Verktyg för överklockning

Ett antal hårdvarutillverkare och tredjepartsutvecklare har tagit fram gratisverktyg för att överklocka grafikkort.

AMD har ett program som heter Overdrive och som är inbyggt i Catalyst-drivrutinen. Du hittar det under prestandafliken i Catalyst Control Panel. EVGA har ett verktyg som kallas Precision, Gigabyte har OC Guru, Saphhire har Trixx och MSI har Afterburner – bara för att nämna några. Alla dessa verktygsprogram är gratis och många fungerar med många andra kort än bara just den tillverkarens egna.

För det här projektet använde vi MSI Afterburner. Afterburner bygger på Riva Tuner-motorn, som har utvecklats i många år. ”Riva” i namnet syftar på en av Nvidias gamla grafikkort som kom innan allra första Geforce-kortet, för många herrans år sedan.

Att använda Afterburner är enkelt: Ladda ned det från MSI:s webbplats och installera. Sedan är det bara att köra igång och testa. När programmet först startas skannar det din dator och tar reda på om du använder ett kompatibelt grafikkort. Sannolikheten är hög – till skillnad från en del alternativ stödjer Afterburner många generationer av Geforce- och Radeon-kort från alla tillverkare.

MSI Afterburner inställningar
För att kunna höja spänningen på grafikkortet måste du gå in i Afterburners avancerade inställningar och klicka i dessa annars låsta alternativ.

När det är klart visar Afterburner ett invecklat gränssnitt med skjutreglage för att ställa in ström, fläktkurvor och nuvarande klockfrekvens och temperatur. Det finns även ett spänningsreglage, som dock är avaktiverat i grundläget. För att aktivera det måste du öppna Afterburners avancerade inställningar genom att klicka på det lilla kugghjulet i mitten av gränssnittet, och klicka i Unlock voltage control och Unlock voltage monitoring.

För grundläggande överklockning skulle vi inte rekommendera att du ger dig på spänningen. Om du pumpar in för hög spänning i gpu:n kan det skada den permanent. Små höjningar på 1–2 millivolt är oftast inget problem, men det finns ingen garanti.