Många förståsigpåare har genom åren förutspått pc-datorns död, och inte minst den stationära skrivbordsburken. Trots det fortsätter den att vara en vanlig syn på skrivborden, både på kontor och i hemmet. Inte minst stora, kraftfulla lådor som hållit sig populära genom att konstant leverera mest för pengarna allt eftersom prestandakrav har ökat.

Stationära datorer i detta test

Idag är vi många som vill kunna göra mer än bara surfa och köra Office på hemdatorn. Med rätt tillbehör och program kan en kraftfull pc bli en digital mediaredigeringsstudio som den kan hantera högupplösta foton, 4k-film, hdr och mer för både proffs och amatörer.

Guide: Så framtidssäkrar du din stationära dator

Det är ju numera inte svårt att få tekniskt högkvalitativ film och bilder ur något så enkelt som mobilen i fickan. Vill du göra det bästa av dem eller hantera stora mängder media, går det mycket enklare med ordentlig datorkraft. Många nya tillämpningar som 3d-skrivning, vr (virtuell verklighet) och liveströmning kräver också en hel del av datorn.
 

Speldatorn lever vidare

Den som spelar pc-spel gör det också bäst på en traditionell skrivbordsdator. Pc har alltid varit favoritvalet för en viss typ av gamer, till exempel e-sportare och extrema prestandajagare. Men med tjänster som Xbox Gamepass, och till och med Playstation-titlar som portats till pc, har den blivit en mer tillgänglig plattform för gemene man.

Stationär pc är då bekvämare, mer kraftfullt, mer prisvärt och kan köras svalare och tystare än en motsvarande laptop. Det har aldrig varit en billig hobby jämfört med att köpa en Playstation eller Xbox, och senaste årens komponentbrist har märkts även här, med väntelistor, begränsad tillgång på de bästa grafikkorten och upptrissade priser.

Det börjar dock så sakta stabilisera sig nu, och med tanke på att det fortfarande är en skriande brist på de nyaste och bästa konsolerna har pc-datorn varit ett starkt alternativ. Det har trots leveransproblem fortfarande funnits fler tillverkare och alternativ.
 

Uppgraderingen en viktig faktor

En bra stationär pc har fördelen att du kan anpassa den efter dina behov över tid. Skaffa en hyfsat bra dator idag och den kommer att hålla måttet prestandamässigt i några år framöver. Kraven höjs efterhand, med nya program, tjänster, funktioner och spel som behöver bättre och modernare hårdvara. Då en stationär pc-burk är en byggsats av lösa komponenter som du också kan köpa en och en över disk, kan du sedan lätt bygga ut med mer minne, större eller fler diskar – liksom med snabbare grafikkort och processor.

I längden gör det den till en mycket mer prisvärd lösning än att slänga ut och köpa en ny bärbar eller allt i ett-dator. I alla fall om du är den typ av användare som vågar gå lös på en pc med skruvmejsel på egen hand. Om inte så finns det ofta möjlighet att hitta lokal hjälp med det. Många datorbutiker erbjuder uppgraderingsservice.

Det är en av de viktigaste sakerna vi tittat på i detta test. Hur är förutsättningarna för att kunna uppgradera datorn i framtiden? Finns det plats att montera in extra ssd:er eller hårddiskar, mer ram-minne och andra tillbehör som instickskort? Har datorn utrymme för vilket grafikkort som helst, eller måste du välja ett som har små mått? Finns möjligheten att byta ut fläktar i datorn om du antingen vill ha mer kraftfulla eller tystare?
 

Inte alltid enkelt

Olika komponenter påverkar också varandra. Har du tillräcklig effekt i kraftaggregatet, eller kommer du även att behöva byta ut det till ett bättre om du uppgraderar till ett mer krävande grafikkort i framtiden? Vilket moderkort du har begränsar även möjligheten att uppgradera. Det kan begränsa valet av minneskretsar, och inte minst processorn.

I skrivande stund är Intel till exempel precis på väg att byta sockel för sina processorer. Generation 11 av deras Core-processorer har det gamla formatet och nya generation 12 har nytt format. Det innebär att om du har en dator med Intels generation 11 eller tidigare så kan du inte bara köpa en ny Intel-processor och stoppa in.

Du måste först byta hela moderkortet, vilket innebär extra kostnad och en hel del extra jobb. Det innebär inte en återvändsgränd, bara ett irriterande hinder, så vi ger inte en lite äldre processor underkänt i vårt test. Men om du planerar att bygga vidare på samma dator i åratal så är det en faktor att vara medveten on.

AMD är snart i samma situation, med nytt format på kommande Ryzen 7000-processorerna som förväntas komma i slutet av året. Köper du en dator med AMD Ryzen-processor i 5000-serien så lär du behöva byta moderkort när det är dags att uppgradera om några år.
 

Stora, små, och mellan-leverantörer

Utbudet av stationära datorer i butik är en brokig skara. Först har du de stora datorjättarna som HP, Dell, Lenovo, MSI, Acer och Asus som säljer "desktop-burkar" i olika format, inriktning och prisklass. De kan ofta innehålla speciallösningar för sådant som kylning och moderkortsdesign som gör att det inte är lika enkelt, om än inte omöjligt, att skruva själv i. Trenden för dessa är dock på senare år att gå mot mer standardiserade lösningar som gör uppgraderingar lättare. Det uppskattas, och många kunder som föredrar tryggheten av en välbekant tillverkare kan tryggt köpa en sådan.

Sedan har du en mängd lokala butiker som skruvar ihop egna datorer med standardkomponenter och säljer, antingen fasta konfigurationer eller helt skräddarsydda för varje kund. Slutligen finns det numera ett allt mer populärt mellanting. Mindre pc-tillverkare som inte massproducerar i jättefabrik utan sätter ihop en mix av standardkomponenter och vissa komponenter, från datorlådor till fläktar och ssd:er under eget varumärke. Till skillnad från de butiksbyggda datorerna så säljs dessa även med partnerskap via de stora elektronikkedjorna.

Här har vi tagit ett axplock av pc-utbudet idag, en mix av sådana ”halvfabrikat” som säljs via svenska elektronikkedjor, traditionella märkesdatorer, och en av de mest populära butiksbyggda datorerna. Vi ville ha in många fler, men problemen med komponentbrist och försörjningskedjor har satt sina spår även bland vad vi kan få låna in i tid till tester.
 

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi bjöd in samtliga stora pc-leverantörer, samt de mindre och lokala pc-varumärken vi hittade på Prisjakt.nu och via de stora rikstäckande elektronikkedjorna, att ställa upp med en modern och aktuell skrivbords-pc som matchade följande krav: Körklar Windows-pc i upprätt miditower-format eller något liknande. De ska vara tänkta för blandad användning i hemmet, inklusive kontorsjobb, kreativt skapande och spel på 1080p eller helst 1440p-skärm, med ett maxpris på 20 000 kronor.

Av tolv tillfrågade leverantörer fick vi positivt svar från sex. På grund av försenad leverans föll ytterligare en dator bort från startfältet.

Prestanda mättes med Cinebench R23, Geekbench 5, 3dmark och Crystal Diskmark, samt bedömdes under aktiv användning med filmredigering i Adobe Premiere Pro, 3d-modellering i Blender, pdf-konvertering i Adobe Acrobat och med en handfull nyare och äldre pc-spel.

Acer Predator Orion 3000: Kraftfull och kompakt stationär dator

Här får du modern teknik i en snygg låda som är mer kompakt än de flesta stationära pc men fortfarande godkänt rymlig att uppgradera.

Acer Predator Orion 3000

Betyg 4 av 5

Omdöme

Trots mindre mått än de flesta vanliga atx-baserade datorer får du här det mesta som de erbjuder. Med nya Intel-sockeln i moderkortet behöver det inte bytas ut på mycket länge. Du får en gediget byggt, lättskött pc med rätta prestandan och både ovanligt snabb ssd och snabb wifi.

Positivt

 • Utmärkta prestanda i prisklassen
 • Snabb ssd
 • Kompakt låda med praktisk design
 • Wifi 6E

Negativt

 • Proprietärt moderkort
 • Relativt högljudd vid belastning
 • En del bloatware
Testad: Maj 2022
Kontakt: Acer
Processor: Intel Core i7-12700
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd
Grafik: Geforce RTX 3070, 8 GB
Pris: 17 990 kronor hos Webhallen
...
 Läs hela testet av Acer Predator Orion 3000 

Komplett i171 Epic Gaming PC: Rymlig och tyst dator

Komplett gör det mesta rätt i denna tunga pc. Med mycket och ny teknik samt väl dämpad kylning passar den för allt från surf till spel.

Komplett i171 Epic Gaming PC
Betyg 4,5 av 5

Omdöme

Kompletts dator ger oss både mest för pengarna bland datorer vi testat i prisklassen, och är utmärkt förberedd för framtida uppgraderingar. Det faktum att den har Core i5 istället för Core i7 är ett mindre problem än vi befarade och i övrigt är det svårt att hitta nackdelar.

Positivt

 • Rätta prestandan för pengarna
 • Rymlig låda med dämpade fläktar
 • Stor ssd
 • Generös garanti

Negativt

 • Tar upp mycket plats
 • Core i5 steget efter i multitasking
Testad: Maj 2022
Kontakt: Komplett
Processor: Intel Core i5-12600KF
Minne: 16 GB ddr 4
Lagring: 2 TB ssd
Grafik: Geforce RTX 3070, 8 GB
Pris: 19 999 kronor hos Komplett
...
 Läs hela testet av Komplett i171 Epic Gaming PC 

MSI MAG Infinite S3: Stationär speldator i behov av förnyelse

Det är flera saker med denna dator som gör att den ligger efter konkurrenterna, medan enstaka andra är förvånande moderna.

MSI MAG Infinite S3
Betyg 3 av 5

Omdöme

Hårdvara som inte hänger med i topp i prestandaracet, begränsat med möjligheter att uppgradera, och en oinspirerande design gör att vi inte lockas till köp. Ett sänkt pris och en extra hårddisk räcker inte riktigt. Vänta hellre in en nyare MSI-dator.

Positivt

 • Diskret design
 • Stor extra hårddisk
 • Snabba wifi 6e

Negativt

 • Prestanda inte i topp
 • Få möjligheter att uppgradera
 • Relativt högljudd kylning
Testad: Maj 2022
Kontakt: MSI
Processor: Intel Core i7-11700F
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 512 GB ssd, 1 TB hdd
Grafik: Geforce RTX 3060, 12 GB
Pris: 17 490 kronor hos Komplett
...
 Läs hela testet av MSI MAG Infinite S3 

PC Specialist Tornado R70: Maffig skrivbordsdator med AMD-processor

Denna snygga och stationära pc byggd på Ryzen 7 har stora fläktar som du lätt kan sätta färg på.

PC Specialist Tornado R70
Betyg 3,5 av 5

Omdöme

Tornado R70 är inget dåligt köp och visar att en Ryzen-dator står sig bra i konkurrensen mot de vanligare Intel-datorerna. Men vi hade hoppats på mer genomtänkta detaljer från PC Specialist. Hantering av rgb-belysning och fläktkontroll är bitvis omständliga, och vi har vissa bekymmer med förinstallerade program som borde ha kunnat undvikas.

Positivt

 • Goda prestanda, speciellt för spel
 • Stor och rymlig låda
 • Relativt dämpad kylning vid hög last

Negativt

 • En del fläktbrus vid låg last
 • Bitvis krånglig rgb-kontroll
 • Saknar rätta styrprogrammen
Testad: Maj 2022
Kontakt: PC Specialist
Processor: AMD Ryzen 7-5700X
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd
Grafik: Geforce RTX 3070, 8 GB
Pris: 18 490 kronor hos Elgiganten
...
 Läs hela testet av PC Specialist Tornado R70 

Shark Gaming Esport Edition: Spektakulär och prisvärd för spel

Kraftfull grafik och roliga extravärden är det bestående intrycket av denna iögonfallande dator.

Shark Gaming Esport Edition
Betyg 4 av 5

Omdöme

Välbyggt, vältrimmat, prisvärt och med utmärka mervärden. Shark Gaming gör ett bra första intryck på oss, och vi hoppas få se fler byggen av dem under åren. Hade vi fått senaste generationen processor hade det kunnat bli riktigt toppbetyg, men det här är fortfarande mycket bra.

Positivt

 • Överraskande snabb cpu och tung grafik
 • Läcker design och kul fjärrkontroll
 • Lätt att uppgradera det mesta
 • Konsumentvänlig garanti

Negativt

 • Kylning kan bli högljudd
 • Ingen inbyggd wifi
 • Äldre processor och chipset
Testad: Maj 2022
Kontakt: Shark Gaming
Processor: Intel Core i7-11700
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd
Grafik: Geforce RTX 3070 ti, 8 GB
Pris: Från 19 990 kronor via Prisjakt
...
 Läs hela testet av Shark Gaming Esport Edition