Del 6. Så spelar du upp musik ...

... via den inbyggda uppspelningsklienten

 1  Eftersom vi ändrade namnet på Musicbox blir även vår adress för att logga in annorlunda. Vi skriver därför in http://hemmabio.local i vår webbläsare och vips dyker Pi Musicbox web

ljudsystem Raspberry pi
 2  Vi kopplar därefter in vår 3,5-millimeter aux till rca-kabel mellan vår Raspberry

ljudsystem Raspberry pi

ljudsystem Raspberry pi
 3  Vi fortsätter med att klicka på Search i huvudmenyn. I listan över tjänster väljer vi Spotify. Vi fyller i vår sökning och klickar på Search! Efter ett par sekunder dyker resultaten från Spotify upp. För att starta en låt klickar vi, precis som i Spotify, på albumet vi vill åt följt av den låt vi vill börja lyssna från. På någon bråkdels sekund börjar sedan Raspberry Pi spela upp den låt vi valt direkt i våra högtalare. Magi!

ljudsystem Raspberry pi
 4  Webbgränssnittet går att komma åt från vilken enhet som helst så länge den har en webbläsare. Öppnar vi webbläsaren i vår telefon och skriver in http://hemmabio.local i sökfönstret kommer vi direkt till vår wifi-mottagare och kan se både vad som spelas upp för tillfället samt även söka nya låtar och spela upp dem precis som om vi satt framför datorn.

... via Airplay

ljudsystem Raspberry pi
 1  Efter att nu lyckats spela upp musik direkt från Pi Musicbox inbyggda uppspelningsklient ska vi även testa att skicka musik via Airplay-protokollet.

ljudsystem Raspberry pi
 2  Vi börjar med att öppna Spotify-appen i vår Iphone. Givetvis fungerar det lika bra med till exempel en Ipad eller Ipod. Du behöver heller inte använda dig av Spotify för att skicka musik via Airplay då tekniken stöder i princip alla typer av ljudfiler som spelas upp på enheten.

ljudsystem Raspberry pi
 3  Vi söker efter och startar en låt och sveper över skärmen nedifrån för att få fram inställningsmenyn. Här klickar vi på AirPlay och i listan som dyker upp ser vi vår Pi Musicbox-mottagare numera benämnd Hemmabio. Vi klickar på Hemmabio följt av Klar. Efter ett par sekunder börjar musiken spela från våra högtalare.

... via dlna

ljudsystem Raspberry pi
 1  Pi Musicbox har även möjlighet att ta emot musik via dlna-protokollet som de flesta Android-enheter använder. Här använder vi en Sam­sung Galaxy S2. För att skicka musik via dlna behöver vi installera en app. Det finns en mängd sådana appar, men en populär variant är Bubbleupnp. Vi går till Play Store på vår Galaxy S2, söker efter BubbleUPnP och installerar appen (som är gratis).

ljudsystem Raspberry pi
 2  Så snart appen installerats startar vi den och klickar på menyknappen längst upp till vänster för att komma åt inställningsmenyn. Vi klickar sedan på Renderer och i menyn ändrar vi Local Renderer (lokal uppspelningsenhet) till vår Hemmabio-mottagare som dyker upp i listan.

ljudsystem Raspberry pi
 3  Vi går nu två steg åt höger i appen för att komma åt de musikfiler vi har lagrade på telefonen. Tyvärr fungerar det inte att skicka Spotify-musik via dlna (än) utan vi får nöja oss med att skicka de låtar vi har lagrade på telefonen.
Vi väljer nu en låt och startar den. Vips börjar musiken spela från våra hemmabiohögtalare

ljudsystem Raspberry pi
 4  Om vi nu igen öppnar en webbläsare i exempelvis vår dator och skriver in adressen till vår wifi-mottagare (http://hemmabio.local) kan vi under Now Playing återigen se vad som spelas just nu. Vi kan även pausa musiken och höja och sänka volymen. Det går till och med byta till nästa låt i listan hos vår Samsung-telefon.


Testa fler uppspelningsmöjligheter

Pi Musicbox har många fler uppspelningsmöjligheter. Du kan till exempel plugga in en hårddisk direkt i Raspberry Pi och spela upp musik från den med din telefon som fjärrkontroll via webbgränssnittet. Du kan även spela upp musik direkt från Youtube via webbgränssnittet. Det fungerar till och med att lägga till en vanlig nätverksutdelad hårddisk eller varför inte alla musikmappar du redan har på datorn och därefter styra uppspelningen av musiken från valfri trådlös enhet.

Att koppla Raspberry Pi och Pi Musicbox direkt till hemmabion (som vi gjort) är också bara ett av många möjliga användningsområden för en trådlös wifi-mottagare. Varför inte bygga in Raspberry Pi helt och hållet i en vanlig högtalare och göra den hundra procent trådlös med hjälp av ett batteripack med usb-utgång (finns att köpa i de flesta elektronikaffärer)? Eller gör som vi gjort på bilden här nedan – koppla den till en liten radio med aux-ingång.

ljudsystem Raspberry pi
Fler möjligheter. Här har vi kopplat vår Raspberry Pi till en vanlig radio med aux-ingång – för att kunna strömma musik till den.

Skulle du orka bygga det här?
Det är inte längre tillåtet att rösta.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 2 timmar.
Det här lär du dig:

  • Att bygga en egen trådlös wifi-mottagare för musik (högtalare).

Det här behöver du:

  • En Raspberry Pi (cirka 300 kronor).
  • Usb wifi-adapter (cirka 140 kronor).
  • Micro usb-strömadapter (cirka 150 kronor).
  • Micro sd- eller sd-kort på minst 2 GB (cirka 40 kronor).
  • 3,5 mm aux-kabel (cirka 40 kronor).
  • Tillgång till ett trådlöst nätverk och en dator med möjlighet att läsa micro sd- och/eller sd-kort.