Inget ont om traditionella reseguider, men för många av oss känns det smidigare med en digital guidebok. Tyvärr är resesajter och appar ofta rätt förutsägbara, men det finns en del alternativ med lite mer initierade tips. Här är några sajter och appar du inte får missa.
 

Resor

Personliga tips från Google

Om du har aktiverat funktionen Händelser från Google i inställningarna för din Google-kalender så hamnar flyg- och hotellbokningar automatiskt i din kalendern, men också på sajten Google Travel. Här hittar du mer information om resmålen du ska besöka. Trycker du på knappen Aktiviteter kan du även få tips om andra platser.Resor

Resenärernas Wikipedia

Wikitravel skapas av användarna, precis som uppslagsverket Wikipedia. Alla kan alltså bidra med kunskaper om olika resmål. I den svenska delen finns drygt 1 600 artiklar men om du behärskar engelska finns det mer än 120 000 guider att välja bland.Tripadvisor

En miljard tips och omdömen

Tripadvisor är mest känt för sina hotell- och restaurangbetyg, och här finns runt en miljard omdömen. Du kan även klicka på Saker att göra för att få tips om shopping, museer och andra aktiviteter på resan.


Reseguide med betyg

Amerikanska Trip.com är en av världens största sajter för att boka hotell, flyg och hyrbil. På den engelskspråkiga sajten finns det också en omfattande reseguide. Med hjälp av omdömen från andra användare får du hjälp att hitta guldkornen på resmålet.Culture Trip

Bästa reseguiden är digital

Culture Trip startade som en brittisk startup där lokala frilansare tipsade om sina favoritställen..

Här hittar vi rubriker som Melbourne's Best Kept Secrets, 7 Instagram Accounts to Follow Before You Visit Barcelona och How Estonia Became A Technology Powerhouse. Det handlar med andra ord både om handfasta tips och mer ingående artiklar.

Numera säljer sajten även skräddarsydda resor, och det kan vara lite svårt att hitta de välskrivna artiklarna.


Like a Local

Lokalbornas bästa tips

De bästa tipsen får man av en ”local” alltså en person som bor i en viss stad. På Like a local finns den här sortens guider till ett 150-tal städer.

Like a local finns både som sajt och IOS-app, men tyvärr inte för Android. 


In Your Pocket

Bäst på öst

För alla som gillar att resa i Öst- och Centraleuropa är In Your Pocket en fantastisk källa till kunskap och inspiration. Här finns guider till udda resmål som Minsk, Kaliningrad och Tirana – men även till städer som Tallinn, Riga och Prag.

De senaste åren har det geografiska området vidgats, så nu finns det även guider till västeuropeiska städer som Amsterdam och Belfast

Du kan läsa texterna direkt i webbläsaren eller att ladda hem dem som pdf-filer – och skriva ut på papper. Det finns dessutom appar både för Android och IOS.
 


Hitta platser du inte hört talas om

Missilhangarer, meteoritkratrar och kärnkraftverk. Världen är full av överraskningar, och sajten Atlas Obscura sajten hjälper dig att hitta dem.


Arrival Guides

Tips på svenska

Alla tips ovan är tyvärr engelskspråkiga, och om det är problem kan du hämta svenska gratisguider på Arrivalguides. Arrivalguides är sedan en tid en del av reseboksförlaget Lonely Planet, och sajten bjuder i dag på en blandning av svensk och engelsk text.