gratisalternativ. Du kan hitta en rad fantastiska bildbanker med miljontals bilder som du får använda helt utan kostnad.

Det går med andra ord använda dem när du exempelvis jobbar med sajter, bloggar, broschyrer eller tidningar. Här är några av de bästa:

CC

500 miljoner gratisbilder

Upphovsrättsfria bilder använder ofta ett system som heter Creative Commons, och via söktjänsten CC Search kan du hitta 500 miljoner bilder som ska vara fria att använda.

Det är dock viktigt att dubbelkolla vilka regler som gäller innan du använder den – precis som andra söktjänster kan det hända att den visar fel.


Pixabay
Miljoner fria bilder

Pixabay en av de allra bästa digitala bildbankerna. Här skänker fotografer bort sina bilder – och du kan använda dem (nästan) hur du vill utan någon registrering.


Många bilder – för medlemmar

Pxhere är en bildbank med ungefär samma upplägg som Pixabay. Tjänsten har har många bilder och ett förhållandevis brett utbud, men det krävs inloggning för att kunna ladda hem bilderna.
 

​​​Morguefile

Klassisk gratissajt

Klassiska Morguefile grundades redan 1996, men den är fortfarande populär. Morguefile vänder sig framför allt till dig som vill redigera bilder och på så sätt skapa ett nytt verk. Vill du använda bilden "som den är" måste den vara i ett sammanhang med annat innehåll och du måste ange upphovsmannens namn.Unsplash

Fixa snyggare bakgrunder

 Unsplash är en sajt med över en halv miljon fria bilder, och en kul finess är avdelningen Wallpapers. Här hittar du bilder som passar bra för som bakgrunder på exempelvis datorn. Det finns även en speciell mobilapp om varje dag ger dig en ny bild som bakgrund på din Iphone.Gratis

Roligare bilder

Foton från bildbyråer är ofta ganska förutsägbara. Söker du något mer personligt kan du gå in på Gratisography. Här finns inte alls lika många bilder som hos konkurrenterna – men det som finns sticker ut.


Två i ett

Pexel är inte bara en fri bildbank – det är dessutom en sökmotor för bilder. Om du söker här får du med andra ord både fram Pexels egna bilder och bilder från exempelvis Pixabay.Everystockphoto

Sökmotorn som hittar allt

Det finns gott om upphovsrättfria bilder på sajter som Flickr och Wikimedia. Behöver du hjälp att hitta dem kan du använda Everystockphoto, som är en sökmotor för fria bilder.
Det finns närmare 30 miljoner bilder, men dock på att vara uppmärksam på vilka villkor som gäller på just den bild du har hittat.

Everystockphoto är på väg att lansera en ny sajt, men den har i skrivande stund inte släppts.