Favorit i repris: Den här artikeln publicerades första gången i juni 2015.
Se filmen ovan av hur vi lyckades skriva ut en fungerande nyckel med hjälp av en 3d-skrivare.
Vi lägger nyckeln på bordet och tar fram mobilkameran. Den klickar till, och på skärmen visas en knivskarp bild av nyckeln. Bilden är allt vi behöver för att skriva ut en perfekt nyckelkopia – och sedan är det bara att öppna dörren.

Nej. Det är inte en scen ur någon kriminalroman. Med hjälp av två experter, som vill vara anonyma, har PC för Alla gjort exakt det här. Vi fotograferade vår egen nyckel, och enbart med det fotot fick en kopia som öppnade vårt lås.
– Ja, det är fullt möjligt att kopiera en nyckel utifrån ett foto, i alla fall om det är en ganska enkel nyckel, säger Håkan Hedlund som är teknisk expert på Stöldskyddsföreningen.
Risken med det här är förstås uppenbar. Det räcker med några sekunders oaktsamhet för att tjuven, den nyfikna grannen eller det svartsjuka exet ska kunna ta ett foto av din nyckel och sedan skapa en fungerande kopia. Ja, det går till och med att plocka bilder på människors nycklar från Facebook.
– Det är viktigt att man är rädd om sina nycklar, säger Håkan Hedlund. Det kan vara riskabelt att låta dem ligga framme – och att lägga ut bilder på Facebook.
Intresset exploderar
Förklaringen till att det har blivit möjligt att själv kopiera nycklar är genombrottet för så kallade 3d-skrivare. De skriver inte ut texter eller foton utan skapar i stället tredimensionella figurer i plast.
Tekniken påminner om en limpistol eller kaksprits. Plasten hettas upp tills den blir flytande, och den kan på så sätt sprutas ut genom ett rörligt munstycke. Det spritsar ut ett tunt lager plast, som genast torkar. När det första lagret är klart spritsar munstycket ut nya, och på så sätt byggs en figur upp.
– Du kan använda en 3d-skrivare för att skriva ut allt från leksaker och prydnadsföremål till reservdelar och arkitekturmodeller, säger Anton Månsson som är säljchef för hårdvara på Creative Tools.
Creative Tools säljer 3d-skrivare och utbildar användarna, och Anton Månsson konstaterar att intresset för tekniken ökar.
– Det här beror förstås på att skrivarna både blir billigare och smidigare, säger han.
Det går att få en bra 3d-skrivare för under 10 000 kronor, och många modeller får plats på ett vanligt skrivbord.
Inte heller materialkostnaden är särskilt hög. En figur som får plats i handen kostar bara några kronor att skriva ut och en liten nyckel blir ännu billigare. Det exakta priset varierar beroende på storlek och material.
– Du kan använda många olika sorters plast, såsom hårdplast, mjukplast eller träplast, men ingen av de enklare 3d-skrivarna kan jobba med metall, säger Anton Månsson.
För en nyckel påverkar det hållfastheten. Den 3d-utskrivna plastnyckeln kan alltså inte ersätta den vanliga, men för den som bara behöver ta sig in någon gång fungerar den bra.
Ja, det finns till och med 3d-företag som kan ersätta låssmeden. De skannar in och sparar en bild av din nyckel i molnet. Om du låser dig ute är det bara att skriva ut en kopia i en utskriftsautomat eller valfri 3d-skrivare. Amerikanska Keyme och belgiska Keysave är två av pionjärerna.

Alla kan lära sig
Keyme och Keysave avbildar nyckeln från alla vinklar med hjälp av en så kallad 3d-skanner. När PC för Alla testade använde vi däremot ett vanligt foto, alltså ett sådant som folk kan tänkas lägga ut på Facebook.
Det krävdes med andra ord en del arbete i ett 3d-program för att förvandla fotografiet till den tredimensionella bild som behövs för att göra en utskrift. 3d-program är avancerade, och att bemästra dem till fullo kräver erfarenhet. Grunderna kan däremot vem som helst lära sig relativt snabbt.
– Jag skulle säga att de flesta klarar det på 10-20 timmar, säger Anton Månsson.
En helgs intensiva studier räcker för att komma igång, och det går att lära sig själv hemma vid datorn.
– Det finns gott om gratis kurser och 3d-program på nätet, säger han.
Eftersom den plast som behövs för att skriva ut är så billig är det inget problem att testa sig fram.
Att det kan krävas flera försök visar sig när vi ska kopiera vår nyckel. De första utskrifterna misslyckas, och vi måste göra flera innan nyckeln passar.
Det svåra är egentligen inte att skapa själva nyckeln. Problemet är i stället att få taggarna att sitta på exakt rätt plats, och här går det fel vid våra första försök. För en van inbrottstjuv lär det här problemet vara betydligt mindre.
Missa inte: Så skyddar du dig mot 3d-utskrivna nycklar
Välj rätt nyckel
3d-tekniken är en rejäl utmaning för låsbranschen, även om det hittills inte har blivit något stort problem i realiteten.
– Jag känner inte till att några fall där brottslingar tagit hjälp av en 3d-skrivare, men det kan ändras när tekniken utvecklas, säger Håkan Hedlund på Stöldskyddsföreningen.
Hans råd till den som är orolig är dels att vara rädd om sina nycklar, dels att använda ett lås med hög säkerhet.
Den nyckel som vi har lyckats skriva ut är en vanlig dörrnyckel som många av oss använder. Den är relativt enkelt uppbyggd eftersom den ser likadan ut på båda sidor och den har ett format som gör den möjlig att kopiera.
Det finns förstås modeller som är svårare att kopiera. Nycklar med högre säkerhet har olika avfasningar och gropar, och de ser olika ut på ovansidan och undersidan för att försvåra kopiering.
Dessutom tas det fram allt fler digitala alternativ. I stället för en fysisk nyckel kan du öppna dörren med en plastbricka eller din mobiltelefon (se artikeln nedan).
Problemet är att även den här sortens teknik har visat sig möjlig att knäcka.
– Oavsett vilken sorts lås du använder är det lika viktigt att vara försiktig och tänka på hur man hanterar sin nyckel, understryker Håkan Hedlund.
Artikeln fortsätter på nästa sida.