Vi börjar med de dåliga nyheterna: Sannolikheten är tyvärr hög att du måste skicka datorn på service.

De goda nyheterna: Genom att gå igenom några enkla test kan du kanske trots allt undvika detta och lösa problemet på egen hand. Och även om det inte går kan du åtminstone veta vad felet är så att servicen går snabbare och kostar mindre, och du inte blir lurad.

Vi förutsätter här att skärmen är helt svart och inte alls tänds. Ingen Windows-logga, ingen tillverkarlogga – ingenting.

Oavsett vad orsaken är handlar det om hårdvaran på något sätt. Windows eller OS X är inte problemet, och inte hårddisken heller.

Men vilken sorts skärm snackar vi om?

Extern skärm

Med datorer där de olika komponenterna är fristående och inte ihopträngda i en liten låda är det oftast lättare att diagnosticera olika fel, och så är även fallet när skärmen förblir svart.

Det första du ska kolla är vad som händer med skärmens lysdiod när du slår på datorn. Ändrar den färg som den brukade göra innan du fick problem?

Om den inte lyser alls kan det vara problem med strömförsörjningen. Kontrollera att den är inkopplad ordentligt och att den är påslagen. Om det inte fungerar, testa ett annat jack för att försäkra dig om att det inte är vägguttaget som är trasigt.

När du är säker på att den har ström, kontrollera att kabeln mellan skärmen och datorn är inkopplad som den ska. Fungerar inte det, testa med en annan kabel (och om både skärmen och datorn har flera olika kontakttyper kan du testa att byta från till exempel hdmi till dvi).

Skärmen är svart

Om det fortfarande inte vill sig är det dags att testa en annan skärm. Om du har en till skärm till hands kan du testa med den. Alternativt kan du testa din egen skärm i en annan dator som du har hemma eller hos en kompis. Om skärmen inte fungerar med andra datorer heller är den trasig på något sätt. Har du garanti kvar lär det gå på den. Om inte och om skärmen inte var en rejält dyr historia lär det bli dags att köpa en ny skärm.

Fungerar skärmen i andra datorer kan det istället vara grafikkortet som är trasigt. Om du kan byta ut grafikkortet kan du testa med ett annat. Annars får du lämna in datorn på service.

Inbyggd skärm

Du har betydligt färre val om du har en bärbar eller en allt i ett-dator som Apples Imac eller HP Envy. Om problemet till exempel är en lös kontakt måste du öppna datorn och hitta rätt sida av rätt kabel bara för att kunna testa om så är fallet.

I allmänhet kan vi inte rekommendera att försöka fixa problem i dessa maskiner på egen hand. Om du inte vet exakt vad du gör är det enkelt att råka paja datorn ännu mer.

Så vad kan du göra då? Börja med att skruva upp ljusstyrkan. Det lär finnas en knapp för det bland funktionstangenterna. Testa både med och utan Fn-knappen.

Därefter kan du testa att koppla in en extern skärm och se om den fungerar som vanligt. Om den gör det är du i alla fall säker på att felet ligger i den inbyggda skärmen, och har mer på fötterna när du tar datorn på service. Fungerar det ändå inte lär det vara något annat, som ett trasigt grafikkort.