Så kopierar vi vår nyckel – steg för steg

Steg 1
1. Vi börjar med att lägga nyckeln på ett bord och ta en bild – med en vanlig smartphone. Det här är samma typ av foto som många skulle kunna tänka sig att lägga ut på Facebook. Den här bilden för vi sedan över till datorn och öppnar i programmet Paint. Här beskär vi bilden så att vi bara har kvar själva nyckeln. I vårt exempel använder vi ett Habo-lås, men vi hade precis lika gärna kunna valt ett liknande från en annan tillverkare. Märket är i det här fallet oviktigt.
Steg 2
2. Vi gör om fotografiet till en illustrationsfil i eps-formatet med hjälp av programmet Inkscape. Nästa steg är att öppna filen i ett 3d-program. Här använder vi betalprogrammet 360 Fusion. Det finns i en gratis testversion, och det går även att använda andra alternativ som är helt gratis.
Steg 3
3. Nu börjar det svåra jobbet – att förvandla fotot till en tredimensionell bild som går att skriva ut i en 3d-skivare. Det första steget är att frilägga ­nyckeln. Det betyder att vi lägger en yttre kontur som följer nyckelns kanter. Eftersom ”taggar” är det viktiga för att nyckeln ska fungera är det ganska tidskrävande
Steg 4
4. Nu har vi en perfekt tvådimensionell bild av nyckeln och för att ge den djup anger vi dess höjd. Att ange rätt värde är en av utmaningarna eftersom djupet inte går att se på bilden. I vårt fall använder vi en annan nyckel från samma tillverkare som förlaga. Förutom taggarna är nycklarna likadana.
Steg 5
5. Nu är det dags att ge nyckeln sina skåror. Var de sitter syns på bilden, men det exakta djupet och vinkeln får vi fram genom att mäta på vår andra nyckel. När vi är nöjda sparar vi bilden som en så kallad sdl-fil. Det är standardformatet för 3d-utskifter. Vi tittar på förhandsvyn och startar sedan utskriften. Nu börjar nyckeln skrivas ut, och det här tar uppåt en timme.
Steg 6
6. Det krävdes flera utskrifter, och vi fick även slipa lite på vår nyckel. När det är gjort stoppar vi in den i låset – och som genom ett mirakel lyckas vi öppna det.

Här är verktygen vi använde: 

  • En vanlig smartphone eller någon annan kamera för att ta bilden.
  • Gratisprogrammen Paint (ingår i Windows) för att beskära bilden och Inkscape (www.inkscape.org) för att göra om den till ett format som 3d-programmet kan hantera.
  • 3d-programmet 360 Fusion (www.autodesk.com/products/fusion-360). Det kostar 2 500 kronor om året, men finns även som en gratis testversion.
  • 3d-skrivaren Makerbot Replicator 2x (www.makerbot.com) för cirka 30 000 kronor. Det hade dock gått lika bra med en billigare variant.
  • Plast för att skapa ­nyckeln. Den kostar bara några ören.

 
Test: Här är bästa 3d-skrivare

Artikeln fortsätter på nästa sida.