Pc-datorns tid är förbi, har det deklarerats gång på gång i över ett decennium. Först var det bärbart som skulle ta över, och konsolerna skulle ta över spelmarknaden. Sedan tillhörde framtiden surfplattorna och telefonerna, hette det. Men trots allt lever pc:n kvar, och den mest traditionella av dem alla, det klassiska datortornet, är en vanlig syn i våra hem.

Det är inte så konstigt, egentligen. En stationär pc är en mångsidig maskin. Den kan vara en tokbillig surfstation och ordbehandlare ihopplockad av gamla datorers reservdelar och gratis-operativsystem. Eller en professionell arbetsstation för processorkrävande applikationer. Eller ett brutalt, överklockat gamingmonster med specialkylning och svindlande prislapp. Och i nästan alla lägen ger den mer per krona än alternativen.

Läs även: Intel i9 - vi testar nya processorn

Prisvärt i mellanklass

De flesta av oss befinner oss dock någonstans i mitten av den här skalan. Vi kan utan problem få en snabb och stabil hem-pc med allt som behövs för mellan fem och tio tusen kronor, lite beroende på vilka krav man ställer.

Med lite grundkunskap om hårdvaran får du oslagbart mycket prestanda och funktion för pengarna, även när vi räknar in att du också behöver en bildskärm samt lös mus och tangentbord. Men det här är tre saker som vi tycker att du borde ha oavsett om din huvuddator är en bärbar eller en stationär, för ergonomins och hälsans skull.

Långt liv för den händige...

En välbyggd stationär pc är också en grund att uppgradera och bygga vidare på länge. När den börjar halka efter prestandakraven är det lätt att öppna upp, byta ut grafikkortet, trycka in mer arbetsminne eller en större hårddisk.

Det har vi lagt lite extra vikt vid i detta test, där vi tittat på ett gäng datorer med en prislapp på mellan sju och ett halvt och åtta tusen kronor. Det är ett pris som gör att du just nu kan få en dator med den senaste och bästa tekniken – Intels senaste Core-processor i Kaby Lake-generationen, nya bra grafikkort från Nvidia och AMD, snabba ddr4-minnen och en ordentlig ssd, eller en riktigt stor mekanisk hårddisk.

Det handlar inte om den snabbaste av de nya processorerna, inte om det kraftfullaste grafikkortet och inte om en dator fullproppad med minne. Men det innebär att du har grundförutsättningarna, och på egen hand kan uppgradera detta efter hand vid behov i framtiden.

... eller köp och kör

Men även om du inte vägar gå lös på dessa datorer med skruvmejseln i högsta hugg, utan bara vill ha en bra pc att plocka upp, plugga in och använda, är det riktigt mycket dator för pengarna. De funkar fint för alla möjliga vardagssysslor, från webb och Office till Photoshop och videoredigering, och jodå, de är spelmaskiner i klass med, eller mer kraftfulla än till och med nya Playstation 4 Pro.

Nu går inte en Windows-pc att jämföra rakt av med en spelkonsol, det är mer än bara hårdvaran som avgör, men du kan utan tvekan få en övertygande spelupplevelse i dessa datorer. Vill du sedan jaga perfektion, maxa grafikeffekterna och få hög, stabil bildfrekvens i alla pc-spel, kanske till och med i vr (virtuell verklighet) eller på en extra högupplöst skärm, så lär du behöva uppgradera. Men med de bästa datorerna i detta test är just det fritt fram.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi sökte på Prisjakt.nu upp de fem mest populära tillverkarna av stationära märkesdatorer, samt de lokala svenska datorleverantörerna med egna pc-modeller. Kravet var att vi kunde se att de hade datorer för upp till 8 000 kronor med Geforce eller Radeon-grafik samt Windows 10. Av de tillfrågade var det endast två märkestillverkare som hade datorer att ställa upp med, och bland de lokala tillverkarna hittade vi fyra lämpliga deltagare som kunde skicka en deltagare.

Datorerna testades så som de levererades, efter uppstart samt eventuella uppdateringar av Windows och grafikkortens drivrutiner. Prestanda mättes med Cinebench 11.5 och 3dmark-testerna Time Spy för DirectX 12 (vanlig teknik för nyare pc-spel) och Fire Strike (för lite äldre men fortfarande krävande spel). Lagringsprestanda mättes med HD Tune Pro. Ljudnivån mättes på 50 centimeters avstånd med decibelmätare för ljudstudio. Effektförbrukningen mättes passiv efter uppstart, samt vid hög belastning i benchmarkprogrammen med wattmätare.