Del 4. Surfa in på Raspberry Pi

När allt till slut är monterat pluggar vi in vår strömadapter i väggen varpå Raspberry Pi startar. Eftersom det är den första starten efter hopsättningen och en del filer behöver läsas in ger vi den fem minuter att slutföra startprocessen.

För att ansluta till vår nya wifi-mottagare öppnar vi valfri webb­läsare och skriver in adressen http://musicbox.local och trycker Retur. Efter ett par sekunder dyker Pi Musicbox startsida upp. Nu ställer vi in vilka musikuppspelningsalternativ och tjänster vi vill att vår Pi Musicbox ska klara av.

Skulle det vara så att inget kommer fram när du försöker ansluta kan det antingen bero på att Pi Musicbox inte helt hunnit starta – vänta i så fall några minuter till och försök sedan ansluta igen. Det kan även bero på att ditt trådlösa nätverkskort inte är kompatibelt med Raspberry Pi eller att du skrivit fel i inställningarna för det trådlösa nätverket.

ljudsystem Raspberry pi


Del 5. Konfigurera Pi Musicbox

ljudsystem Raspberry pi
 1 
Vi börjar med att klicka på Settings för att ta oss till inställningsvyn för Pi Musicbox. Har du inte ställt in uppgifterna för ditt trådlösa nätverk än (utan använder nätverkskabel) hittar du inställningarna för nätverket högst upp under Network.

Eftersom vi redan har ställt in detta börjar vi i stället med att ge vår wifi-­mottagare ett mer personligt namn, det görs under alternativ nummer två i listan, MusicBox.

ljudsystem Raspberry pi
 2  Vi klickar på MusicBox och under Device name fyller vi i vårt nya namn på mottagaren. Eftersom tanken är att den ska vara kopplad till hemmabion döper vi den till just Hemmabio. Vi passar även på att ändra reglagen under både AirPlay Streaming och DLNA/uPnP/OpenHome Streaming till On. Det här tillåter oss att skicka musik till vår Raspberry Pi både via Apples Airplay-teknik (från till exempel en Iphone/Ipod) samt via dlna (från till exempel en Android-telefon).

ljudsystem Raspberry pi
 3  Vi klickar sedan på minustecknet framför MusicBox och väljer Spotify under Services. Här fyller vi i användarnamn och lösenord för vårt Spotify-konto. Det ger oss möjlighet att via Musicbox webbgränssnitt (det vi befinner oss i nu) direkt spela upp musik från vårt Spotify-konto från vilken enhet som helst i nätverket. Så länge enheten har någon form av webbläsare. Att spela upp Spotify direkt via Pi Musicbox kräver att du har ett Spotify Premium-konto.

ljudsystem Raspberry pi
 4  Använder du flera musiktjänster är det bara att klicka på plustecknet framför tjänsten och välja att Pi Musicbox ska stödja den samt i de fall det efterfrågas också fylla i dina användaruppgifter för den aktuella tjänsten. Vi nöjer oss dock med Airplay, dlna och Spotify. För att spara ändringarna rullar vi ned i inställningsmenyn och klickar på Update settings (reboot). Det får vår Raspberry Pi att starta om.

Artikeln fortsätter på nästa sida.


Skulle du orka bygga det här?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 2 timmar.
Det här lär du dig:

  • Att bygga en egen trådlös wifi-mottagare för musik (högtalare).

Det här behöver du:

  • En Raspberry Pi (cirka 300 kronor).
  • Usb wifi-adapter (cirka 140 kronor).
  • Micro usb-strömadapter (cirka 150 kronor).
  • Micro sd- eller sd-kort på minst 2 GB (cirka 40 kronor).
  • 3,5 mm aux-kabel (cirka 40 kronor).
  • Tillgång till ett trådlöst nätverk och en dator med möjlighet att läsa micro sd- och/eller sd-kort.