Marknaden för att skicka snabba meddelanden mellan våra telefoner har exploderat de senaste åren – och en rad nya appar utmanar gamla tiders sms.

Här är de bästa alternativen som fungerar både för mobil och dator. I samtliga fall krävs förstås att både sändaren och mottagaren använder samma tjänst.

Messenger

Chatta på Fejjan

Ingen kan väl ha missat Facebooks meddelandetjänst Messenger. I början användes den främst för att kommunicera via datorn, men i dag finns den för alla plattformar. Förutom att skicka textmeddelanden går det enkelt att skicka bilder, filmer och filer – och du kan dela din plats och använda röst- och videosamtal. Ett bra tips för datoranvändare är att använda den speciella Messenger-sajten i stället för att gå via Facebook.com. Användargränssnittet är mycket bättre.

Ladda ned Facebook Messenger för Android
Ladda ned Facebook Messenger för IOS
Ladda ned Facebook Messenger för Windows 10
Surfa till www.messenger.com


Whatsapp kräver mobilnummer...

Till skillnad från Facebook Messenger kräver Whatsapp att du har ett aktivt mobilnummer. Ditt telefonnummer blir ditt användarnamn, och du kommunicerar med personer i telefonens adressbok.
Whatsapp fungerar alltså på ungefär samma sätt som vanliga sms – men precis som Facebook Messenger har den fler funktioner.

Numera går Whatsapp även att använda i datorn – men du måste ha appen i telefonen aktiv. För att aktivera tjänsten surfar du till Whatsapps webbgränssnitt på datorn och skannar en qr-kod med appen i mobilen. Sedan 2014 ägs Whatsapp av Facebook, men till skillnad från när det gäller Messenger finns det inga tydliga kopplingar mellan tjänsterna.

Ladda ned Whatsapp för Android
Ladda ned Whatsapp för IOS
Ladda ned Whatsapp för Windows
Surfa till web.whatsapp.comViber

… precis som Viber

Du som ogillar Facebooks tjänster kan i stället använda Viber, som är en av de mest populära gratisapparna för att ringa och skicka textmeddelanden. Upplägget är ungefär det samma som i Whatsapp. Du kopplar Viber till ditt mobilnummer, och det blir på så sätt en integrerad del av mobilen.

Viber finns i en Windows-version, men precis som när det gäller Whatsapp är den bara en ”spegel” av appen. Du måste med andra ord fortfarande ha appen installerad på din mobil. Viber har fått allt fler funktioner än bara ren text. Numera går det exempelvis både att skicka korta videomeddelanden och kul gif-animationer via externa tjänster som Giphy.

Ladda ned Viber för Android
Ladda ned Viber för IOS
Ladda ned Viber för Windows 10
Ladda ned Viber för andra plattformar.Allo

Smart assistent från Google

Även Google har en tjänst med samma upplägg som Whatsapp. Du loggar in med ditt mobilnummer, vilket gör att det krävs ett aktivt telefonnummer. Vill du använda tjänsten på datorn surfar du till Allos webbgränssnitt och skannar en qr-kod med mobilappen – på samma sätt som i Whatsapp.

Det som gör Google Allo unik är den smarta funktionen Google Assistant som är inbyggd. En chattrobot dyker upp som en ”kompis” i gränssnittet, och den kan sedan svara på frågor om exempelvis väder och sevärdheter. Läs mer i vår guide till Allo.

Ladda ned Allo för Android
Ladda ned Allo för IOS
Surfa till allo.google.com/web


Skicka vanliga sms i Skype

Microsofts tjänst Skype är mest känt för möjligheten att ringa gratis till hela världen, men programmet kan även skicka textmeddelanden – och helt vanliga sms.

Textmeddelanden mellan Skypeanvändare är gratis medan vanliga sms kostar pengar. Ett sms till Sverige går på 73 öre, så det här är egentligen bara intressant om du är utomlands och inte har möjligheter att sms:a billigare.

Skype finns för de flesta plattformar och du kan även använda det via webbläsaren. Har du Windows 10 är tjänsten redan inbyggd. Läs mer i vår guide till Skype.

Ladda ned Skype för Android
Ladda ned Skype för IOS
Ladda ned Skype för Windows
Ladda ned Skype för övriga plattformar


Signal

Säkrare meddelanden i Signal

Tjänster som Skype, Whatsapp och Allo drivs av företag som är dåliga på att respektera den personliga integriteten. Utmanaren Signal är däremot annorlunda. Den utvecklas utan vinstintresse och med öppen källkod – och den krypterar dina meddelanden. Det går dessutom att ställa in så att ditt meddelande raderas efter en viss tid.

Det är med andra ord inte konstigt att appen är visselblåsaren Edward Snowdens favorit.
Precis som exempelvis Whatsapp kräver Signal att du har ett aktivt mobilnummer.
Läs mer i vår guide till Signal.

Ladda hem Signal för Android
Ladda hem Signal för IOS
Ladda hem Signal för Windows