Trådlösa högtalare finns som bekant i en uppsjö varianter. Allt från simpla bluetooth-bollar för hundralappen till avancerade flerrumssystem för flera tusen – exempelvis från Sonos.

Här lär du dig hur du själv bygger ett riktigt kompetent mellanalternativ av de båda.

Som grund kommer vi i guiden att använda enkortsdatorn Raspberry Pi tillsammans med gratisprogrammet Pi Musicbox. Med hjälp av det och ett trådlöst nätverkskort kommer sedan vår Raspberry Pi att börja extraknäcka som trådlös musikmottagare. Du kan då koppla Raspberry Pi till vilken högtalare du vill (med rca eller 3,5-millimetersingång) och skicka musikfiler till den via både Airplay och dlna.

Du kan dessutom använda Pi Musicbox eget webbgränssnitt för att, från vilken enhet som helst, spela både Spotify, dina lokala musikfiler och många andra strömningstjänster för musik.


Del 1. Här är komponenterna du behöver

Raspberry Pi

Själva hjärtat i vår musikmottagare är enkortsdatorn Raspberry Pi. Den finns i några olika varianter, men vi rekommenderar antingen version B eller B+. De båda varianterna fungerar precis på samma sätt med skillnaden att B+-modellen har fler usb-portar, en bättre inbyggd ljudkrets samt använder micro sd-kort i stället för vanliga sd-kort. Vi använder oss av version B+ då de båda kostar ungefär lika mycket (cirka 300 kronor).

ljudsystem Raspberry pi
Minidator. Raspberry Pi blir den centrala delen i vår musik­mottagare.

Trådlöst nätverkskort

Raspberry Pi har visserligen en inbyggd kontakt för nätverkskabel. Vi vill dock att vårt system ska vara trådlöst sånär som på strömadaptern till Raspberry Pi. Därför investerar vi i en trådlös nätverksadapter för att koppla upp enkortsdatorn mot vårt trådlösa nätverk. Vi använder adaptern DWA-125 från D-Link (140 kronor).

Alla nätverksadaptrar fungerar dessvärre inte helt tillfredställande med Raspberry Pi. Är du osäker på om just den adapter du tänker använda fungerar rekommenderar vi att kolla den här listan från sajten Elinux. Där hittar du de flesta adaptrar samt information om de fungerar: surftips.se/elinux.

ljudsystem Raspberry pi
Adapter. Vi använder D-Link DWA-125.

Känner du att den trådlösa biten inte är något för dig och att du hellre använder en vanlig nätverkskabel kopplad direkt till din router går det givetvis också bra.

Micro sd-kort

För att vår Raspberry Pi ska kunna arbeta med något behöver den även lite minne. Pi Musicbox klarar sig alldeles utmärkt med minst ett tvågigabytes minneskort. Vi använder ett fyra gigabyte stort micro sd-kort, eftersom priset för de båda i princip är detsamma (från 40 kronor). Använder du Raspberry Pi modell B behöver du i stället ett vanligt sd-kort på minst två gigabyte.

ljudsystem Raspberry pi
Kort. Vi väljer ett micro sd-kort eftersom vi använder modellen Raspberry Pi B+.

Strömadapter

För att driva vår Raspberry Pi behöver vi även en strömadapter med kontakten micro usb (cirka 150 kronor). Till version B+ av Raspberry Pi rekommenderas en adapter som ger minst två ampere strömstyrka medan B-versionen klarar sig bra med en som ger runt 1,2 ampere.

ljudsystem Raspberry pi
Styrka. Strömadaptern är på två ampere.

Kablar

Beroende på vilken högtalare du ska koppla din Raspberry Pi till kommer du även behöva rätt kabel för detta.

ljudsystem Raspberry pi
Kablage. 3,5 millimeter aux till rca.

Vi tänker i första hand koppla vår wifi-mottagare direkt till vår hemmabioförstärkare (för att få ut ljudet i hela vardagsrummet). Därför behöver vi en kabel med 3,5-millimeters aux i ena änden och rca (höger/vänster) i andra. 3,5 millimeter aux är den utgång som finns i vår Rasp­berry Pi.

Chassi till Raspberry Pi

För att kapsla in vår Raspberry Pi använder vi ett simpelt chassi till den (80 kronor). Att ha Raspberry Pi i ett chassi skyddar den mot damm och förhindrar att elektroniken vidrörs och skadas då den är i drift. Självklart kan du tillverka ett eget chassi till din Raspberry Pi om du hellre vill.

ljudsystem Raspberry pi
Valfritt. Bygg ett eget chassi eller köp ett färdigt.

Usb-ljudkort (valfritt)

Eftersom det i den här artikeln uteslutande är ljud Raspberry Pi ska syssla med kan det vara mycket värdefullt att investera i ett usb-ljudkort (cirka 200 kronor).

Detta gäller framför allt om du använder B-modellen av Raspberry Pi, som tyvärr inte har den bästa inbyggda ljudkretsen. Den fungerar utan problem att spela upp ljud från, men kvaliteten är inte riktigt på topp.

Modell B+ av Raspberry Pi (som vi använder i den här artikeln) har en betydligt bättre ljudkrets och vi har därför valt att skippa ett extra usb-ljudkort till vår musikmottagare.

Raspberry Pi fungerar utan problem med de allra flesta vanliga usb-ljudkort. För att vara extra säker på att just det ljudkort du tänker använda fungerar är det smart att först googla på kortets namn följt av Raspberry Pi.

Artikeln fortsätter på nästa sida.


Skulle du orka bygga det här?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 2 timmar.
Det här lär du dig:

  • Att bygga en egen trådlös wifi-mottagare för musik (högtalare).

Det här behöver du:

  • En Raspberry Pi (cirka 300 kronor).
  • Usb wifi-adapter (cirka 140 kronor).
  • Micro usb-strömadapter (cirka 150 kronor).
  • Micro sd- eller sd-kort på minst 2 GB (cirka 40 kronor).
  • 3,5 mm aux-kabel (cirka 40 kronor).
  • Tillgång till ett trådlöst nätverk och en dator med möjlighet att läsa micro sd- och/eller sd-kort.